اثر نوع هرس و انتخاب میوه بر عملکرد و ویژگی‌های کیفی دو رقم فلفل دلمه گلخانه‌ای (Capsicum annuum L.)

نویسندگان

1 استادیار دانشگاه بوعلی سینا

2 دانشجوی ارشد دانشگاه بوعلی سینا

چکیده

اثر هرس شاخه در 3 سطح (نگهداری 2، 3 و4 شاخه اصلی) و انتخاب میوه در 2 سطح (انتخاب میوه روی شاخه اصلی، انتخاب میوه روی شاخه اصلی و فرعی) بر عملکرد و صفات کیفی دو رقم فلفل گلخانه‌ای (رقم قرمز Torkal و نارنجی Paramo) بصورت فاکتوریل در طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه‌ای مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد رقم قرمز تعداد میوه (43/14 میوه در بوته)، عملکرد کل و قابل فروش (43/2263 و 71/2205 گرم در بوته)، میوه درجه 2 (86/736 گرم در بوته)، درصد مواد جامد محلول، ویتامین ث میوه و کلروفیل کل برگ بیشتری را نسبت به رقم نارنجی نشان داد. با افزایش تعداد شاخه صفات عملکردی بجز وزن تک میوه افزایش داشت، بطوریکه بیشترین میزان صفات عملکردی در هرس چهارشاخه بدست آمد. ارتفاع بوته و تعداد گره با افزایش تعداد شاخه کاهش یافت و در صفات کیفی بیشترین میزان ویتامین ث میوه، کلروفیل کل برگ و کاروتنوئید کل میوه از هرس دو شاخه حاصل گردید. انتخاب میوه روی شاخه اصلی و فرعی، تعداد میوه (32/14 میوه در بوته)، عملکرد کل (12/2190 گرم در بوته) و میوه درجه 2 (49/659 گرم در بوته) بیشتری را نسبت به انتخاب میوه روی شاخه اصلی داشت، در حالیکه با انتخاب میوه روی شاخه اصلی میوه های درشت تری (وزن تک میوه 78/161 گرم در بوته) حاصل شد. با توجه به نتایج اثرات متقابل، رقم قرمز واکنش پذیری بهتری نسبت به رقم نارنجی در رابطه با انتخاب توام میوه روی شاخه اصلی و فرعی نشان داد. هنگامی که بوته های فلفل بصورت چهارشاخه هرس شدند تفاوتی در انتخاب میوه روی شاخه اصلی یا شاخه اصلی و فرعی مشاهده نشد ولی وقتی به صورت هرس سه شاخه تربیت شدند، با انتخاب میوه روی شاخه اصلی و فرعی میزان عملکرد افزایش یافت. در نهایت هرس چهارشاخه با انتخاب میوه روی شاخه اصلی و فرعی به علت عدم تاثیر بر کیفیت میوه و افزایش عملکرد، برای ارقام مورد آزمایش پیشنهاد می‌گردد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Shoot Pruning and Fruit Thinning on Yield and Qualitative Characteristics of two Greenhouse Pepper (Capsicum annuum L.) Cultivars

نویسندگان [English]

  • farshad dashti 1
  • mehrdad rasouli 2
1
2
چکیده [English]

The effect of shoot pruning (2, 3 and 4 branches per plant) and fruit position selection (on main branch vs on main and lateral branches) on yield and qualitative characteristics of two greenhouse grown pepper (Capsicum annuum L.) cultivars (Torkal and Paramo) was studied through a factorial experiment arranged in a Completely Randomized Block Design, of three replications. Results indicated that the Red cultivar bore a higher fruit number (14.43), total yield (2263.43 grams per plant) and marketable yield (2205.71 gram per plant), second grade fruits (736.86 gram per plant), total soluble solids, vitamin C as well as total leaf chlorophyll in comparison with the Orange cultivar. Through increase in the shoot number, yield characteristics (except fruit weight) increased in a way that four stem plants carried the highest yield traits. By increasing the shoot number per plant, it’s height and node number decreased. Two stem plants revealed the highest qualitative characteristics as regards vitamin C of the fruit, total leaf chlorophyll and fruit carotenoid. Selecting fruits on main and lateral branches resulted in a more fruit number (14.32 fruits per plant), total yield (2190.12 gram per plant), number of second grade fruit (659.49 gram per plant) in comparison with a selection of fruits on main branches. By selection of fruits on the main branch, bigger size fruits (fruit weight of 161.78 gram per plant) were obtained. Concerning the interaction effects, Red cultivar displayed more pronounced changes than the Orange one in the case of fruit being selected on main and lateral branches. There wasn’t any difference observed in fruit on different position when pepper plant was pruned for four stems to remain. With plant pruned on three stem basis and with fruit on main and lateral branches, greater yield was the result. Finally because of higher yields and observance of no negative effects on fruit quality, an arrangement of four stem plant and a selection of fruits on the main branches is finally recommended.

کلیدواژه‌ها [English]

  • First grade yield
  • Paramo cultivar
  • Plant training
  • Torkal cultivar