TY - JOUR ID - 85146 TI - تأثیر ژل آلوئه‌ورا‎ ‎برکاهش سرمازدگی، پوسیدگی و حفظ ویژگی‌های کیفی میوه انار ‏‏(‏Punica granatum L.‎‏) طی دوره انبارمانی JO - علوم باغبانی ایران JA - IJHS LA - fa SN - 2008-482X AU - مولائی, ساناز AU - ربیعی, ولی AU - سلیمانی, علی AU - رضوی, فرهنگ AD - دانشجوی دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران AD - دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران AD - استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 52 IS - 3 SP - 565 EP - 580 KW - ظرفیت آنتی‌اکسیدانی KW - نشت الکترولیت KW - مالون‌دی‌آلدهید KW - فنول کل‏ DO - 10.22059/ijhs.2020.308327.1834 N2 - انار (Punica granatum L.) از میوه‌های نیمه­گرمسیری و حساس به سرمازدگی است، لذا نگهداری آن در سردخانه با محدودیت­هایی همراه می­باشد. در این مطالعه تأثیر پوشش ژل آلوئه­ورا (0، 40 و 80 درصد) بر سرمازدگی، کیفیت تغذیه­ای و پوسیدگی میوه انار طی 90 روز نگهداری در دمای 4 درجه سانتی­گراد و رطوبت نسبی 90-85 درصد مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونه­برداری جهت سنجش صفات مورد نظر طی سه دوره 30، 60 و 90 روزه انجام گرفت. نتایج نشان­ داد تیمار ژل آلوئه­ورا درصد سرمازدگی و پوسیدگی را به طور معنی‌داری کاهش داد و پس از 90 روز انبارمانی کمترین میزان سرمازدگی (16/11 درصد) و پوسیدگی (66/18 درصد) در میوه‌هایی تیمارشده با ژل آلوئه­ورا 80 درصد مشاهده شد. این تیمار همچنین سطح مالون­دی­آلدهید (به عنوان شاخص پراکسیداسیون لیپیدهای غشا)، نشت الکترولیت و کاهش وزن میوه را به خوبی کنترل نموده است. علاوه بر این، تیمار 80 درصد آلوئه­ورا موجب افزایش ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و فعالیت آنزیم­های سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز و حفظ میزان اسید آسکوربیک شد. مقادیر بالای فنول کل، فلاونوئید و آنتوسیانین در میوه‌های تیمار شده با ژل آلوئه­ورا مشاهده شد که در نتیجه فعالیت بالای آنزیم فنیل­­آلانین­آمونیالیاز و فعالیت پایین آنزیم پلی­فنول اکسیداز بود. در نتیجه، کاربرد ژل آلوئه­ورا با غلظت 80 درصد، به عنوان یک پوشش طبیعی، می­تواند و ایمن موجب افزایش تحمل به تنش سرمایی و حفظ خواص کیفی میوه انار در طول دوره انبارمانی شود. UR - https://ijhs.ut.ac.ir/article_85146.html L1 - https://ijhs.ut.ac.ir/article_85146_3df48148cdd65a177e375ee780ab4f32.pdf ER -