TY - JOUR ID - 88070 TI - ارزیابی مطلوبیت در گزینش برخی ارقام سیب با استفاده از شاخص انتخاب ژنوتیپ ایده‌آل ‏تعدیل‌یافته (‏ASIIG‏)‏ JO - علوم باغبانی ایران JA - IJHS LA - fa SN - 2008-482X AU - احمدی, جعفر AU - تقی زاده, امیر عباس AU - آتشکار, داریوش AD - استاد، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی‌(ره)، قزوین، ایران‏ AD - دانشجو- محقق دوره پسادکتری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی‌(ره)، قزوین، ایران‏ AD - استادیار، پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج ‏کشاورزی، کرج، ایران Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 53 IS - 3 SP - 544 EP - 552 KW - ژنوتیپ ایده‌آل KW - سیب KW - شاخص مطلوبیت KW - ‏ASIIG KW - ‏TOPSIS‏ DO - 10.22059/ijhs.2021.315252.1885 N2 - به‌منظور تعیین مطلوبیت بر مبنای صفات کیفی و کمّی میوه از 11 رقم سیب اسپور تایپ به همراه رقم شاهد گلدن‌دلیشز استفاده شد. این ارقام در ایستگاه تحقیقاتی باغبانی کمالشهر کرج طی دوسال باغی (1390 - 1391) در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات مورد مطالعه شامل وزن میوه، طول میوه، قطر میوه، سفتی بافت میوه، درصد اسیدیته، TSS، عملکرد میوه، درصد تشکیل میوه و تعداد میوه بود. تجزیه واریانس مرکب نشان داد اثر سال تنها برای صفات قطر میوه و وزن میوه در سطح احتمال پنج درصد (05/0P≤) معنی دار است. اثر رقم در مورد تمام صفات به جز درصد تشکیل میوه در سطح احتمال یک درصد (01/0P≤) معنی‌دار شد. بیشترین عملکرد میوه در رقم یلواسپور با مقدار 39/23 کیلوگرم در درخت مشاهده شد. با استفاده از نمرات اختصاصی به عنوان وزن صفات، شاخص ژنوتیپ ایده­آل تعدیل یافته (ASIIG) محاسبه گردید و مشاهده شد رقم یلواسپور با مقدار شاخص 16/78 درصد شباهت به ژنوتیپ ایده‌آل بالاترین مطلوبیت را در میان ارقام مورد مطالعه در آزمایش دارا می‌باشد و رقم یلو‌اسپور به همراه ارقام گلدن‌اسموتی و دلیشز‌اسپور از مطلوبیت بالاتری نسبت به رقم شاهد گلدن دلیشز برخوردار بودند. نمودارهای حاصل از شاخص ژنوتیپ‌ ایده‌آل تعدیل یافته با گروه‌بندی مناسب ارقام آزمایشی، تنها رقم یلو‌اسپور را به عنوان رقم کاملاً مطلوب معرفی نمودند. UR - https://ijhs.ut.ac.ir/article_88070.html L1 - https://ijhs.ut.ac.ir/article_88070_5eb8874ebd799ecb4c286ffd0f78e97d.pdf ER -