صفورا سعادتی؛ بهرام بانی نسب؛ مصطفی مبلی؛ مهدیه غلامی
چکیده
این پژوهش به منظور بررسی تغییرات در سطح کربوهیدراتهای محلول برگ، ظرفیت آنتی اکسیدانی، فنول کل، چگالی برگ، محتوای نسبی آب برگ، ماده خشک برگ و اسیدهای چرب در طی دوره سازگاری و عدم سازگاری به سرما و ارتباط آن با تحمل به یخزدگی زیتون انجام شد. سه رقم زیتون آمفیسیس، گرگان و مانزانیلا انتخاب و نمونههای برگی از باغ زیتون در طی پاییز ...
بیشتر
این پژوهش به منظور بررسی تغییرات در سطح کربوهیدراتهای محلول برگ، ظرفیت آنتی اکسیدانی، فنول کل، چگالی برگ، محتوای نسبی آب برگ، ماده خشک برگ و اسیدهای چرب در طی دوره سازگاری و عدم سازگاری به سرما و ارتباط آن با تحمل به یخزدگی زیتون انجام شد. سه رقم زیتون آمفیسیس، گرگان و مانزانیلا انتخاب و نمونههای برگی از باغ زیتون در طی پاییز تا تابستان در شش زمان (آبان، آذر، دی، بهمن، فروردین و تیر ماه) تهیه شدند. به منظور تعیین تحمل به یخزدگی نمونههای برگی به مدت 12 ساعت در معرض انجماد مصنوعی (صفر تا 25- درجه سلسیوس) قرار گرفتند. نتایج نشان داد بین رقمهای زیتون از نظر تحمل به یخزدگی در هر مرحله از نمونهبرداری تفاوت معنیداری مشاهده شد. تحمل به یخزدگی رقمها طی مرحله سازگاری به سرما افزایش و در مرحله خروج از سازگاری کاهش یافت. کربوهیدراتهای محلول، ظرفیت آنتیاکسیدانی، محتوای فنول کل و درصد ماده خشک برگ، به ویژه از مرحله شروع سازگاری به سرما تا سازگاری کامل به سرما در دی ماه در رقم متحمل به یخزدگی -آمفیسیس- بیشتر از رقمهای گرگان و مانزانیلا بود. بیشترین نسبت اسیدهای چرب غیر اشباع به اشباع در هر دو ماه دی و تیر در رقم آمفیسیس مشاهده شد. بنابراین از ترکیباتی مانند کربوهیدراتهای محلول، محتوای فنول کل و اسیدهای چرب، میتوان به عنوان شاخصهای بیوشیمیایی تعیین کننده تحمل به یخزدگی در غربالگری رقمهای زیتون استفاده کرد.