نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1
دانشجوی سابق دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
2
استادیار، بخش تحقیقات گیاهان زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش وترویج کشاورزی اصفهان، ایران
3
دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایران
4
دانشیار، پژوهشکده میوههای معتدله و سردسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
5
استادیار بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران
چکیده
کلروز آهن ناشی از آهک، از مشکلات مهم درختان میوه بهویژه سیب در خاکهای آهکی میباشد. این عارضه هر ساله خسارت زیادی به درختان میوه در این مناطق وارد میسازد. تحقیق حاضر با هدف تعیین یک روش مناسب برای ارزیابی مقاومت پایهها و ارقام سیب در برابر تنش کلروز آهن انجام گرفت. بدین منظور آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایۀ طرح بلوکهای کامل تصادفی با 18 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل رقم (گلاب کهنز، رد دلیشز و گلدندلیشز)، پایه در6 سطح (M9، M26 از پایههای پاکوتاه، M7 وMM106 از پایههای نیمهپاکوتاه و M25 وMM111 از پایههای پر رشد سیب) و تنش آهن در سه سطح (2 میکرومولار آهن، 90 میکرو مولار آهن همراه با و بدون بیکربنات سدیم10 میلیمولار) انجام شد. نهالهای پیوندی سیب در گلدانهای حاوی پرلیت پس از دو ماه و نیم تغذیه با محلول غذایی نصف غلظت هوگلند بهمدت 8 هفته، تحت تیمارهای فوق قرار گرفتند. در این پژوهش اثرات سطوح مختلف تنش آهن بر شاخصهای آهن-کارایی و ویژگیهای بیوشیمیایی ترکیبهای پیوندی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاکی از واکنشهای متفاوت ارقام و پایهها و در نتیجه ترکیبهای پیوندی به تنشهای اعمالشده بود. ارقام و پایهها تفاوتهای زیادی در جذب و انتقال آهن دارند، بهطوریکه آنها را میتوان به ارقام و پایههای مقاوم و حساس و نیمهمقاوم طبقهبندی نمود. بهطور کلی روش بیوشیمیایی، ارزیابی دقیقتری از تفاوتهای ارقام و پایهها در پاسخ به تنش آهن نسبت به ارزیابی نظری شاخصهای آهن-کارایی فراهم نمود.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Comparision of the methods for evaluating iron chlorosis resistance in different apple scion/ rootstock combinations
نویسندگان [English]
-
Mohsen Pirmoradian
1
2
-
Lotfali Naseri
3
-
Hamid Abdollahi
4
-
Ali Asghar Shahabi
5
1
Former Ph.D. Student, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Urumieh University, Iran
2
Assistant Professor, Horticultural crop Resaerch Department, Isfshan agricultural and natural Resources Research and Education Center, AREEO, Isfahan, Iran
3
Associate Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Urumieh University, Iran
4
Associate Professor, Temperate Fruits Research Center, Horticultural Sciences Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
5
Assistant Professor, Soil Science Resaerch Department, Isfshan Agriculture and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Isfahan, Iran
چکیده [English]
Lime induced iron chlorosis is one of the important problems of fruit trees, especially apple, in calcareous soils. This disorder affects many fruit trees in these areas, each year. The purpose of this study was to determine a suitable method for evaluation of apple rootstocks and cultivars against iron stress. A factorial experiment based on Randomized Complete Block Design with 18 treatments and 3 replications was performed. Treatments included cultivars (Golab Kohanz, Red Delicious and Golden Delicious), rootstock at 6 levels (M9, M26, M7, M25, MM106, MM111) and iron stress at three levels (2 µM iron, 90 µM iron with and without 10 mM sodium bicarbonate). The treatments were applied to the grafted pot trees in in perlite after 8 weeks of feeding with half strength Hoagland solution. In this study, the effects of different levels of iron stress on theoretical Fe-efficiency indices and the biochemical properties of grafted combinations were evaluated. The results indicated different reactions of the cultivars and rootstocks, and thus the grafted combinations to the applied stresses. Cultivars and rootstocks showed remarkable differences in the absorption and transfer of iron, so that they can be categorized into resistant (iron efficient), sensitive (iron inefficient) and semi-sensitive ones. The method of biochemical assessment more accurately showed the differences between cultivars and rootstocks in response to iron stress, and provided an effective evaluation compared to the theoretical Fe-efficiency indices.
کلیدواژهها [English]
-
Apple cultivars and rootstocks
-
Biochemical assessment
-
Fe-efficiency
-
Theoretical indices