جمع آوری و ارزیابی تنوع ژنتیکی برخی توده های بومی گشنیز ایران با توجه به برخی از صفات مورفولوژیکی و آنتی اکسیدانی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران

2 دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران

3 استاد یار دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران ا

چکیده

 
در این پژوهش به‌منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی برخی توده‏های بومی گشنیز ایران،21 تودۀ جمع‌آوری‌شده از مناطق مختلف ایران در دانشگاه شهید چمران اهواز در سال زراعی1390‏‏‌ـ 1391 در قالب طرح آگمنت (ارزیابی مقدماتی عملکرد‏) کاشته شدند. برخی صفات مورفولوژیکی (زمان سبز‌شدن، ‏ارتفاع، وزن تر و خشک‏، وزن هزار‌دانه) و ‏آنتی‏اکسیدانی (کاروتنوئید، ویتامین C‏، کاتالاز و پراکسیداز) ارزیابی شدند. نتایج تجزیۀ واریانس نشان داد که جمعیت‏های بررسی‌شده از نظر صفات وزن تر، خشک و وزن هزار‌دانه تفاوت معنا‏داری دارند. تجزیه به عامل‏ها نشان داد، سه عامل اصلی توانست 31/74‌درصد از کل واریانس صفات را توجیه کنند. بر‌اساس نتایج حاصل از تجزیۀ خوشه‏ای به روش یو پی جی ام آ، 21 جمعیت گشنیز در چهار گروه قرار گرفتند. گروه اول شامل‏: بوشهر (1) و خوزستان (2)‏، با کوتاه‏ترین ‏زمان سبز‌شدن، ‏بیشترین میانگین وزن تر و خشک برگ، ساقه، بوته، ‏تعداد بذر، وزن هزار‌دانه و بیشترین‏ میزان ویتامین C و پراکسیداز در مقایسه با سایر گروه‏ها به‌منزلۀ سازگارترین‏ توده‏ها در شرایط اهواز معرفی می‏شوند. در‌مجموع می‏توان از این تنوع موجود در میان توده‏های بومی گشنیز‏ به‌منزلۀ یک منبع ژنتیکی ارزشمند، برای کارهای اصلاحی استفاده کرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Collection and evaluation of genetic diversity some of morphological characteristics and antioxidant properties of native Iranian coriander populations

نویسندگان [English]

  • Narjes Safaiyan 1
  • Naser Alemzadeh Ansari 2
  • Mousa Mousawi 3
1
2 professor of Shahid Chamran University of Ahvaz.
3 professor of Shahid Chamran University of Ahvaz.
چکیده [English]

In this study 21 coriander populations the accumulated from different regions of Iran was conducted¬ augmented design at Shahid Chamran University of Ahvaz. Some of morphological characteristics (Time of emergence, plant height, fresh and dry weight, Seed weight)and anti¬oxidant (carotenoids, vitamin c, catalas and proxidase) of these populations were evaluated. The analysis of variance showed that there are significant differences between genotypes in fresh and dry weight and Seed weight.The principal component analysis declared three components which accounted 74.31% of total variation. Based on cluster analyses UPGMA method, populations were separated in 4clusters. The first cluster included populations of Bushehr (1), and Khuzestan (2) with shortest mean of emergence, highest mean fresh and dry weight of leaves, stems, plant, seed weight, and maximum the vitamin C and proxidase in comparative with groups as the most compatiblein the Ahwaz conditions are introduced. We can be used as this a good genetic diversity among of native coriander populations and can be used it as a valuable genetic resource for breeding in next works.

کلیدواژه‌ها [English]

