رضا بورد؛ شمس علی رضازاده؛ محمدرضا نقوی؛ منصور امیدی؛ سپیده ترابی؛ سعید پروانه؛ فرهاد حریری اکبری؛ رحیم تقی زاد فرید
چکیده
گیاه .Artemisia annua L، گیاهی یکساله، دارویی و آروماتیک است که در آسیا، اروپا و شمال آمریکا گسترش فراوان و در ایران نیز در مناطق شمالی پراکنش وسیعی دارد. در این پژوهش تغییرات کمّی و کیفی اسانس سرشاخۀ گیاه A.annua در مراحل مختلف رشد شامل مراحل رویشی، ابتدای گلدهی، و گلدهی کامل بررسی شد. سرشاخۀ خشکشده در سایه با روش تقطیر با آب با استفاده ...
بیشتر
گیاه .Artemisia annua L، گیاهی یکساله، دارویی و آروماتیک است که در آسیا، اروپا و شمال آمریکا گسترش فراوان و در ایران نیز در مناطق شمالی پراکنش وسیعی دارد. در این پژوهش تغییرات کمّی و کیفی اسانس سرشاخۀ گیاه A.annua در مراحل مختلف رشد شامل مراحل رویشی، ابتدای گلدهی، و گلدهی کامل بررسی شد. سرشاخۀ خشکشده در سایه با روش تقطیر با آب با استفاده از دستگاه کلونجر اسانسگیری شد. اسانسهای حاصل به وسیلة دستگاههای GCو GC/MS تجزیه و تحلیل شد. بیشترین مقدار اسانس در سرشاخه در مرحلۀ گلدهی (3/1 درصد) مشاهده شد. در اسانس سرشاخهها در مراحل رویشی، ابتدای گلدهی و گلدهی کامل بهترتیب 29، 28 و 28 ترکیب شناسایی شد. ترکیبات عمده در اسانس سرشاخهها در مراحل مختلف مشترک و شامل کامفور، بتاـ سلینن، 1، 8ـ سینئول، آلفاـ پینن، کاریوفیلن اکساید، برنئول، کامفن، آرتمیزیاکتون و پینوکارون بود. درصد عمدة ترکیبات شناختهشدۀ منوترپنها بودند. نتایج نشان میدهد که اسانس سرشاخههای گیاه A.annua سرشار از منوترپنها هستند و 3/64 درصد، 63 درصد و 6/67 درصد از کل ترکیبات شناساییشده بهترتیب در مراحل رویشی، ابتدای گلدهی و گلدهی کامل را تشکیل میدهند. نتایج تغییرات اندکی را در نوع ترکیبات نشان داد، درحالیکه درصد ترکیبات در مراحل مختلف متغیر بود.