احمد اجنی؛ علی سلیمانی؛ علی اصغر زینانلو؛ اسماعیل سیفی
چکیده
صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی درختان 12 ساله زیتون رقم های زرد و دیره در پاسخ به تغییرات دمایی فصل رشد منطقه طارم (استان زنجان، شمال غرب ایران) در طی دو سال متوالی 1396-1397 مطالعه شد. آزمایش بهصورت کرتهای خردشده در زمان (کرت اصلی شامل نوع رقم و کرت فرعی زمان) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی اجرا گردید. نمونهبرداری و یادداشت دادهها ...
بیشتر
صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی درختان 12 ساله زیتون رقم های زرد و دیره در پاسخ به تغییرات دمایی فصل رشد منطقه طارم (استان زنجان، شمال غرب ایران) در طی دو سال متوالی 1396-1397 مطالعه شد. آزمایش بهصورت کرتهای خردشده در زمان (کرت اصلی شامل نوع رقم و کرت فرعی زمان) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی اجرا گردید. نمونهبرداری و یادداشت دادهها در چهار زمان مختلف اردیبهشت، تیر، مرداد و مهرماه بهترتیب در دماهای 28، 45، 44 و 36 درجه سانتیگراد انجام شد. نتایج نشان داد فتوسنتز رقم دیره در شرایط تنش حرارتی تیرماه در مقایسه با اردیبهشتماه، حدود دو برابر بیشتر از رقم زرد کاهش یافت. رقم زرد علیرغم داشتن فتوسنتز بالا، میزان رشد و وزن خشک تجمعی شاخسارهای پایینتری داشت که بالا بودن بازده عملکرد میوه در این رقم از دلایل عمده این موضوع بود. تجمع پرولین در بافت برگ رقم دیره نتوانست نقش زیادی در ایجاد تحمل بیشتر در این رقم داشته باشد. میزان کربوهیدراتهای محلول در رقم زرد و در همه مراحل مورد ارزیابی بیشتر از رقم دیره بود. در کل، رقم زرد تحمل بیشتری به افزایش تنش حرارتی در طی فصل رشد نشان داد.
امیر عباس تقی زاده؛ رقیه امینیان دهکردی؛ علی اصغر زینانلو
چکیده
بررسی اثرات متقابل ژنوتیپ× محیط و تجمیع برآیند پارامترهای پایداری از مشکلات اساسی در تصمیمگیرهای پژوهشگران اصلاحنباتات است. هدف این تحقیق، بررسی پایداری و ارائه راهکار برای ادغام پارامترهای پایداری با استفاده از روشهای ناپارامتری میباشد. به این منظور صد ژنوتیپ و رقم زیتون گردآوری شده از سراسر ایران، در اقلیم طارم، ...
بیشتر
بررسی اثرات متقابل ژنوتیپ× محیط و تجمیع برآیند پارامترهای پایداری از مشکلات اساسی در تصمیمگیرهای پژوهشگران اصلاحنباتات است. هدف این تحقیق، بررسی پایداری و ارائه راهکار برای ادغام پارامترهای پایداری با استفاده از روشهای ناپارامتری میباشد. به این منظور صد ژنوتیپ و رقم زیتون گردآوری شده از سراسر ایران، در اقلیم طارم، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1385 کاشته شده و طی شش سال باغی از سال 1391 تا 1396 مورد مطالعه قرار گرفتند. جهت مطالعه اثرات متقابل ژنوتیپ و محیط از چهار روش دیکرون/ واندرلان، بریدنکامپ، هیلدبراند و کوبینگر و برای تعیین سازگاری از روشهای ناپارامتری نصار و هان و تنارازو استفاده گردید. تجمع برآیند اثر هر معیار پایداری و عملکرد با استفاده از روش "شاخص انتخاب ژنوتیپ ایدهآل تعدیلیافته" (ASIIG) و پلات منتج، انجام گرفت. بر این اساس رقمهای کرونیکی و کنسروالیا رقمهای مطلوب، برای معیارهای پایداری و عملکرد و ژنوتیپهای QG12، BN8 و BASH در رتبه آخر از نظر پایداری و عملکرد قرار گرفتند.
