میثم محمدی؛ میترا اعلایی؛ مهدی صیدی
چکیده
به منظور حفظ کیفیت و افزایش عمر گلجایی گلهای شاخهبریده ژربرا پس از برداشت، آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سال 1397 در گروه علوم باغبانی دانشگاه ایلام با چهار تکرار طراحی و اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل محلولپاشی قبل از برداشت توسط تیمارهای اسپرمین دو میلیمولار و گاما آمینوبوتیریک اسید (گابا) ...
بیشتر
به منظور حفظ کیفیت و افزایش عمر گلجایی گلهای شاخهبریده ژربرا پس از برداشت، آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سال 1397 در گروه علوم باغبانی دانشگاه ایلام با چهار تکرار طراحی و اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل محلولپاشی قبل از برداشت توسط تیمارهای اسپرمین دو میلیمولار و گاما آمینوبوتیریک اسید (گابا) یک میلیمولار هر کدام بهصورت دو مرحله محلولپاشی (زمان ظهور شاخه گلدهنده و 7 روز پس از آن) و سه مرحله محلولپاشی (زمان ظهور شاخه گلدهنده، 5 و 10 روز پس از آن) بهعنوان کرت فرعی بودند که همراه با نمونههای شاهد طی صفر، 3، 6 و 9 روز پس از برداشت به عنوان کرت اصلی آزمایش در دمای 1±22 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 65 تا70 درصد مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد تیمارهای اسپرمین سه مرحله محلولپاشی، اسپرمین دو مرحله محلولپاشی، گابا سه مرحله محلولپاشی و گابا دو مرحله محلولپاشی بهترتیب بین 5/3 تا یک روز عمر گلجایی را نسبت به شاهد افزایش دادند و باعث حفظ کیفیت پس از برداشت گلها شدند. همچنین نتایج نشان داد که در روز نهم بررسی بیشترین وزن تر، جذب محلول گلجایی، مواد جامد محلول، پروتئین، فنل و فلاونوئید کل، فعالیت آنزیمهای کاتالاز (CAT)، گایاکل پراکسیداز (GPX)، سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و فنیلآلانین آمونیالیاز (PAL) و همچنین کمترین نشت یونی، محتوای مالوندیآلدهید (MDA) و فعالیت آنزیم پلیفنل اکسیداز (PPO) بهترتیب در تیمارهای فوق مشاهده گردید. بنابراین استفاده از تیمار اسپرمین در سه مرحله محلولپاشی بهعنوان برترین تیمار و بهعنوان برنامهای کاربردی در جهت افزایش عمر گلجایی گلهای شاخهبریده ژربرا رقم "Stanza" توصیه میگردد.
میثم محمدی؛ مهدی صیدی؛ اورنگ خادمی
چکیده
بهمنظور بهبود عملکرد و کیفیت فلفل دلمهای در شرایط گرم و خشک استان ایلام، تأثیر محلولپاشی با اسید جیبرلیک (50 میلیگرم بر لیتر) و کلسیم (5/0 درصد) در دو مرحله از رشد (اوایل و اواخر فصل برداشت، به ترتیب 70 و 120 روز پس از کاشت نشاءها) هرکدام با دو یا سه بار تکرار محلولپاشی در هر مرحله بر برخی صفات کمی و کیفی فلفل دلمهای رقم "کالیفرنیا ...
بیشتر
بهمنظور بهبود عملکرد و کیفیت فلفل دلمهای در شرایط گرم و خشک استان ایلام، تأثیر محلولپاشی با اسید جیبرلیک (50 میلیگرم بر لیتر) و کلسیم (5/0 درصد) در دو مرحله از رشد (اوایل و اواخر فصل برداشت، به ترتیب 70 و 120 روز پس از کاشت نشاءها) هرکدام با دو یا سه بار تکرار محلولپاشی در هر مرحله بر برخی صفات کمی و کیفی فلفل دلمهای رقم "کالیفرنیا واندر" بهصورت یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی بررسی شد. نتایج بررسیها نشان داد، محلولپاشی اسید جیبرلیک و کلسیم باعث افزایش میانگین عملکرد تک بوته، وزن، طول، قطر، حجم، سفتی بافت، ضخامت گوشت، وزن خشک، محتوای اسیدآسکوربیک، فعالیت پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی)، محتوای سبزینۀ (کلروفیل) a، سبزینۀ b و سبزینۀ کل و محتوای کلسیم بافت میوه در هر دو مرحله از رشد شد. محلولپاشی جیبرلین با سه تکرار در هر مرحله، بیشترین نقش را در بهبود ویژگیهای فیزیکی میوه نشان داد. ازآنجاییکه تأثیر جیبرلین و کلسیم بر همۀ صفات مورد ارزیابی، بهجز چگالی میوه، بهطور معنیداری در اواخر فصل بیشتر از اوایل فصل برداشت بود، محلولپاشی اسید جیبرلیک و کلسیم بهویژه در اواخر برداشت برای بهبود عملکرد و کیفیت فلفل دلمهای توصیه میشود.