علوم میوه
مریم موسوی فتاح؛ حسن ساری خانی
چکیده
این پژوهش به منظور بررسی تأثیر کیفیت نور بر ریزازدیادی پایه گلابی333OH × Fانجام شد. ابتدا ریزنمونههای تک گره روی محیط کشت QL تغییر یافته حاوی BA (0، 5/0، 1 و 2 میلیگرم در لیتر) و IAA (0، 1/0 و 1 میلیگرم در لیتر) کشت و از لحاظ شاخهزایی ارزیابی شدند. سپس گیاهچهها در مناسبترین ترکیب هورمونی کشت شده و در اتاقک رشد با چهار تیمار نوری فلورسنت ...
بیشتر
این پژوهش به منظور بررسی تأثیر کیفیت نور بر ریزازدیادی پایه گلابی333OH × Fانجام شد. ابتدا ریزنمونههای تک گره روی محیط کشت QL تغییر یافته حاوی BA (0، 5/0، 1 و 2 میلیگرم در لیتر) و IAA (0، 1/0 و 1 میلیگرم در لیتر) کشت و از لحاظ شاخهزایی ارزیابی شدند. سپس گیاهچهها در مناسبترین ترکیب هورمونی کشت شده و در اتاقک رشد با چهار تیمار نوری فلورسنت (شاهد)، آبی، قرمز و ترکیب یکسان آبی و قرمز حاصل از LED با شدت 57 میکرومول در متر مربع در ثانیه قرار گرفتند. برای بررسی تأثیر نور بر ریشهزایی، ریزنمونهها در محیط کشت QL تغییر یافته حاوی 1 میلیگرم در لیتر IAA کشت و در اتاقک رشد با چهار تیمار نوری مشابه شاخهزایی قرار گرفتند. بیشترین تعداد شاخساره در نور ترکیبی آبی و قرمز و بلندترین طول شاخساره و میانگره در نور قرمز مشاهده شد. همچنین بیشترین تعداد برگ و تعداد گره در تیمار نور آبی مشاهده شد. در مورد ریشهزایی نیز تیمارهای نوری تأثیر معنیداری بر درصد ریشهزایی، تعداد ریشه و طول ریشه نشان دادند. بیشترین درصد ریشهزایی با ریشهزایی تمامی شاخسارهها در تیمار ترکیبی آبی و قرمز مشاهده شد. در مقابل کمترین ریشهزایی، کمترین تعداد ریشه در گیاهچه و کمترین طول ریشه در تیمار نور آبی بدست آمد. با توجه به نتایج تیمار نور ترکیبی آبی و قرمز برای افزایش میزان شاخهزایی و ریشهزایی در این پایه نسبت به سایر تیمارهای نوری مناسبتر بود و گیاهان تحت تأثیر نور ترکیبی تعداد شاخساره بیشتری را داشتند.