مصباح بابالار؛ رقیه جوانپور؛ عبدالکریم کاشی؛ مجتبی دلشاد
چکیده
صفات رویشی، محتوی کلروفیل، کارآیی مصرف آب، محتوای نیتروژن، پتاسیم و فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز برگها و نوک ریشه، خربزه ’خاتونی‘ روی کدوهای Ace و Shintozwa در گلخانه بررسی شد. تیمارهای آزمایش شامل پیوند خربزه روی کدو، خربزه روی خربزه، کدو روی خربزه، کدو روی کدو، خربزه غیرپیوندی و کدوی غیرپیوندی بودند. نتایج نشان داد خربزههای ...
بیشتر
صفات رویشی، محتوی کلروفیل، کارآیی مصرف آب، محتوای نیتروژن، پتاسیم و فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز برگها و نوک ریشه، خربزه ’خاتونی‘ روی کدوهای Ace و Shintozwa در گلخانه بررسی شد. تیمارهای آزمایش شامل پیوند خربزه روی کدو، خربزه روی خربزه، کدو روی خربزه، کدو روی کدو، خربزه غیرپیوندی و کدوی غیرپیوندی بودند. نتایج نشان داد خربزههای پیوندی روی Shintozwa طول ساقه (3/408 سانتیمتر)، تعداد برگ (56/38 عدد) وزن تر برگ (7/156 گرم)، ساقه (7/132 گرم)، سطح برگ بوته (6/18517 سانتیمترمربع)، زیستتوده (5/247 گرم) و درصد ماده خشک برگ (19/14 درصد)، ساقه (96/7 درصد) و ریشه (46/17 درصد) بیشتری نسبت بهAce داشتند. پیوند خربزه روی هر دو پایه کارآیی مصرف آب، محتوای نیتروژن و پتاسیم را بهبود بخشید. نیتروژن کل و نیترات برگها در Ace بیشتر از Shintozwa بهدست آمد. مقدار نیتروژن آمونیومی برگها در پایه Shintozwa بیشتر از پایه Ace بود. فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز برگ خربزههای پیوندی روی پایه Ace بیشتر از پایه Shintozwa بود. فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز در ریشه نسبت به برگ در حالت پیوندی بیشتر بود. فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز ریشه ارتباط غیرمستقیم معنیداری با طول شاخه، زیستتوده ، وزن تر برگ و شاخه، سطح کل برگ و ماده خشک ریشه نشان داد. در کل خربزههای پیوندی نسبت به غیرپیوندی دارای مقادیر زیادتری نیتروژن آلی نسبت به زیستتوده کل بودند که این افزایش در ارتباط با احیا و مصرف زیاد نیترات میباشد.
رقیه جوانپور؛ رضا صالحی محمدی؛ میثم نژاد صاحبی؛ سید جواد موسوی زاده
چکیده
بهمنظور بررسی عملکرد کمّی و کیفی سه تودۀ محلی خربزه (Cucumis melo gr. Inodorus) به نامهای زردجلال، آناناسی و خاتونی پژوهشی در قالب بلوکهای کامل تصادفی با 16 تیمار و سه تکرار در مزرعۀ تحقیقاتی جهاد دانشگاهی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران انجام شد. پنج رقم کــــدوی هیبرید تجاری به نامهای Ace، Shintozwa، ShintoHongto، Zuktozwa و Ferro-RZ بهعنوان پایه ...
