فرهاد پیرزاد؛ محمدعلی عسگری سرچشمه؛ مصباح بابالار؛ علیرضا طلایی؛ حسین لسانی
چکیده
از مشکلات اصلی میوه انار طی انبارمانی، خسارت سرمازدگی در دمای پایینتر از 5 درجه سلسیوس بوده که با قهوهای شدن پوست، بذر پوشینهها و کاهش کیفیت تغذیهای آنها همراه است. در این پژوهش اثر تیمارهای ترکیبی آرژنین (صفر، 1 و 2 میلیمولار) و متیل جاسمونات (صفر، 1/0 و 2/0 میلیمولار) بهصورت محلولپاشی روی درخت، طی سه مرحله 60، 40 و 20 روز ...
بیشتر
از مشکلات اصلی میوه انار طی انبارمانی، خسارت سرمازدگی در دمای پایینتر از 5 درجه سلسیوس بوده که با قهوهای شدن پوست، بذر پوشینهها و کاهش کیفیت تغذیهای آنها همراه است. در این پژوهش اثر تیمارهای ترکیبی آرژنین (صفر، 1 و 2 میلیمولار) و متیل جاسمونات (صفر، 1/0 و 2/0 میلیمولار) بهصورت محلولپاشی روی درخت، طی سه مرحله 60، 40 و 20 روز قبل از برداشت به منظور کاهش خسارت سرمازدگی و حفظ کیفیت تغذیهای آریلهای میوه انار در دمای 5/0±4 درجه سلسیوس در روزهای صفر، 30، 60، 90 و 120 روز انبارمانی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد تیمار ترکیبی آرژنین 2 میلیمولار و متیل جاسمونات 1/0 میلیمولار سبب کاهش میزان خسارت سرمازدگی (74/37 درصد)، نشت یونی (42/31 درصد) و مالوندیآلدهید (46/29 درصد) در میوههای انار شد. همچنین میوههای انار تیمار شده میزان آسکوربیک اسید، فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالایز، میزان فنل کل و آنتوسیانین بالاتر و میزان فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز کمتری داشتند که در نهایت منجر به افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی میوهها شد. این تیمار سبب افزایش فعالیت آنزیمی آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز به ترتیب به میزان 04/9، 18/8 و 21/44 درصد در مقایسه با شاهد شد که در نتیجه آن تجمع هیدروژن پراکسید در این میوهها کاهش یافت. بنابراین تیمار ترکیبی آرژنین و متیل جاسمونات از طریق بهبود سیستم آنتیاکسیدانی و کاهش میزان خسارت سرمازدگی منجر به افزایش کیفیت تغذیهای، حفظ سیالیت غشا سیتوپلاسمی و بازار پسندی میوههای انار شده است.