TY - JOUR ID - 78322 TI - بررسی اثر چند رقم انگور بومی به‌عنوان پایه پیوندی و تریاکانتانول بر فیزیولوژی پیوندک انگور ‏بیدانه سفید (‏Vitis vinifera L.‎‏) تحت تنش خشکی‏ JO - علوم باغبانی ایران JA - IJHS LA - fa SN - 2008-482X AU - اسدی, وهب AU - رسولی, موسی AU - غلامی, منصور AU - ملکی, معصومه AD - دانشجوی دکتری، پژوهشکده ملی انگور و کشمش، دانشگاه ملایر ‏ AD - دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر AD - استاد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی، همدان AD - استادیار، دانشکده علوم، دانشگاه ملایر Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 51 IS - 2 SP - 413 EP - 428 KW - آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی KW - انگور KW - پرولین KW - گلایسین بتائین KW - نهال پیوندی DO - 10.22059/ijhs.2019.269570.1539 N2 - استفاده از پایه‌های انگور متحمل به تنش خشکی و کاربرد روش‌های به باغی مانند استفاده از تنظیم‌کننده‌های رشد می‌تواند برای دستیابی به روش‌های مقابله با کم‌آبی مؤثر باشد. به همین منظور پژوهشی به‌صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1397 در شرایط گلخانه‌ای جهت بررسی اثر تنظیم‌کننده رشد تریاکانتانول بر ویژگی‌های فیزیولوژیکی نهال‌های انگور بیدانه سفید پیوند شده روی دو رقم بومی در شرایط خشکی انجام شد. تیمارها پایه در دو سطح (خوشناو، سرخک قوچان و نهال رقم بیدانه سفید (خودریشه))، تنش خشکی در سه سطح پتانسیل آب خاک در محدوده 2/0- (شاهد)، 7/0- و 5/1- مگاپاسکال و سه غلظت تنظیم‌کننده تریاکانتانول (صفر، 50 و 100 میکرومولار) بودند. صفات اندازه‌گیری شده نسبت وزن خشک به سطح برگ (LMA)، میزان پایداری غشای سلولی (MSI)، کلروفیل کل، پرولین، گلایسین بتائین، محتوای نسبی آب برگ، فعالیت آنزیم کاتالاز (CAT) و  پراکسیداز (POX) بودند. براساس نتایج حاصل از این پژوهش تنش خشکی باعث کاهش معنی‌دار LMA (25 درصد)، MSI (5 درصد)، کلروفیل (20 درصد) و RWC (5 درصد) گردید و تیمارهای تریاکانتانول منجر به افزایش معنی‌دار LMA (20 درصد)، MSI (3/4 درصد)، کلروفیل (14 درصد)، RWC (5/2 درصد)، گلایسین بتائین (27 درصد)، پرولین (22 درصد) و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی کاتالاز (23 درصد) و پراکسیداز (8 درصد) گردید. نهال‌های پیوندی با پایه خوشناو نسبت به شاهد نتایج بهتری را نشان داد و با اضافه شدن تیمار های تریاکانتانول نیز صفات مناسب برای تحمل تنش خشکی بهبود یافتند. UR - https://ijhs.ut.ac.ir/article_78322.html L1 - https://ijhs.ut.ac.ir/article_78322_91c4bc22ded9694e6207fcb981782b4d.pdf ER -