بیشتر
بهمنظور بررسی عملکرد کمّی و کیفی سه تودۀ محلی خربزه (Cucumis melo gr. Inodorus) به نامهای زردجلال، آناناسی و خاتونی پژوهشی در قالب بلوکهای کامل تصادفی با 16 تیمار و سه تکرار در مزرعۀ تحقیقاتی جهاد دانشگاهی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران انجام شد. پنج رقم کــــدوی هیبرید تجاری به نامهای Ace، Shintozwa، ShintoHongto، Zuktozwa و Ferro-RZ بهعنوان پایه استفاده شدند. هر تودۀ زردجلال، آناناسی و خاتونی غیرپیوندی نیز بهمنزلۀ شاهد در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثرات پایه و پیوندک بر بسیاری از صفات کمّی و کیفی از نظر آماری معنادار بود. براساس نتایج بهدستآمده، تودۀ زردجلال روی پایۀ Zuktozwa با 76/4 عدد، بیشترین تعداد میوه در بوته را ثبت کرد. این درحالی است که تودۀ زردجلال روی پایۀ Shintozwa تعداد میوۀ بازارپسند بیشتر (16/3 عدد) و عملکرد تکبوتۀ بالاتری (44/8 کیلوگرم) را نسبت به سایر تودهها و پایهها نشان داد. تودۀ آناناسی روی پایۀ Zuktozwa بیشترین قطر محل پیوند، قطر پایه و قطر پیوندک را داشت. تودۀ زردجلال و آناناسی روی پایۀ Zuktozwa با 89/12 و 72/12 درصد، بیشترین مادۀ خشک اندام هوایی را تولید کرد. تودۀ آناناسی روی پایۀ Zuktozwa با 86/11درصد، مادۀ خشک میوۀ بالاتری داشت. قطر حفرۀ بذری در میوههای تودۀ زردجلال پیوندشده روی پایۀ Zuktozwa با 5/9 میلیمتر بیشتر از سایر تودهها و پایهها بود. تودۀ آناناسی روی پایۀ Zuktozwa از طول میوه، قطر میوه و قطر گوشت کمتری برخوردار بود. تودۀ آناناسی پیوندشده روی پایۀ Zuktozwa با 11 واحد بریکس، شیرینترین میوهها را تولید کرد.
رقیه جوانپور؛ سید ضیا نصرتی؛ میثم نژاد صاحبی
چکیده
پژوهش حاضر در بهار و تابستان سال زراعی 1389 با هدف بررسی تأثیر محلولپاشی تنظیمکنندۀ رشد فنیل فتالامات بر عملکرد و اجزای عملکرد سه سبزی میوهای شامل گوجهفرنگی، بادنجان و خیار و کلمپیچ بهعنوان یک نوع سبزی برگی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل زمان محلولپاشی و تعداد دفعات محلولپاشی ...
بیشتر
پژوهش حاضر در بهار و تابستان سال زراعی 1389 با هدف بررسی تأثیر محلولپاشی تنظیمکنندۀ رشد فنیل فتالامات بر عملکرد و اجزای عملکرد سه سبزی میوهای شامل گوجهفرنگی، بادنجان و خیار و کلمپیچ بهعنوان یک نوع سبزی برگی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل زمان محلولپاشی و تعداد دفعات محلولپاشی با فنیل فتالامات اسید (غلظت هزار میلیگرم در لیتر) بود. گیاهانی بدون محلولپاشی بهمنزلۀ شاهد در نظر گرفته شدند. اولین مرحلۀ محلولپاشی در زمان شروع گلدهی بود و دو نوبت بعدی به فواصل 15 روز درمجموع تا 3 بار و در مورد خیار تا چهار بار تکرار شدند. نتایج آزمایش در مورد گوجهفرنگی نشان داد بیشترین تعداد میوه در بوته (73 عدد)، بیشترین عملکرد بوته (5 کیلوگرم) و عملکرد در واحد سطح (10 کیلوگرم) از محلولپاشی در شروع گلدهی به دست آمد. بررسی عملکرد خیار نشان داد بیشترین تعداد میوه (41 عدد) و عملکرد بوته (4/6 کیلوگرم) به محلولپاشی در زمان گلدهی اختصاص داشت. در مورد بادنجان بالاترین مقادیر تعداد میوه در بوته (7/6 عدد)، وزن تکمیوه (3/447 گرم) و عملکرد تکبوته (3 کیلوگرم) مربوط به تیمار اول محلولپاشی (قبل از بازشدن گلها) و تیمار دوم محلولپاشی (دو هفته بعد از بازشدن گلها) بود. مطالعۀ تیمار محلولپاشی روی کلمپیچ نیز آشکار ساخت سنگینترین هد کلم (4/2 کیلو گرم به ازای هر هد) و بیشترین وزن کل تکبوته (680/3 کیلوگرم) از محلولپاشی در سه نوبت محلولپاشی (بعد از استقرار نشاها، دو هفته بعد از اولین مرحله و دو هفته بعد از دومین مرحلۀ محلولپاشی) به دست آمد.