علوم میوه
محسن پیرمرادیان؛ لطفعلی ناصری؛ حمید عبدالهی؛ علی اصغر شهابی
چکیده
کلروز آهن ناشی از آهک، از مشکلات مهم درختان میوه بهویژه سیب در خاکهای آهکی میباشد. این عارضه هر ساله خسارت زیادی به درختان میوه در این مناطق وارد میسازد. تحقیق حاضر با هدف تعیین یک روش مناسب برای ارزیابی مقاومت پایهها و ارقام سیب در برابر تنش کلروز آهن انجام گرفت. بدین منظور آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایۀ طرح بلوکهای ...
بیشتر
کلروز آهن ناشی از آهک، از مشکلات مهم درختان میوه بهویژه سیب در خاکهای آهکی میباشد. این عارضه هر ساله خسارت زیادی به درختان میوه در این مناطق وارد میسازد. تحقیق حاضر با هدف تعیین یک روش مناسب برای ارزیابی مقاومت پایهها و ارقام سیب در برابر تنش کلروز آهن انجام گرفت. بدین منظور آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایۀ طرح بلوکهای کامل تصادفی با 18 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل رقم (گلاب کهنز، رد دلیشز و گلدندلیشز)، پایه در6 سطح (M9، M26 از پایههای پاکوتاه، M7 وMM106 از پایههای نیمهپاکوتاه و M25 وMM111 از پایههای پر رشد سیب) و تنش آهن در سه سطح (2 میکرومولار آهن، 90 میکرو مولار آهن همراه با و بدون بیکربنات سدیم10 میلیمولار) انجام شد. نهالهای پیوندی سیب در گلدانهای حاوی پرلیت پس از دو ماه و نیم تغذیه با محلول غذایی نصف غلظت هوگلند بهمدت 8 هفته، تحت تیمارهای فوق قرار گرفتند. در این پژوهش اثرات سطوح مختلف تنش آهن بر شاخصهای آهن-کارایی و ویژگیهای بیوشیمیایی ترکیبهای پیوندی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاکی از واکنشهای متفاوت ارقام و پایهها و در نتیجه ترکیبهای پیوندی به تنشهای اعمالشده بود. ارقام و پایهها تفاوتهای زیادی در جذب و انتقال آهن دارند، بهطوریکه آنها را میتوان به ارقام و پایههای مقاوم و حساس و نیمهمقاوم طبقهبندی نمود. بهطور کلی روش بیوشیمیایی، ارزیابی دقیقتری از تفاوتهای ارقام و پایهها در پاسخ به تنش آهن نسبت به ارزیابی نظری شاخصهای آهن-کارایی فراهم نمود.
علوم میوه
محسن پیرمرادیان؛ لطفعلی ناصری؛ حمید عبدالهی؛ علی اصغر شهابی
چکیده
بهمنظور ارزیابی دقیق تحمل به تنش کمبود آهن برخی از پایههای رویشی سیب، آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایۀ طرح بلوکهای کامل تصادفی با هجده تیمار و سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل پایه در شش سطح (M9، M26، M7،M25 ، MM106، MM111) و آهن در سه سطح (محلول غذایی نصف غلظت هوگلند بهعنوان شاهد، هوگلند بدون آهن، هوگلند افزون بر بیکربنات) انتخاب ...
