علوم میوه
رضا فیفائی؛ جواد فتاحی مقدم؛ حسین طاهری
چکیده
مرکبات اغلب در معرض خشکیهای دورهای هستند. بههمین منظور، اثر تنش خشکی بر میزان برخی ترکیبات در دانهالهای نوسلار 8 ژنوتیپ ناشناخته مرکبات شامل 4-2، 2-5، 2-12، 5-10، 1-10، 1-2، بکرایی و لیموآستارایی بههمراه دو پایه متحمل پونسیروس (Poncirus trifoliate Raf.)و حساس رافلمون (Citrus jambhiri Lush.)مطالعه شد. این پژوهش، بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح ...
بیشتر
مرکبات اغلب در معرض خشکیهای دورهای هستند. بههمین منظور، اثر تنش خشکی بر میزان برخی ترکیبات در دانهالهای نوسلار 8 ژنوتیپ ناشناخته مرکبات شامل 4-2، 2-5، 2-12، 5-10، 1-10، 1-2، بکرایی و لیموآستارایی بههمراه دو پایه متحمل پونسیروس (Poncirus trifoliate Raf.)و حساس رافلمون (Citrus jambhiri Lush.)مطالعه شد. این پژوهش، بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در بستر کوکوپیت و ماسه (1:1) تحت شرایط گلخانهای انجام شد. فاکتورها شامل ژنوتیپهای مرکبات و سطوح آبیاری بودند. نتایج نشان داد در شرایط تنش، پونسیروس با 4/298 میکرومول بر گرم وزن خشک برگ، بیشترین تجمع پرولین را داشت و بیشترین میزان تجمع مالوندیآلدهید در رافلمون با 9/356 نانومول بر گرم وزن خشک برگ و کمترین در پونسیروس با 4/134 میکرومول بر گرم وزن خشک مشاهده شد. همچنین در شرایط تنش، بیشترین میزان قند محلول در ژنوتیپ 2-5 با 37/97 میلیگرم بر گرم وزن خشک برگ و کمترین نیز در رافلمون با 57/51 میلیگرم بر گرم وزن خشک برگ گزارش شد. در شرایط تنش، رافلمون کمترین میزان کلروفیل کل را داشت. ژنوتیپ 2-5 با 4/9 میلیگرم بر گرم وزن خشک برگ، بیشترین و ژنوتیپ لیمو آستارایی با 4/4 میلیگرم بر گرم وزن خشک برگ، کمترین میزان کاروتنویید کل را داشتند. بیشترین مقدار کلسیم در شرایط تنش در پونسیروس با 57 میلیگرم بر گرم وزن خشک برگ و کمترین در رافلمون با 63/32 دیده شد. بر این اساس، پونسیروس و ژنوتیپ 2-5 بهعنوان متحمل در برابر خشکی و رافلمون و لیمو آستارایی بعنوان حساس معرفی شدند.
علوم میوه
رضا فیفائی؛ هرمز عبادی
چکیده
آب، عامل اصلی فعالیتهای کشاورزی است و حدود 70 درصد آب مصرفی جهان به آبیاری اختصاص دارد. این پژوهش بهمنظور بررسی واکنش مرکبات به خشکی، بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و دو دانهال در هر واحد آزمایشی انجام شد. فاکتورها شامل پایههای مختلف مرکبات در 10 سطح (نارنج، پونسیروس، ترویرسیترنج، مکزیکنلایم، ...
بیشتر
آب، عامل اصلی فعالیتهای کشاورزی است و حدود 70 درصد آب مصرفی جهان به آبیاری اختصاص دارد. این پژوهش بهمنظور بررسی واکنش مرکبات به خشکی، بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و دو دانهال در هر واحد آزمایشی انجام شد. فاکتورها شامل پایههای مختلف مرکبات در 10 سطح (نارنج، پونسیروس، ترویرسیترنج، مکزیکنلایم، سیتروملو، رافلمون، بکرایی، ماکروفیلا، کلئوپاترا ماندارین و شانگشا) و آبیاری در دو سطح شامل آبیاری بهینه (حفظ رطوبت بستر در حد ظرفیت گلدانی) و تنش شدید (قطع آبیاری) بودند. نتایج نشان داد در اثر خشکی، درصد نشت یونی در تمامی پایههای مورد بررسی و نسبت وزن خشک ریشه به شاخه در پایههای پونسیروس، ماکروفیلا و بکرایی افزایش و محتوی نسبی آب برگ در همه پایهها، وزن تر برگ در نارنج، وزن تر ساقه در سیتروملو، وزن تر ریشه در ترویرسیترنج، نارنج، سیتروملو و ماکروفیلا، وزن تر شاخه در نارنج و سیتروملو، وزن تر کل در نارنج، سیتروملو و ماکروفیلا، نسبت وزن تر ریشه به شاخه در ترویرسیترنج، سیتروملو، ماکروفیلا و کلئوپاتراماندارین کاهش یافت. بنابراین ترویرسیترنج با نشت یونی کمتر، شانگشا با نگهداری بیشتر آب در برگها و پونسیروس با وزن خشک ریشه به شاخه بیشتر، تحمل بهتری به خشکی از خود نشان دادند.
