TY - JOUR ID - 88074 TI - ارزیابی غلظت عناصر مغذی و شاخص‌های فتوسنتزی برگ سیب تحت مدیریت خاک و کوددهی ‏مختلف JO - علوم باغبانی ایران JA - IJHS LA - fa SN - 2008-482X AU - علی, روح اله AU - کلانتری, سیامک AU - سمر, سید محمود AU - صفّاری, حسین AD - دانشجوی دکتری، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران AD - دانشیار، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران AD - دانشیار‎، مؤسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ‏کرج، ایران AD - استادیار، مؤسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ‏کرج، ایران Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 53 IS - 2 SP - 391 EP - 404 KW - تغذیۀ گیاهی KW - درختان میوه KW - سیستم خاکورزی DO - 10.22059/ijhs.2021.330671.1969 N2 - تغذیۀ مؤثر درختان میوه با کم‌ترین نهاده می‌تواند کمک قابل‌توجهی در مصرف بهینۀ کودهای شیمیایی و کاهش هزینه‌ها داشته باشد. از طرف دیگر، نوع مدیریت خاک نیز نقش غیرقابل انکاری در قابلیت دسترسی ریشه‌های گیاهان به مواد مغذی ایفا می‌کند. بنابراین، یک پژوهش سه ساله (1396، 1397 و 1398) برای ارزیابی اثر نوع مدیریت خاک (خاک‌ورزی مرسوم و بدون‌خاک‌ورزی) و نوع کوددهی (شاهد، هیدروژل، کود کامل، کود کامل + هیدروژل و اسید هیومیک) بر شاخص‌های فتوسنتزی و عناصر غذایی برگ در سیب رقم دلبار استیوال پیوند شده روی پایۀ مالینگ مرتون 106 واقع در کمال‌شهر شهرستان کرج انجام شد. نتایج نشان داد بیش‌ترین درصد نیتروژن برگ (74/2%) در تیمار بدون‌خاک‌ورزی × هیدروژل و کم‌ترین درصد نیتروژن برگ (14/2%) نیز در تیمار خاک‌ورزی متداول × هیدروژل مشاهده شد. بیش‌ترین درصد فسفر برگ (22/0%) متعلق به تیمار خاک‌ورزی مرسوم در سال 1398 بود، در حالی‌که کم‌ترین درصد فسفر برگ (18/0%) متعلق به تیمار بدون‌خاک‌ورزی در سال 1398 بود. بیش‌ترین مقدار مس برگ (4/40 میلی‌گرم/کیلوگرم وزن خشک) متعلق به تیمار ترکیبی هیدروژل× بدون‌خاک‌ورزی در سال 1398 بود. همچنین، کم‌ترین مقدار مس برگ (9/9 میلی‌گرم/کیلوگرم وزن خشک) متعلق به اثر متقابل سه‌گانه اسید هیومیک × خاک‌ورزی مرسوم در سال 1397 بود. در کل، به نظر می‌رسد که در کوتاه مدت اثرات مثبت بدون‌خاکورزی در باغ قابل‌دستیابی نبوده و مرحلۀ گذار از خاکورزی متداول به بدون‌خاکورزی باید سپری شود. UR - https://ijhs.ut.ac.ir/article_88074.html L1 - https://ijhs.ut.ac.ir/article_88074_c23da6bb4b69217b0cd7bf6ee8237ff5.pdf ER -