TY - JOUR ID - 83022 TI - اثر سدیم نیترو پروساید بر برخی ویژگی‌های بیوشیمیایی و پاداکسندگی میوه ازگیل ‏‏(‏Mespilus germanica L.‎‏) طی انبارمانی JO - علوم باغبانی ایران JA - IJHS LA - fa SN - 2008-482X AU - ایوب نژادگان, بشیر AU - حسن پور, حمید AD - دانش‌آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران AD - دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 52 IS - 1 SP - 257 EP - 268 KW - آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی KW - تانن KW - ترکیبات فنلی KW - رنگ میوه DO - 10.22059/ijhs.2020.286410.1691 N2 - از رویشگاه­های طبیعی ازگیل در ایران، استان آذربایجان شرقی منطقه ارسباران می­باشد. به منظور بررسی تأثیر سدیم نیترو پروساید در 4 غلظت صفر، 3، 5 و 8 میکرومولار بر صفات کمی و کیفی میوه ازگیل طی 5 زمان (صفر، 15، 30، 45 و 60 روز) نگهداری در انبار سرد با دمای 1±1 درجه سانتی­گراد و رطوبت نسبی 95-85 درصد، پژوهشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام شد. بر اساس نتایج بیشترین و کمترین درصد کاهش وزن میوه در طول دوره انبارداری به ترتیب در شاهد (24/2 درصد) و 5 میکرومولار (36/1درصد) به‌دست آمد. شاخص‌های مرتبط با رنگ میوه شامل L*, Hue, Chroma و میزان سفتی میوه در غلظت 5 میکرومولار سدیم نیترو پروساید نسبت به شاهد بهتر حفظ شدند. سدیم نیترو پروساید در غلظت 3 میکرومولار توانست میزان فنل کل، فلاونوئید کل، تانن کل را در حد بالایی حفظ کند و از افزایش فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز(PPO) در طول دوره انبارداری نسبت به شاهد جلوگیری کند. همچنین میزان ظرفیت آنتی‌اکسیدانی کل به روش دی پی پی اچ (DPPH) و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی کاتالاز (CAT) و گایاگول پراکسیداز (GPX) در غلظت 8 میکرومولار سدیم نیترو پروساید نسبت به شاهد بیشتر بود. بنابراین به نظر می‌رسد سدیم نیترو پروساید با حفظ تمامیت غشاء، حفظ ترکیبات فنلی و کاهش فعالیت آنزیم PPO باعث افزایش کیفیت پس از برداشت میوه ازگیل شده است. بطور کلی می­توان گفت که غلظت 3 میکرومولار سدیم نیترو پروساید در طی انباداری توانست از کاهش بیش از حد صفات مرتبط با کیفیت میوه ازگیل جلوگیری کند.  UR - https://ijhs.ut.ac.ir/article_83022.html L1 - https://ijhs.ut.ac.ir/article_83022_2451609b201520ff7239659e0ad84a38.pdf ER -