بیشتر
بهمنظور ارزیابی دقیق تحمل به تنش کمبود آهن برخی از پایههای رویشی سیب، آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایۀ طرح بلوکهای کامل تصادفی با هجده تیمار و سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل پایه در شش سطح (M9، M26، M7،M25 ، MM106، MM111) و آهن در سه سطح (محلول غذایی نصف غلظت هوگلند بهعنوان شاهد، هوگلند بدون آهن، هوگلند افزون بر بیکربنات) انتخاب شدند. پایههای رویشی سیب در گلدانهای20 لیتری حاوی پرلیت کشت شدند. به مدت دو ماه و نیم با محلول غذایی نصف غلظت هوگلند تغذیه شدند سپس تیمارهای بالا به مدت 8 هفته روی نهالها اعمال شد. pH زهکش،فعالیت آنزیم فریک کیلیت ردوکتاز ریشه، رشد شاخه، وزن تر و خشک برگ و ریشه، تورم ریشههای موئین، سبزینۀ (کلروفیل) کل برگ، غلظت آهن برگ و ریشه اندازهگیری شد. بنابر نتایج بهدستآمده پایههای M9، M7 و M25 در مقایسه با پایههای M26،MM106 و MM111 میزان سبزروی (کلروزیس) برگ کمتری نشان دادند. میزان فعالیت آنزیم فریک کیلیت ردوکتاز تحت تأثیر تیمار 2 میکرو مول در لیتر آهن در پایههای M9، M7 و M25 از دیگر پایهها بیشتر بود، افزون بر فعالیت بیشتر FCR پایههای M9، M7 و M25، آنها تأثیر بیشتری در کاهش pH در محیط فراریشه (ریزوسفر) نسبت به سه پایۀ دیگر داشتهاند. شاخص زیستتوده (بیوماس) یعنی نسبت وزن خشک ریشه به وزن خشک شاخه در پایههای M9، M7 و M25 میزانهای بیشتری را نشان دادند. بنابر نتایج این آزمایش به دلیل وجود همبستگی معنیدار بین روش اندازهگیری FCR با ریشههای جداشده و شاخصهای سبزینگی برگ، کاهشpH ریزوسفر و زیستتوده این روش، روش مناسبی برای غربالگری پایههای سیب متحمل به سبزروی ناشی از کمبود آهن نسبت به روش اندازهگیری FCR با ریشههای متصل به گیاه کامل است.
وهب اسدی؛ محمد اسماعیل امیری؛ محسن پیرمرادیان
چکیده
عملیات تنککردن برای تولید محصول باکیفیت در کشت هلو امری ضروری است. بهدلیل هزینۀ بالای تنک دستی و ناکارآمدی تنک مکانیکی، تمایل به تنک شیمیایی رو به افزایش است. با هدف بررسی تأثیر گوگردـ آهک (6 درصد و 8 درصد (60 و 80 میلیلیتر در لیتر) و دوبار مصرف 6 درصد)، آمونیوم تیوسولفات (20 و 25 میلیلیتر در لیتر و دوبار مصرف 20 میلیلیتر در لیتر) ...
بیشتر
عملیات تنککردن برای تولید محصول باکیفیت در کشت هلو امری ضروری است. بهدلیل هزینۀ بالای تنک دستی و ناکارآمدی تنک مکانیکی، تمایل به تنک شیمیایی رو به افزایش است. با هدف بررسی تأثیر گوگردـ آهک (6 درصد و 8 درصد (60 و 80 میلیلیتر در لیتر) و دوبار مصرف 6 درصد)، آمونیوم تیوسولفات (20 و 25 میلیلیتر در لیتر و دوبار مصرف 20 میلیلیتر در لیتر) و پروهگزادیونـ کلسیم (آپوجی) (300 و 450 میلیگرم در لیتر و دوبار مصرف 300 میلیگرم در لیتر) بهمنزلۀ تنککننده، بر ویژگیهای کمّی و کیفی میوۀ هلو رقم رد هیون، پژوهشی در سال 1391 و 1392 در یک باغ تجاری با درختان ششساله در شهرستان سمیرم اصفهان صورت گرفت. همۀ تیمارها جز آپوجی بهطور معناداری سبب کاهش 65 درصدی تشکیل میوه شدند. تیمارها سبب افزایش 45 تا 50 درصدی حجم و وزن و نیز بهبود میزان کل مواد جامد محلول، رنگ میوه و سطح برگ شدند، ولی تیمارها تفاوت معناداری در میزان اسید کل نشان ندادند. درختان تیمارشده با ترکیبات دوبار مصرف آمونیوم تیوسولفات 20 میلیلیتر درلیتر و دوبار مصرف گوگردـ آهک 6 درصد نسبتاً خصوصیات کمّی و کیفی بهتری را نشان دادند.