اثر عصاره برگ حنا و سدیم نیترو پروساید بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و عمر گلجایی گل شاخه ‏بریده داوودی (‏Chrysanthemum morifolium‏)‏

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

2 استادیار، گروه علوم باغبانی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

3 دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران‏

4 دانشیار، گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

به منظور بررسی تأثیر عصاره برگ حنا و سدیم نیتروپروساید بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و عمر گلجایی گل شاخه بریده داوودی، آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. عامل اول عصاره برگ حنا در سه سطح (صفر، 100 و 200 ppm)، عامل دوم سدیم نیتروپروساید در سه سطح (صفر، 5/0 و 1 میلی­مولار) و عامل سوم زمان نمونه­برداری در سه سطح (روز اول، روز ششم و روز دوازدهم) بود. با افزایش زمان نمونه­برداری قطر گل، محتوای کلروفیل، محتوای نسبی آب و وزن تر نسبی کاهش و فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی افزایش معنی­داری پیدا کرد. غلظت­های بالای عصاره حنا و سدیم نیتروپروساید فعالیت آنزیم­های آنتی‌اکسیدانی را کاهش داد و باعت بهبود پارامترهای کیفی گل داوودی شد که نشان­دهنده اثرات مثبت آنها بر از بین بردن رادیکال­های آزاد می­باشد. تیمار عصاره حنا در روز ششم نمونه­برداری بهترین تیمار جهت بهبود پارامترهای گل داوودی بود. تیمار عصاره برگ حنا و نیترپروساید مانع کاهش مقدار کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل در برگ گل داووی شدند. نتایج بیانگر تأثیر مثبت عصاره حنا و سدیم نیتروپروساید بر افزایش طول عمر پس از برداشت گل شاخه بریده داوودی بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Hana leaf extract and sodium nitroproside on some physiological ‎characterestics and vase life of chrysanthemum cut flower ‎ ‎(Chrysanthemum morifolium)‎

نویسندگان [English]

  • Sadaf Noorani Niaki 1
  • Raheleh Ebrahimi 2
  • Orang Khademi 3
  • Foad Fatehi 4
1 M. Sc. Graduate, Department of Horticultural Science and Agronomy, Science and Research Branch, ‎Islamic Azad University, Tehran, Iran
2 Assistant Professor, Department of Horticultural Science and Agronomy, Science and Research Branch, Islamic Azad University, ‎Tehran, Iran
3 Associate Professor, Faculty of Agriculture, Shahed University, Tehran, Iran‎
4 Associate Professor, Department of Agriculture, Payame Noor University, Tehran, Iran
چکیده [English]

