نسرین مجیدیان؛ روحانگیز نادری؛ مصباح بابالار؛ وحیده ناظری؛ مجید مجیدیان
چکیده
عمر گلدانی لیلیوم به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که این عوامل، کیفیت زندگی گیاه را تحتتأثیر قرار میدهند. بهطورکلی، قندها برای گسترش عمر گلدانی گلهای بریده استفاده میشوند. چنین اثرات مفیدی، با بهبود روابط آبی و افزایش انرژی در دسترس بافتهای گل، برای تنفس در ارتباط است. برای تعیین اهمیت توزیع مجدد کربوهیدراتها در تنظیم ...
بیشتر
عمر گلدانی لیلیوم به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که این عوامل، کیفیت زندگی گیاه را تحتتأثیر قرار میدهند. بهطورکلی، قندها برای گسترش عمر گلدانی گلهای بریده استفاده میشوند. چنین اثرات مفیدی، با بهبود روابط آبی و افزایش انرژی در دسترس بافتهای گل، برای تنفس در ارتباط است. برای تعیین اهمیت توزیع مجدد کربوهیدراتها در تنظیم نمو و پیری، نقش ساکارز در لیلیوم هیبرید LA سبدازل بررسی شد. این آزمایش بهصورت طرح کاملاً تصادفی انجام شد. عمر پس از برداشت گل پس از شکوفایی جوانههای جداشده از گلآذین، با مقدار کل کربوهیدرات گلپوش در موقع برداشت همبستگی داشت، درحالیکه طول عمر گلهای متصل به گلآذین، تقریباً ثابت باقی میماند که احتمالاً بهعلت توزیع مجدد کربوهیدراتهاست. مقدار کربوهیدرات موجود در گلپوشها، یک فاکتور کلیدی در نمو و پیری گل لیلیوم است. با افزایش رشد جوانه، مقدار نشاسته در گلپوش جوانهها افزایش یافت، بهگونهای که در جوانههای 80 میلیمتری بیشترین مقدار نشاسته (3/10 میلیگرم در گرم وزن خشک) مشاهده شد.در زمان نمو جوانههای گل لیلیوم، روند تغییرات ساکارز، گلوکز و فروکتوز تقریباً همانند است. وجود مقادیر تقریباً یکسانی از گلوکز و فروکتوز درون گلپوشهای لیلیوم نشان میدهد که احتمالاً ساکارز، توسط اینورتاز سریعاً تبدیل میشود. به نظر میرسد که قندهای احیایی، بخش بزرگی از ذخیرة کربوهیدرات در گلپوشها را فراهم میکنند. جوانههای گل مراکز فعال متابولیکی هستند و احتمالاً قند انتقالی در آنها ساکارز است. اما کاربرد قند در محلول گلدانی، سبب زردی بیشتر برگها در مقایسه با محلول بدون قند شد و غلظتهای بیشتر ساکارز هم سبب سیاهشدن برگها شد.
نسرین مجیدیان؛ روح انگیز نادری؛ مجید مجیدیان؛ احمد خلیقی
چکیده
گل شیپوری یکی از گیاهان زینتی پیازی متعلق به تیره آراسه ( (Araceaمی باشد که شامل هفت گونه با گل آذین اسپادیکس است و به عنوان گل بریده و گیاه گلدانی استفاده می شوند. به منظور ارزیابی اثر مدت زمان و دمای انبار نیساگ ها پیش از کشت و دو تنظیم کننده رشد جیبرلین و بنزیل آدنین بر مشخصات کمی و کیفی گیاه گلدانی شیپوری، آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل ...
بیشتر
گل شیپوری یکی از گیاهان زینتی پیازی متعلق به تیره آراسه ( (Araceaمی باشد که شامل هفت گونه با گل آذین اسپادیکس است و به عنوان گل بریده و گیاه گلدانی استفاده می شوند. به منظور ارزیابی اثر مدت زمان و دمای انبار نیساگ ها پیش از کشت و دو تنظیم کننده رشد جیبرلین و بنزیل آدنین بر مشخصات کمی و کیفی گیاه گلدانی شیپوری، آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران اجرا گردید. تیمارهای به کار رفته شامل جیبرلین و بنزیل آدنین هر یک در سه سطح (صفر، 100 و 200 میلی گرم در لیتر) و دو سطح دمای انبار نگهداری نیساگ (10 و 20 درجه سانتی گراد) در دو مدت زمان (4 و 8 هفته) بود. نتایج این آزمایش نشان داد که تأثیر طول مدت زمان نگهداری نیساگ پیش از کشت، بر تعداد روزها از کشت نیساگ تا زمان رویش معنی دار بود. دمای انبار نگهداری نیساگ ها نیز در سطح احتمال 1% بر این صفت اثر معنی داری داشت. دمای 10 درجه سانتی گراد، تعداد روز از کشت تا رویش را به تأخیر انداخت. نتیجه آزمایش به طور کلی نشان داد که اثر متقابل بین مدت زمان چهار هفته انبار × دمای 20 درجه سانتی گراد انبار × محلول جیبرلین 200 پی پی ام × محلول بنزیل آدنین 200 پی پی ام، بالاترین تعداد شاخه (67/7 شاخه از هر نیساگ) و در تیمار هشت هفته انبار × دمای 10 درجه انبار × غوطه وری نیساگ ها در آب مقطر، کمترین تعداد شاخه (یک شاخه در هر گلدان) تولید کرد. مقایسه میانگین ها در بررسی اثرات متقابل چهار عامل مورد بررسی، بیانگر آن بود که گیاهانی که نیساگ آنها پیش از کشت در محلول 200 میلی گرم در لیتر جیبرلین غوطه ور گردیده، با بنزیل آدنین تیمار نشده و به مدت چهار هفته در دمای 20 درجه سانتی گراد نگهداری شده بودند، برگ آنها بیشترین سطح را داشت. همچنین کاربرد تنظیم کننده رشد جیبرلین در این آزمایش باعث شد که افزایش قطر نیساگ پس از پایان دوره رشد، نسبت به گیاهان شاهد کمتر باشد، به گونه ای که در تیمار شاهد، بالاترین مقدار افزایش قطر نیساگ مشاهده شد.