یوسف رضائی کلج؛ علی اصغر زینانلو؛ سید مهیار طاوسی؛ معصومه عمادپور
چکیده
در این پروژه قابلیت فرآوری و کیفیت زیتون کنسروی سبز در دوره عمر قفسهای با استفاده از 6 رقم و 5 ژنوتیپ انتخابی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نمونهها پس از برداشت و شستوشو، بهوسیله محلول سودسوزآور (2 درصد) تلخی زدایی شدند. سپس میوهها به منظور انجام تخمیر و انبارمانی در محلول آب و نمک قرارداده شدند. در طول دوره تخمیر و انبارمانی، اندازهگیری ...
بیشتر
در این پروژه قابلیت فرآوری و کیفیت زیتون کنسروی سبز در دوره عمر قفسهای با استفاده از 6 رقم و 5 ژنوتیپ انتخابی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نمونهها پس از برداشت و شستوشو، بهوسیله محلول سودسوزآور (2 درصد) تلخی زدایی شدند. سپس میوهها به منظور انجام تخمیر و انبارمانی در محلول آب و نمک قرارداده شدند. در طول دوره تخمیر و انبارمانی، اندازهگیری صفاتی همچون درصد خاکستر میوه، گلوکز، اسیدهای چرب، اسیدیته و pH، عناصر معدنی میوه و خواص حسی صورت گرفت. در زمان برداشت، رقمهای دیره، تخم کبکی و ژنوتیپKH15 به ترتیب دارای بیشترین وزن میوه نسبت به سایر رقمها و ژنوتیپ ها بودهاند. در طول دوره فرآوری و انبارمانی مقدار سدیم گوشت میوه، نسبت به زمان برداشت دارای روند افزایشی، ولی مقدار کلسیم و پتاسیم کاهش یافت. هرچند مقدار تغییرات اسیدیته میوهدر این دوره، دارای روند مشخصی نبود. مطابق با ارزیابی حسی، بهترتیب زیتونهای رقم زرد، QG18، GW1، دیره، مشکات، مانزانیلا،TMN2و BN5با کسب امتیاز بالا از نظر پذیرش کلی میوه در بین داوران (بین 5/7 – 9) در یک گروه آماری واقع شدند.
علی اصغر زینانلو؛ عیسی ارجی؛ محمد رضا تسلیم پور؛ محمد رمضانی ملک رودی؛ محمود عظیمی
چکیده
عوامل مختلفی بهویژه رقم و اقلیم در تولید روغن زیتون با کیفیت مطلوب نقش اساسی دارند. این پژوهش با 12 رقم زیتون در ایستگاههای تحقیقات زیتون (طارم، رودبار، گرگان، کازرون و سرپل ذهاب) بررسی شد. میوههای ارقام در هر منطقه با شاخص برداشت 4ـ 5/4 برداشت شد. دادههای مربوط به ترکیب اسیدهای چرب براساس آزمایش فاکتوریل بر پایۀ طرح بلوکهای ...
بیشتر
عوامل مختلفی بهویژه رقم و اقلیم در تولید روغن زیتون با کیفیت مطلوب نقش اساسی دارند. این پژوهش با 12 رقم زیتون در ایستگاههای تحقیقات زیتون (طارم، رودبار، گرگان، کازرون و سرپل ذهاب) بررسی شد. میوههای ارقام در هر منطقه با شاخص برداشت 4ـ 5/4 برداشت شد. دادههای مربوط به ترکیب اسیدهای چرب براساس آزمایش فاکتوریل بر پایۀ طرح بلوکهای کامل تصادفی ارزیابی شد. نتایج نشان داد مقدار اسید پالمیتیک در مناطق گرم سرپل ذهاب و کازرون بهطور کاملاً معنادار بیشتر بود. تشکیل اسید اولئیک بهطور کاملاً معنادار تحتتأثیر رقم و دمای منطقه است. مقدار آن در مناطق طارم، گرگان و رودبار بیشتر از مناطق سرپل ذهاب و کازرون بود. رقم آمفیسیس در تمام مناطق آزمایششده اولئیک اسید بالا داشت. مقدار اسید لینولئیک منطقۀ سرپل ذهاب بیشتر از منطقۀ گرگان بود. نتایج نشان داد از میان ارقام مطالعهشده بهترین ترکیب اسیدهای چرب مربوط به رقم کرونیکی برای مناطق زیتونکاری طارم، رودبار و گرگان و فقط رقم آمفیسیس برای مناطق گرم مناسب بود. رقم شنگه پایینترین کیفیت ترکیب اسیدهای چرب بهویژه در مناطق گرم را داشت.