مجتبی صلاحی استاد؛ بهرام عابدی؛ یحیی سلاح ورزی
چکیده
به منظور ارزیابی اثر کاربرد قارچ تریکودرما در شرایط تنش خشکی بر خصوصیات بیوشیمیایی و رنگیزههای فتوسنتزی گیاه ریحان آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عامل اول آبیاری در سه سطح (50، 75 و 100 درصد ظرفیت زراعی) و عامل دوم تلقیح با قارچ تریکودرما در دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح با قارچ تریکودرما ) بودند. نتایج ...
بیشتر
به منظور ارزیابی اثر کاربرد قارچ تریکودرما در شرایط تنش خشکی بر خصوصیات بیوشیمیایی و رنگیزههای فتوسنتزی گیاه ریحان آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عامل اول آبیاری در سه سطح (50، 75 و 100 درصد ظرفیت زراعی) و عامل دوم تلقیح با قارچ تریکودرما در دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح با قارچ تریکودرما ) بودند. نتایج نشان داد بیشترین وزن تر و خشک برگ در تیمار آبیاری 100 درصد ظرفیت زراعی بدون کاربرد قارچ تریکودرما (شاهد) مشاهده شد. میزان وزن تر (69/17 درصد) و خشک ساقه (27/17 درصد)، کلروفیل a (66/0 درصد)، کلروفیل b (64/0 درصد)، کلروفیل کل (66/0 درصد) و محتوای نسبی آب برگ (37/1 درصد) در تیمار آبیاری 100 درصد ظرفیت زراعی همراه با کاربرد قارچ تریکودرما نسبت به شاهد افزایش یافت. میزان نشت الکترولیت (5/7 درصد) در تیمار آبیاری 100 درصد ظرفیت زراعی همراه با کاربرد قارچ تریکودرما نسبت به شاهد کاهش یافت. میزان کارتنوئید (74/31 درصد) پرولین (25/52 درصد)، فعالیت آنتیاکسیدانتی (22/17 درصد) در تیمار آبیاری 50 درصد ظرفیت زراعی همراه با کاربرد قارچ تریکودرما بیشتر از شاهد مشاهده شد. بنا به نتایج بدست آمده، در شرایط سطوح مختلف آبیاری، کاربرد قارچ Trichoderma harzianum باعث افزایش پرولین، کربوهیدرات محلول، رنگیزههای فتوسنتزی و فعالیت آنتیاکسیدانتی ریحان شد.
منا قاضی مقدم؛ یحیی سلاح ورزی؛ بهرام عابدی
چکیده
سیب گلاب یک رقم تجاری ایران است که بهدلیل فعالیت متابولیکی بالا و قهوهایشدن در اثر آسیبهای مکانیکی عمر پس از برداشت کوتاهی دارد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار صورت پذیرفت. عامل اول پوشش خوراکی در پنج سطح (ژل آلوئهورا در دو سطح 30 و 60 درصد حجمی- حجمی، ژل آلوئهورا در دو سطح 30 و 60 درصد حجمی- حجمی ...
بیشتر
سیب گلاب یک رقم تجاری ایران است که بهدلیل فعالیت متابولیکی بالا و قهوهایشدن در اثر آسیبهای مکانیکی عمر پس از برداشت کوتاهی دارد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار صورت پذیرفت. عامل اول پوشش خوراکی در پنج سطح (ژل آلوئهورا در دو سطح 30 و 60 درصد حجمی- حجمی، ژل آلوئهورا در دو سطح 30 و 60 درصد حجمی- حجمی به همراه اسانس آویشن شیرازی با غلظت 120 میکرولیتر در لیتر همراه و بدون پوشش) و عامل دوم زمان انبارداری در پنج سطح (صفر، 7، 14، 21 و 28 روز پس از براشت) بود. نتایج نشان داد کاهشوزن و شاخص رسیدگی در پوشش ژل آلوئهورا 60% به همراه اسانس آویشن شیرازی به ترتیب 8/3 و 4/31 درصد در مقایسه با میوه های شاهد (بدون پوشش) کاهش نشانداد. هم چنین تیمارهای مذکور، منجر به حفظ ظرفیت جاروب کنندگی رادیکال DPPH و تجمع فنول کل میوههای تیمارشده با پوشش آلوئهورا غنیشده با اسانس آویشن شیرازی شدند. پوشش ژلآلوئهورا 60 درصد و همچنین تیمار ژل آلوئهورا 60 درصد+ اسانسآویشن شیرازی به ترتیب 5/55 و 2/62 درصد استحکام بافت میوه را در مقایسه با شاهد افزایش دادند. ازسویدیگر نتایج ارزیابیحسی مشخص نمود که پوشش ژلآلوئهورا در ترکیب با اسانسآویشنشیرازی اثر منفی بر طعم و ظاهر سیب گلاب نداشت.
