علی اصغر زینانلو؛ عیسی ارجی؛ محمد رضا تسلیم پور؛ محمد رمضانی ملک رودی؛ محمود عظیمی
چکیده
عوامل مختلفی بهویژه رقم و اقلیم در تولید روغن زیتون با کیفیت مطلوب نقش اساسی دارند. این پژوهش با 12 رقم زیتون در ایستگاههای تحقیقات زیتون (طارم، رودبار، گرگان، کازرون و سرپل ذهاب) بررسی شد. میوههای ارقام در هر منطقه با شاخص برداشت 4ـ 5/4 برداشت شد. دادههای مربوط به ترکیب اسیدهای چرب براساس آزمایش فاکتوریل بر پایۀ طرح بلوکهای ...
بیشتر
عوامل مختلفی بهویژه رقم و اقلیم در تولید روغن زیتون با کیفیت مطلوب نقش اساسی دارند. این پژوهش با 12 رقم زیتون در ایستگاههای تحقیقات زیتون (طارم، رودبار، گرگان، کازرون و سرپل ذهاب) بررسی شد. میوههای ارقام در هر منطقه با شاخص برداشت 4ـ 5/4 برداشت شد. دادههای مربوط به ترکیب اسیدهای چرب براساس آزمایش فاکتوریل بر پایۀ طرح بلوکهای کامل تصادفی ارزیابی شد. نتایج نشان داد مقدار اسید پالمیتیک در مناطق گرم سرپل ذهاب و کازرون بهطور کاملاً معنادار بیشتر بود. تشکیل اسید اولئیک بهطور کاملاً معنادار تحتتأثیر رقم و دمای منطقه است. مقدار آن در مناطق طارم، گرگان و رودبار بیشتر از مناطق سرپل ذهاب و کازرون بود. رقم آمفیسیس در تمام مناطق آزمایششده اولئیک اسید بالا داشت. مقدار اسید لینولئیک منطقۀ سرپل ذهاب بیشتر از منطقۀ گرگان بود. نتایج نشان داد از میان ارقام مطالعهشده بهترین ترکیب اسیدهای چرب مربوط به رقم کرونیکی برای مناطق زیتونکاری طارم، رودبار و گرگان و فقط رقم آمفیسیس برای مناطق گرم مناسب بود. رقم شنگه پایینترین کیفیت ترکیب اسیدهای چرب بهویژه در مناطق گرم را داشت.