TY - JOUR ID - 91658 TI - اندازه‌گیری محتوای برخی متابولیت‌های ثانویه زیست فعال و برخی فلانونوئیدهای گیاه سلمکی ‏‏(‏Atriplex patula L.‎‏) در مراحل مختلف فنولوژیکی JO - علوم باغبانی ایران JA - IJHS LA - fa SN - 2008-482X AU - سیاری, محمد AU - قائلونی, سامیه AU - عزیزی, علی AD - دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران AD - دانش‌آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران AD - استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 53 IS - 4 SP - 859 EP - 868 KW - تانن KW - روتین KW - ظرفیت آنتی‌اکسیدانی KW - فنل کل KW - کوئرستین‏ DO - 10.22059/ijhs.2022.317780.1893 N2 - در این آزمایش تأثیر مراحل فنولوژیکی گیاه بر برخی ترکیبات زیست فعال و فلاونوئیدهای روتین و کوئرستین گیاه سلمکی (Atriplex patula L.) مورد بررسی قرار گرفت. سه مرحله فنولوژیکی رویشی (هشت برگی)، گل­دهی و بذردهی به عنوان سه تیمار آزمایش لحاظ گردید. در سه مرحله فنولوژیکی برخی از ترکیبات بیوشیمایی و کوئرستین و روتین گیاه اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد بیش­ترین و کمترین (06/2 و 88/0 میلی گرم در گرم وزن تر) میزان کلروفیل کل به ترتیب در مرحله بذر­دهی و مرحله رویشی مشاهده شد. بیشترین و کمترین میزان کلروفیل a، کلروفیل b و کاروتنوئید به ترتیب در مرحله بذر دهی و مرحله رویشی یافت شد. بیشترین مقدار فنل کل (76/132 میلی گرم اسید گالیک در 100 گرم وزن تر)، تانن کل (057/0 میلی گرم اسید تانیک در 100 گرم وزن تر) و ظرفیت آنتی­اکسیدانی (28/50 درصد) در مرحله گل­دهی و کم­ترین مقدار فنل کل (24/92 میلی گرم اسید گالیک در 100 گرم وزن تر)، تانن کل (041/0 میلی گرم اسید تانیک در 100 گرم وزن تر) و فعالیت آنتی اکسیدانی (95/16 درصد) در مرحله رویشی مشاهده شد. بیش­ترین و کمترین میزان فلاونوئید کل (05/88 و 89/35 میلی گرم روتین در 100 گرم وزن تازه) به ترتیب در مرحله بذر­دهی و رویشی مشاهده شد. بیش­ترین و کم­ترین مقدار کوئرستین به ترتیب در مرحله بذر­دهی و رویشی (05/0 و 01/0 میلی‌گرم در گرم وزن خشک) مشاهده شد. بیشترین و کمترین مقدار روتین (11/2 و 85/1 میلی گرم در گرم وزن خشک) در مرحله بذر­دهی و مرحله رویشی یافت گردید. با توجه به میزان بالای برخی از ترکیبات بیوشیمیایی در گیاه سلمکی می‌توان در آینده از پتاسیل دارویی این گیاه بهره برد. UR - https://ijhs.ut.ac.ir/article_91658.html L1 - https://ijhs.ut.ac.ir/article_91658_788a1e182143527aa297456e18de09b9.pdf ER -