علوم میوه
زیبا امیراحمدی؛ حمید عبداللهی؛ مهدی عیاری
چکیده
درخت به از درختان میوهای است که خواص دارویی چندی، از جمله محتوای بالای مواد پاداکسنده (آنتیاکسیدانی) مانند فنلها و فلاونوئیدها برای آن بیانشده است. بنابراین، با توجه به طیف گستردۀ اهمیت فلاونوئیدها از نظر فیزیولوژیکی و دارویی، این پژوهش با هدف بررسی محتوای و روند تغییر فلاونوئید کل در بافت برگ و میوۀ ژنوتیپهای به نیمۀ ...
بیشتر
درخت به از درختان میوهای است که خواص دارویی چندی، از جمله محتوای بالای مواد پاداکسنده (آنتیاکسیدانی) مانند فنلها و فلاونوئیدها برای آن بیانشده است. بنابراین، با توجه به طیف گستردۀ اهمیت فلاونوئیدها از نظر فیزیولوژیکی و دارویی، این پژوهش با هدف بررسی محتوای و روند تغییر فلاونوئید کل در بافت برگ و میوۀ ژنوتیپهای به نیمۀ شمالی کشور و مقایسۀ آن با رقم تجاری به اصفهان انجام شد. به این منظور، 24 ژنوتیپ گردآوریشده از این مناطق، شامل ژنوتیپهای اردبیل 1 تا اردبیل 7، به آمرودی، به سیبی و به گیوی کوثر از استان اردبیل، ژنوتیپهای AS1، ASM1، ASM2، ASM3، ASP1 و ASP2 از استان گیلان، ژنوتیپهای LA1 و LA3 از استان تهران و ژنوتیپهای M1، M2، M3، M8 و M9 از استان خراسان ارزیابی شدند. نتایج بیانگر وجود اختلاف معنادار در میزان فلاونوئید کل در برگ و میوۀ ژنوتیپهای مختلف بود، به صورتی که ژنوتیپ M3 و LA1 به ترتیب بیشترین و کمترین میزان فلاونوئید کل را در برگهای خود با 9/21 و 1/3 میلیگرم کوئرستین بر گرم در مقایسه با رقم شاهد اصفهان با میزان 4/13 میلیگرم کوئرستین بر گرم داشتند. همچنین نتایج ارزیابی میوهها نشانگر بالاترین میزان فلاونوئید کل به میزان 2/6 میلیگرم کوئرستین بر گرم در رقم شاهد بوده و دیگر رقمها در ردۀ پایینتری قرار گرفتند. بررسی تأثیر زمان برداشت برگ بر میزان تغییر فلاونوئید کل نشان داد، بالاترین میزان این متابولیت مربوط به آغاز تابستان بوده و در دیگر برداشتها میزان فلاونوئید کمتری در برگها وجود داشت.