In order to investigate the effect of Hana extract and sodium nitroprusside on antioxidant properties and vase life of chrysanthemum, an experiment as factorial in a completely randomized design with three replications was conducted. The first factor was Hana leaf extract at three levels (0, 100 and 200 ppm), the second factor was sodium nitroprusside at three levels (0, 0.5 and 1 mM) and the third factor was sampling time at three levels (1, 6 and 12 day). The results showed that with increasing sampling time, flower diameter, chlorophyll content, relative water content and relative fresh weight decreased and the activity of antioxidant enzymes increased significantly. The extract of hana and sodium nitroprusside at high concentrations reduced the activity of antioxidant enzymes and improved chrysanthemum quality parameters, indicating their positive effects on the elimination of free radicals. The Hana extract treatment on sixth day of sampling time was the best treatment for improving the parameters of chrysanthemum flower. The Hana leaf extract and sodium nitroprusside treatments suppressed reduction of chlorophyll a, chlorophyll b and total chlorophyll leaf content. The results of this study showed that hana extract and sodium nitroprusside had positive effect on vase life of chrysanthemum cut flower.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antioxidant enzymes
  • chlorophyll content
  • relative water content
  1. Alipour, S., Nasibi, F., & Farahmand, H. (2013). Effect of different concentrations of sodium nitroprusside on physiological characteristics and the vase life of cut flowers of toberose (Polianthes tuberosa). Iranian Journal of Biology, 27, 904-914. (in Farsi).
  2. Arnon, D. L. (1949). Copper enzymes in isolated choloroplast. polyphenoxidase in Vulgaris Physiolology, 24(1), 1-15.
  3. Badiyan, D., Wills, R. B. H., & Bowyer, M. C. (2004). Use of a nitric oxide donor compound to extend the vase life of cut flowers. HortScience, 39(6), 1371-1372.
  4. Beligni, M.V., Fath, A., Bethke, P.C., Lamattina, L., & Jones, R.L. (2002). Nitric oxide acts as an antioxidant and delays programmed cell death in barley aleurone layers. Plant Physiology, 129,1642-1650.
  5. Bowyer, M. C., Wills, R. B. H., Badiyan, D., & Ku, V. (2003). Extending the postharvest life of carnations with nitric oxide comparison of fumigation and in vivo Postharvest Biology and Technology, 30, 281-286.
  6. Chang, L., Liu, L., & Guo, X. (2011). The physiological responses of carnation cut flower to exogenous nitric oxide. Scientia Horticulturae, 127, 424-430.
  7. Dole, J. M., & Wilkins, H. F. (1999). Floriculture: principles and species. Prentice Hall, Inc. New Jersey. 613 pp.
  8. Farkhzad, A., Khalighi, A., Mostofi, Y., & Naderi, R. (2008). Effect of some chemical treatment on quality and vase life of lisianthus (Eustoma grandiflora) cut flower. Acta Horticulturae, 768, 479-486.
  9. Guo, F. Q., & Crawford, N. M. (2005). Arabidopsis nitric oxide synthase1 is targeted to mitochondria and protects against oxidative damage and dark-induced senescence. Plant Cell, 17, 3436-3450.
  10. Halvey, A.H., & Mayak, S. (1979). Senescence and postharvest physiology of cut flowers. Horticultural Reviews, 1, 204-234.
  11. Hammer, K. A., Carson, C. F., & Riley, T. V. (1999). Antimicrobial activity of essential oil and other plant extracts. Journal of Applied Microbiology, 86, 985-990.
  12. Hoque, T.S., Hossain, M.A., Mostofa, M.G., Burritt, D.J., Fujita, M., & Tran, L.P. (2016). Methylglyoxal: An emerging signaling molecule in plant abiotic stress responses and tolerance. Frontiers in Plant Science, 7, 1341. doi: 10.3389/fpls.2016.01341
  13. Huang, K.T., & Kao, C. H. (2005). Nitric oxide counteracts the senescence of rice leaves induced by hydrogen peroxide. Botanical Bulletin of Academia Sinica, 46, 21-28.
  14. Ichimura, K., Taguchi, M., & Norikhoshi, R. (2009). Extension of the vase life in cut roses by treatment with glucose, isothiazolinonic germicide, citric acid and aluminum sulphat solution, Japan Agricultural Research Quarterly, 40(30), 263-269.
  15. Kar, M., & Mishra, D. (1976). Catalase, peroxidase, and polyphenoloxidase activities during rice leaf senescence. Plant Physiology, 57(2), 315-319.
  16. Mansouri, H. (2012). Salicylic acid and sodium nitroprusside improve postharvest life of chrysanthemums. Scientia Horticulturae, 145, 29-33.
  17. Mehran, A., Hossein, D. G., & Tehranifar, A. (2008). Effects of pre-harvest calcium fertilization on vase life of rosecut flowers cv. Alexander. Acta Horticulturae, 804, 215-218.
  18. Meng, X. (2004). Relation of flower development and anthocyanin accumulation in gerbera Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 79(1), 131-137.
  19. Mostofi, Y., Rasouli, P., Naderi, R. A., Bagheri Marandi, Gh., & Shafiee, M.H. (2010). The effect of nitric oxide and tidiazuron on longevity and some qualitative traits of carnation (Dianthus caryophyllus Nelson). Iranian Journal of Horticultural Science, 41 (4), 301-308. (in Farsi).
  20. Nabigol, A., Naderi, R., Mesbah, B., & Kafi, M. (2006). Increasing the life span of chrysanthemums (Chrysanthemum morifolum) by preservative solutions and inspecting the end of the stem. Journal of Horticultural Science and Technology, 7, 207-216.
  21. Ranieri, A., Castagna, A., Pacini, J., Baldan, B., Sodi, A. M., & Soldatini, G. F. (2003). Early production and scavenging of hydrogen peroxide in the apoplast of sunflower plants exposed to ozone. Journal of Experimental Botany, 54, 2529-2540.
  22. Reid, M. S., & Jiang, C. Z. (2012). Postharvest biology and technology of cut flowers and potted plants. Horticultural Reviews, 40, 3-56.
  23. Salehi Surmaghi, M. H. (2006). Medicinal and herbal medicinal plants. Institute of World Nutrition and Health Press. 434 pp.
  24. Solgi, M., Kafi, M., Taghavi, T. S., & Naderi, R. (2009). Essential oils and silver nanoparticles (snp) as novel agents to extend vase life of gerbera flowers. Posthharvest Biology and Technology, 53, 155-158.
  25. Velikova, V., Yordanov, I., & Edreva, A. (2001). Oxidative stress and someantioxidant systems in acid rain treated beans plant’s protective role on exogenous polyamines. Plant Science, 151, 159.