علوم میوه
نرگس شفیعی؛ اسمعیل خالقی؛ نوراله معلمی
چکیده
پژوهشی بهمنظور بررسی اثر چهار سطح مختلف اسید سالیسیلیک (صفر، نیم، یک و دو میلیمولار) و سه سطح آبیاری (100، 66 و 33 درصد تبخیر و تعرق گیاه) بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی زیتون رقم کنسروالیا، بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایهای بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار (هر تکرار شامل دو گلدان)، در سال 1394-1395 در گلخانه دانشکده ...
بیشتر
پژوهشی بهمنظور بررسی اثر چهار سطح مختلف اسید سالیسیلیک (صفر، نیم، یک و دو میلیمولار) و سه سطح آبیاری (100، 66 و 33 درصد تبخیر و تعرق گیاه) بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی زیتون رقم کنسروالیا، بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایهای بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار (هر تکرار شامل دو گلدان)، در سال 1394-1395 در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر متقابل اسید سالیسیلیک در آبیاری بر وزن تر و خشک ریشه، ساقه و برگ، سطح برگ و ارتفاع گیاه، در سطح 1 درصد مؤثر بود. همچنین نتایج مقایسه میانگین دادهها نشان داد که در سه سطح آبیاری (ETc 100%، ETc 66% و ETc 33%)، مقدار وزن تر و خشک ریشه، ساقه و برگ در گیاهان تیمارشده با اسید سالیسیلیک نسبت به گیاهان تیمارنشده با اسید سالیسیلیک، از مقادیر بالاتری برخوردار بود. کمترین مقدار محتوای نسبی آب برگ، پتانسیل آب ساقه و بیشترین مقاومت روزنهای، مربوط به تیمار آبیاری 33 درصد تبخیر و تعرق و بیشترین مقدار محتوای نسبی آب برگ، پتانسیل آب ساقه و کمترین مقاومت روزنهای، مربوط به تیمار آبیاری 100 درصد تبخیر و تعرق گیاه بود. همچنین مشخص شد که در شرایط تنش کمآبی (ETc66% و ETc33%)، محلولپاشی با 2 میلیمولار اسید سالیسیلیک، سبب بهبود و افزایش پتانسیل آب ساقه، محتوای نسبی آب برگ و سبب کاهش مقاومت روزنهای گردید. لذا پیشنهاد میگردد که بهمنظور تعدیل تنش خشکی در نهالهای جوان زیتون، از اسید سالیسیلیک با غلظت 2 میلیمولار استفاده گردد.
اسماعیل خالقی؛ علیرضا دهقان؛ نور اله معلمی
دوره 40، شماره 3 ، آذر 1388
چکیده
تمرهندی و آکاسیا از جمله درختان زینتی به شمار میآیند که به دلیل زیبایی در شکل، سایهدهی خوب و مقاومت بالا به گرما در فضای سبز مناطق گرم و خشک جایگاه مناسبی را پیدا کرده است. تمرهندی و آکاسیا از طریق بذر قادر به تکثیر میباشند ولی به دلیل وجود پوسته سخت بذر، جوانهزنی بذر و سبز شدن آنها به راحتی امکانپذیر نمیباشد. بر این اساس پژوهشی ...
بیشتر
تمرهندی و آکاسیا از جمله درختان زینتی به شمار میآیند که به دلیل زیبایی در شکل، سایهدهی خوب و مقاومت بالا به گرما در فضای سبز مناطق گرم و خشک جایگاه مناسبی را پیدا کرده است. تمرهندی و آکاسیا از طریق بذر قادر به تکثیر میباشند ولی به دلیل وجود پوسته سخت بذر، جوانهزنی بذر و سبز شدن آنها به راحتی امکانپذیر نمیباشد. بر این اساس پژوهشی به منظور بررسی اثر تیمارهای مختلف خراشدهی بر شاخصهای جوانهزنی بذور تمر هندی و آکاسیا بطور جداگانه و در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که بذور تمر هندی تیمار شده با اسید سولفوریک 98% به مدت 30 دقیقه بالاترین درصد جوانهزنی و بیشترین سرعت جوانهزنی و طول ریشهچه و ساقهچه را دارد. نتایج آزمایش آکاسیا نیز نشان داد که تیمار آب جوش C°90 نسبت به تیمار اسید سولفوریک 98% موجب شکست خواب بذر میشود بطوریکه تیمار آب جوش C°90 به مدت 5 ثانیه به عنوان بهترین تیمار از نظر درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه توصیه میشود در حالیکه بذور تیمار شده با اسید سولفوریک غلیظ (98 %) از درصد جوانهزنی پایینی برخوردار است.