ملیحه مرشدلو؛ بهرام عابدی؛ غلامحسین داوری نژاد
چکیده
با توجه به مصرف روز افزون خشکبار به عنوان میان وعده سالم غذایی، یافتن روشی برای حفظ خواص کیفی محصولات در حین فرآیند تولید آن بسیار مهم میباشد. آلو یکی از مهمترین خشکبار جهان میباشد که در ایران به صورت سنتی پوستگیری و خشک میگردد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار انجام شد.عامل اول روش پوستگیری در ...
بیشتر
با توجه به مصرف روز افزون خشکبار به عنوان میان وعده سالم غذایی، یافتن روشی برای حفظ خواص کیفی محصولات در حین فرآیند تولید آن بسیار مهم میباشد. آلو یکی از مهمترین خشکبار جهان میباشد که در ایران به صورت سنتی پوستگیری و خشک میگردد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار انجام شد.عامل اول روش پوستگیری در نه سطح (محلول آبنمک (15، 11، 8 ساعت)، آبجوش (45، 30، 10 ثانیه) و بخارآب (90، 70، 60 ثانیه)) و عامل دوم نوع خشککن در سه سطح ( سنتی، کابینتی صنعتی و کابینتی غیر فعال خورشیدی) بود. نتایج نشان داد بیشترین میزان pH (36/3) از تیمار پوستگیری با آبجوش 30 ثانیه و خشککن کابینتی غیر فعال خورشیدی به دست آمد. کمترین درصد قهوهای شدن (07/36) متعلق به پوستگیری با آب نمک به مدت 15 ساعت و خشککن سنتی بود. بیشترین ظرفیت آنتی اکسیدانی (93/63 درصد) مربوط به تیمار پوستگیری با آب نمک 15 ساعت و در هر سه روش خشککردن به دست آمد. بیشترین میزان ترکیبات فنولی (12/0 میلیگرم بر گرم وزن خشک) در تیمار پوستگیری با آب نمک 15ساعت و خشککن کابینتی بود. بیشترین آنتوسیانین کل (4۶/0 میلی گرم در 100 میلی لیتر عصاره) در روش پوستگیری با آبجوش 45 ثانیه بود. پوستگیری با آب نمک به مدت 15 ساعت و خشککردن با خشککن کابینتی صنعتی برای بهبود خصوصیات بیوشیمیایی آلوخشکبار قابل توصیه است.
بهرام عابدی؛ عنایت اله تفضلی؛ مجید راحمی؛ بهمن خلد برین؛ ابراهیم گنجی
دوره 41، شماره 4 ، اسفند 1389، ، صفحه 375-382
چکیده
دوره رکود در درختان میوه خزانکننده که در ماههای سرد سال اتفاق میافتد و فاکتورهای مؤثر بر آن تاکنون به درستی مورد بررسی قرار نگرفته است. شناخت رکود و تغییرات متابولیکی درگیر در آن ما را در انتخاب گونهها و ارقام مناسب به تنشهای محیطی کمک خواهد نمود. در این تحقیق تغییرات ترکیبات قندی، نشاسته، پرولین و آب میان بافتی در دوره رکود ...
بیشتر
دوره رکود در درختان میوه خزانکننده که در ماههای سرد سال اتفاق میافتد و فاکتورهای مؤثر بر آن تاکنون به درستی مورد بررسی قرار نگرفته است. شناخت رکود و تغییرات متابولیکی درگیر در آن ما را در انتخاب گونهها و ارقام مناسب به تنشهای محیطی کمک خواهد نمود. در این تحقیق تغییرات ترکیبات قندی، نشاسته، پرولین و آب میان بافتی در دوره رکود از ابتدای پاییز تا اواخر اسفند در جوانههای 6 رقم زردآلوی پیشرس طبس و نوری پیشرس (زودرس)، کتابی و شاهرودی (میانرس)، شاهرود 51 و شاهرود 29 (دیررس) در سال 1387-1388 در ناحیه گلمکان استان خراسان رضوی بررسی شد. نمونهبرداری از جوانههای زایشی و رویشی از پانزدهم مهر ماه تا پانزدهم اسفند به فاصله زمانی سی روز یکبار از ارقام مورد مطالعه صورت گرفت. در بین ارقام مورد آزمایش بیشترین مقدار قند محلول (36/34 میلیگرم) در جوانههای رویشی رقم شاهرود 51 مشاهده شد که با سایر ارقام تفاوت آماری معنیداری نشان داده است. در جوانههای رویشی و زایشی پیشرس طبس بیشترین و رقم شاهرود 51 کمترین مقدار آب میان بافتی دیده شد که تفاوت معنیداری با یکدیگر داشتند، همچنین جوانههای رویشی رقم شاهرود 51 بیشترین پرولین را داشت که با سایر ارقام تفاوت معنیدار بود. بین دو نوع جوانه زایشی و رویشی در ترکیبات اندازهگیری شده و در ارقام زردآلو تفاوت از لحاظ آماری معنیدار نبود. در ماههای مورد آزمایش بالاترین مقدار قند محلول در دی ماه و بیشترین میزان پرولین در 3 ماه فصل زمستان دیده شد بیشترین نشاسته در مهر ماه همچنین کمترین مقدار آب میان بافتی در سردترین ماه سال (دی ماه) مشاهده شد.