علوم میوه
رضا فیفائی؛ رضا فتوحی قزوینی؛ جواد فتاحی مقدم؛ معصومه کیااشکوریان
چکیده
درختان مرکبات دمای پایین و زهکشی ضعیف خاک را بهخوبی تحمل نکرده و در صورت پرورش آنها در مناطق گرم در معرض تأثیر زیانبار خشکی قرار میگیرند. این پژوهش، بهمنظور بررسی تأثیر خشکی بر محتوای نسبی آب برگ، نشت یونی، میزان تجمع مالوندآلدیید، کربوهیدرات محلول کل و عنصرهای پتاسیم و کلسیم در دانهالهای نوسلار نژادگان (ژنوتیپ) طبیعی ...
بیشتر
درختان مرکبات دمای پایین و زهکشی ضعیف خاک را بهخوبی تحمل نکرده و در صورت پرورش آنها در مناطق گرم در معرض تأثیر زیانبار خشکی قرار میگیرند. این پژوهش، بهمنظور بررسی تأثیر خشکی بر محتوای نسبی آب برگ، نشت یونی، میزان تجمع مالوندآلدیید، کربوهیدرات محلول کل و عنصرهای پتاسیم و کلسیم در دانهالهای نوسلار نژادگان (ژنوتیپ) طبیعی مرکبات به همراه دو پایۀ حساس و مقاوم به خشکی بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانهای انجام شد. عاملها شامل ده نژادگان مختلف و تیمارهای آبیاری کامل (شاهد) و تنش شدید (قطع آبیاری) بودند. نتایج بررسیهانشان داد، پونسیروس به دلیل نشت یونی پایینتر (85/31 درصد)، تجمع کمتر مالوندآلدیید (4/134 نانومول بر گرم وزن خشک برگ) و در نتیجه پراکسیداسیون کمتر چربی (لیپید)ها و میزان کلسیم بالاتر (57 میلیگرم بر گرم وزن خشک برگ) نسبت به دیگر نژادگانها متحمل به خشکی و رافلمون به دلیل تجمع بیشتر مالوندآلدیید (9/356 نانومول بر گرم وزن خشک برگ) و در نتیجه پراکسیداسیون بیشتر چربیها، نشت یونی بالا (43/69 درصد) و میزان پایینتر کلسیم (63/32 میلیگرم بر گرم وزن خشک برگ) در مقایسه با دیگر نژادگانها، حساس به خشکی هستند. همچنین نژادگان طبیعی شلمحله به دلیل نشت یونی بالا (17/77 درصد) و تجمع پایین کربوهیدرات محلول کل (45/48 میلیگرم بر گرم وزن خشک برگ)، پس از رافلمون در رتبۀ بعدی حساسیت قرار داشت. بنابراین با توجه به مقایسۀ میانگینها و همبستگی خوب نشت یونی با دورۀ بقا، میتوان آن را بهعنوان نشانگر فیزیولوژی مناسب در مبحث تحمل به خشکی معرفی کرد.
رضا فیفایی؛ رضا فتوحی قزوینی؛ بهروز گلعین؛ یوسف حمیداوغلی
چکیده
با توجه به پرورش مرکبات در اقلیمهای گرمسیری و نیمهگرمسیری که اغلب در معرض خشکی قرار میگیرند پژوهشی برای بررسی پاسخ برخی از پایههای بذری مرکبات به خشکی، بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار و دو دانهال در هر واحد آزمایشی در شرایط گلخانه انجام شد. عامل اول شامل پنج پایۀ مختلف مرکبات و عامل دوم تیمارهای ...
بیشتر
با توجه به پرورش مرکبات در اقلیمهای گرمسیری و نیمهگرمسیری که اغلب در معرض خشکی قرار میگیرند پژوهشی برای بررسی پاسخ برخی از پایههای بذری مرکبات به خشکی، بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار و دو دانهال در هر واحد آزمایشی در شرایط گلخانه انجام شد. عامل اول شامل پنج پایۀ مختلف مرکبات و عامل دوم تیمارهای آبیاری شامل آبیاری بهینه (حفظ رطوبت بستر در حد ظرفیت گلدانی) و تنش شدید (قطع آبیاری به مدت شش هفته) بودند. نتایج نشان داد در شرایط تنش خشکی، ترکیبهای بیوشیمیایی شامل پرولین، قند محلول، مالوندیآلدئید و کاروتنوئید در بیشتر پایهها افزایش و میزان سبزینۀ (کلروفیل) a، b و کل کاهش یافت. همچنین در شرایط خشکی بیشترین تجمع پرولین در بکرایی، بیشترین میزان قند محلول در نارنج و کمترین میزان تجمع پرولین و قند محلول در پایۀ لیموترش مکزیکی (مکزیکن لایم) مشاهده شد. اثر متقابل تیمارهای آبیاری و پایه بر میزان تجمع مالوندیآلدئید معنیدار نشد. میزان کاهش سبزینۀ a، سبزینۀ b و کل در رافلمون بیشتر از دیگر پایهها و میزان کاهش سبزینۀ a در نارنج و سبزینۀ b و کل در ماکروفیلا کمتر بود. همچنین میزان افزایش کاروتنوئید در نارنج بیشتر و در لیموترش مکزیکی کمتر بود. لذا میتوان گفت نارنج با افزایش قندهای محلول و کاروتنوئید به خشکی واکنش نشان داده و تحمل بیشتری نسبت به دیگر پایهها دارد.