TY - JOUR ID - 77857 TI - بررسی واکنش‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی تعدادی ارقام فندق تحت شرایط تنش خشکی ‏و آبیاری مجدد JO - علوم باغبانی ایران JA - IJHS LA - fa SN - 2008-482X AU - شاهی قره لر, علی AU - فتاحی مقدم, محمدرضا AU - زمانی, ذبیح اله AU - معالی امیری, رضا AD - دانشجوی دکتری، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج AD - استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 51 IS - 1 SP - 229 EP - 244 KW - رنگیزه‌های فتوسنتزی KW - پرولین KW - فتوسنتز KW - ترکیبات فنولی KW - مالون‌دی‌آلدهید DO - 10.22059/ijhs.2018.219771.1119 N2 - به خاطر کاهش نزولات آسمانی و منابع آبی زیرزمینی و افزایش احتمال بروز تنش خشکی، گزینش ارقام یا ژنوتیپ­های مقاوم یا متحمل تنش خشکی ضروری می­باشد. فندق یکی از مهمترین درختان میوه خشکباری است. به‌منظور مطالعه واکنش شش رقم فندق (فرتیل، روند، لانگ، سقورب، مرویل و گرد) به تنش خشکی آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی روی نهال­های سه ساله گلدانی اجرا شد. تیمارهای آبیاری شامل شاهد (آبیاری منظم) و تنش خشکی (قطع کامل آبیاری) بودند که پس از اعمال تیمار تنش خشکی، آبیاری مجدد انجام و به منظور بررسی قابلیت برگشت پذیری ارقام یک روز و یک هفته بعد از آبیاری مجدد نمونه‌برداری انجام شد. نتایج تجزیه واریانس اختلافات معنی‌دار بین تیمارهای آبیاری و همچنین ارقام نشان داد. رنگیزه‌های فتوسنتزی و کارآیی کوآنتومی تحت تیمار تنش خشکی کاهش یافتند. درحالی­که مقدار مالون‌دی‌آلدهید و پرولین افزایش نشان دادند. حداکثر کارآیی کوآنتومی فتوسیستم II در تیمار شاهد (731/0) و حداقل آن در تیمار تنش قبل از انجام آبیاری (672/0) مشاهده شد، اما یک هفته بعد از آبیاری مجدد به میزان شاهد برگشت. در بین ارقام مورد بررسی رقم گرد با دارا بودن بیشترین مقادیر رنگیزه های فتوسنتزی، دارای تولید بالای ترکیبات آنتی اکسیدانی (ترکیبات فنولی و فلاونوئیدها) نیز بود. محتوای پرولین با اکثر ویژگی های مورد بررسی بجز مالون‌دی‌آلدهید همبستگی منفی نشان داد. تحت تنش خشکی برگ‌های رقم لانگ کمترین و رقم روند بیشترین خسارت (درصد نکروزگی) را متحمل شدند. ارقام لانگ، فرتیل و گرد در برابر خشکی تحمل نسبی بیشتری نسبت به ارقام دیگر داشتند. UR - https://ijhs.ut.ac.ir/article_77857.html L1 - https://ijhs.ut.ac.ir/article_77857_75904b86d2349729a18709c10d4b87b0.pdf ER -