  • morphological characteristics
  • vitamin c
  • Catalase
  • proxidase cluster analysis
  1. Asadi, H. & Hasandokht, M. R. (2003). Preliminary assessment of the native populations Iranian of spinach. Tarbiat Modares University, 1-7. (In Farsi).
  2. Akbarinia, A., Daneshian, J. & Mohmmadbiegi, F. (2006). Effect of Nitrogen Fertilizer and Plant Density on Seed Yield, Essential Oil and Oil Content of Coriandrum sativum L.‏ Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 22, 410‏-‏419. (In Farsi).
  3. Aebi, H. (1984). Catalase in vitro.Meth. Enzymol, 105, 121-126.
  4. Arnon, D. I. (1994). Copper enzymes in lsolated chloroplasts, polyphenol oxidas in Beta vulgaris. Plant Physiol, 24, 1-15.
  5. Babalar, M., Khoshsokhan, F., Fatahimoghadam, M. R. & Poormadani, A. (2013). Evaluation of morphological variation and yields in some populations Dittany (Thymus kotschyanus Boiss. & Hohen). Iranian Journal of Horticultural Science, 44(2), 119‏-‏128. (In Farsi).
  6. Beemnet, M., Getinet, ‏A. &‏ Bizuayehu, T. (2011). Genetic divergence in ethiopian coriander accessions and its implication in breeding of desired plant types. African Crop Science Journal, 19(1), 39-‏47.
  7. Biswas, J.‏ K. & Yamauchi, M. (1997). Mechanisms of seedling establishment of‏ direct-seeded rice (Oryza sativa L.) under lowland conditions. Botanical Bulletin of Academia Sinica, 38, 29-32.
  8. Chance, B. A. & Maehly, C. (1995). Assay of catalase and peroxidase. Methods Enzymol, 2, 764-775.
  9. Dyulgerov, N. & Dyulgerova, B. (2013). Genetic divergence among accesions of coriander (Coriandrum sativum L.). Agricultural science and technology, 5(‏1), 13‏-15.
  10. Diederichsen, A. (1996). Promoting the conservation and use of underutilized and neglected crop Coriander. International Plant Genetic Resources Institute (IPGRI). Italy. 82 pp.
  11.  Ghanbari, K. H., Shojaeiyan, K., Nasrollah Nezhad, A. & Fahim, S. (2011). Special Issue on of the twelfth Iranian Genetics Congress, 1-5. (In Farsi).
  12. Hedge, I. C. & Lamond, J. M. (1996). Coriandrum sativum L. Edinburgh University Press, Edinburgh, ‏4, 330-331.
  13. Hejazi, Y. (1984). Guide to Planting and growing vegetables. Bualisina University, pp. 148. (In Farsi).
  14. Jamali, S. H., Sadeghi, L. & Sadeghin-Motahhar, S. Y. (2011). Identification and distinction of soybean commercial cultivars using morphological and microsatellite markers. Iranian Journal of Crop Sciences, 13‏(1), 131-145. (In Farsi).
  15. Kansal, L., Sharma, A. & Lodi, S. H. (2012). Potential health benefits of coriander (Coriandrum sativum L.): An over view. International journal of pharmaceutical research and development, 4(2), 10-20‏‏.
  16. Lee, H. S. (2001). Characterization of carotenoids in juice of red navel orange (Cara cara). Journal of Agricultural and Food chemistry, 49(5), ‏2563-‏2568.
  17. Moghadam, M. (2012). Study of morphological variation in populations genus Basil (Ocimum sp.) of native Iranian. Iranian Journal of Horticultural Sciences, 44(3), 227-243. (In Farsi).
  18. Mohammadi, M., Ghanadha, M.R. & Talei, A. (2001). Study of the genetic varation within Iranian local bread wheat lines using multivariate techniques. Seed and Plant Journal, 18, 328-347. (In Farsi).
  19. Musvi, S. H., Hasandokht, M. R., Chogan, R., Sepahvand, N. & Ghosro Shahli, M. (2012). Genetic variation of Iranian Lettuce genotypes based on morphological traits. Seed and Plant Journal, 1‏(29), 103-121. (In Farsi).
  20. Pareek, N., Jakhar,‏ M.L. & Malik, C.P. (2011). Analysis of genetic diversity in coriander (Coriandrum sativum L.) varieties using random amplified polymorphic DNA (RAPD) markers. Journal of Microbiology and Biotechnology Research, 1‏(4), 206-215.
  21. Pietta, P. (2012). Flavonoids as antioxidant. Journal of Natural Production, 63, 5187-5191.
  22. Pahlavani, M. H., Ahmadi, A., Palooj, E. & ‏Jafari, A. (2009). Association between seed physical characteristics, germination and seedling growth using canonical correlation analysis. Journal of Plant Production, 16(2), 47-66. (In Farsi).
  23. Pirkhezri, M., Hassani, M. E. & Fakhre Tabatabai, M. (2009). Evaluation of genetic diversity of some German chamomile populations (Matricaria chamomilla L.‏) using some morphological and agronomical characteristics. Journal of Horticultural Science, 22(2), 81-99. (In Farsi).
  24. Rahimi, A. R., Mashayekhi, K., Hemmati, K. H. & Dordipour, E. (2009). Effect of salicylic acid and mineral nutrition on fruit yield and yield components of Coriander (Coriandrum sativum L.). Journal of Plant Production, 16 (4), 149-156. (In Farsi).
  25. Safai, L., Zeinali, H. & Bagherzadeh, K. (2006). Comparision phenoloy of pimpinella populations of Esfahan and Hamedan whit Cultivar P11820065. Conference of herbs and aromatic spices, Shahrkord, 81-83. (In Farsi).
  26. Salamati, M. S. & Zeinali, H. (2011). Evaluation of genetic variation for (Carum copticum L.) and (C. B. Clarke L.) different populations. The national congress of the new ideas in agriculture, 1-4. (In Farsi).
  27. Salamati, M. S. & Zeinali, H. (2013). Evaluation of genetic variation in different populations of Cuminum cyminum L. using morphological traits. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 29‏(‏1), 51-62. (In Farsi).
  28. Singh, S. P., Katiyar, R. S., Rai, S. L., Tripathi, S. M. & Srivastva, J. P. (2005). Genetic Divergence and its implication in breeding of desired plant type in coriander (Coriandrum sativum L.). Original scientific pp. 155-163.
  29. Wanga, S., Chen, H. & Ehlenfeldt, M. (2011). Variation in antioxidant enzyme activities and nonenzyme components among cultivars of rabbiteye blueberries (Vaccinium ashei Reade) and V. ashei derivatives. Food Chemistry, 129, 13-20.
  30. Wangensteen, H., Samuelsen, A. B. & Malterud, K. E. (2004). Antioxidant activity in extracts from coriander. Food Chemistry, 88, 293-297.
  31. Wein, H. C. (1997). The physiology of vegetables crops. Journal of Plant Growth Regulation, ‏27(2), 137-138.