محمد جواد نظری دلجو؛ احمد خلیقی؛ مصطفی عرب؛ رویا کرمیان؛ حمیده جابریان همدان
چکیده
مهمترین عارضۀ پس از برداشت ژربرا، خمیدگی ساقه در ناحیۀ زیر گلآذین است. پدیدۀ تشکیل لیگنین یکی از فرضیههای مهم مطالعهشده و دلایل خمیدگی ساقۀ ژربراست. بهمنظور مطالعۀ تأثیر اسید سالیسیلیک بر فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز بهمنزلۀ مهمترین آنزیم دخیل در چرخۀ فنیلپروپانوییدها و درنتیجه تشکیل ...
بیشتر
مهمترین عارضۀ پس از برداشت ژربرا، خمیدگی ساقه در ناحیۀ زیر گلآذین است. پدیدۀ تشکیل لیگنین یکی از فرضیههای مهم مطالعهشده و دلایل خمیدگی ساقۀ ژربراست. بهمنظور مطالعۀ تأثیر اسید سالیسیلیک بر فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز بهمنزلۀ مهمترین آنزیم دخیل در چرخۀ فنیلپروپانوییدها و درنتیجه تشکیل لیگنین و کنترل عارضۀ خمیدگی ساقه، آزمایشی با استفاده از سطوح مختلف اسید سالیسیلیک (mM 1 و 75/0، 5/0، 25/0، 0) در دو رقم ژربرای حساس (Ecco) و مقاوم (Double dutch) به خمیدگی براساس آزمایش فاکتوریل بر پایۀ طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج آزمایش بیانگر تأثیر معنادار رقم، هورمون و اثر متقابل رقم و اسید سالیسیلیک بر پایداری غشای سلولی، درصد خمیدگی، فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز و تشکیل لیگنین بود. با توجه به نتایج آزمایش ارتباط مستقیم و منفی بین میزان فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز و درجۀ خمیدگی ساقه وجود داشت. بر همین اساس رقم Double dutch با درجۀ خمیدگی کمتر، فعالیت آنزیمی دو برابری نسبت به رقم Ecco با درجۀ خمیدگی بیشتر، نشان داد. همچنین اسید سالیسیلیک بسته به غلظت و رقم تأثیر معناداری بر فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز، تشکیل لیگنین و درنتیجه عارضۀ خمیدگی ساقه نشان داد. بهطوریکه بیشترین فعالیت آنزیمی در ارقام Double dutch و Ecco بهترتیب در غلظتهای 5/0 و 25/0 میلیمولار حاصل شد. بهطورکلی، نتایج آزمایش بیانگر تأثیر مثبت اسید سالیسیلیک بهویژه در غلظتهای پایین بر لیگنین ساقۀ گلدهنده و عارضۀ خمیدگی ساقۀ ارقام بررسیشده ژربرا بود.