TY - JOUR ID - 77103 TI - گزینش به‌کمک نشانگر ‏SNP‏ به‌منظور به‌نژادی صفت شیرینی میوه در طالبی JO - علوم باغبانی ایران JA - IJHS LA - fa SN - 2008-482X AU - رمضانی, فاطمه AU - رامشینی, حسین AU - لطفی, محمود AU - مرتضویان, محمد مهدی AU - پورممبینی, صفدر AD - دانشجوی کارشناسی ارشد، پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، تهران، ایران AD - دانشیار، پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، تهران، ایران AD - دانشجوی دکتری، پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، تهران، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 51 IS - 1 SP - 165 EP - 176 KW - روش ‏HRM KW - ریل تایم پی‌سی‌آر KW - ساوه KW - گالیا DO - 10.22059/ijhs.2019.268815.1534 N2 - این تحقیق باهدف به­نژادی صفت شیرینی میوه در طالبی رقم ساوه انجام شد. برای این منظور تلاقی بین رقم ساوه با رقم گالیا انجام شد و نسل F2 تشکیل شد. برای اندازه­گیری شیرینی میوه طالبی در نسل والدین و نسل F2 از دستگاه رفراکتومتر استفاده شد. در نسل F2 42 گیاه از 2100 گیاه انتخاب و ارزیابی شد. همچنین سه نشانگر SNP مرتبط با شیرینی میوه در جمعیت F2با روش HRM با کمک دستگاه ریل تایم پی‌سی‌آر تعیین ژنوتیپ گردید. از بین سه نشانگر SNP یکی از آن­ها (SlE1)  بین والدین چندشکلی نشان داد و رقم گالیا و ساوه به­ترتیب دارای ژنوتیپ A1A1 و A2A2 بودند. پس از تعیین ژنوتیپ به‌ترتیب 13، 23 و 6 گیاه برای سه ژنوتیپ A1A1، A1A2 و A2A2  به‌دست آمد. تجزیه واریانس طرح کاملاً­ تصادفی نامتعادل نشان داد این سه گروه از نظر میزان قند، تفاوت معنی­داری داشتند. میانگین میزان قند در واحد بریکس (%) برای سه ژنوتیپ A1A1، A1A2 و A2A2 به­ترتیب 75/11، 85/10 و 68/6  به‌دست آمد. مقایسه میانگین با روش دانکن نشان داد تفاوت این میانگین‌ها در سطح احتمال 01/0 p< معنی­دار بود. این نتایج نشان می­دهد نشانگر SlE1-HRM به‌خوبی می­تواند گیاهانی را گزینش کند که میزان قند آن­ها نسبت به والد ساوه بیشتر است.    UR - https://ijhs.ut.ac.ir/article_77103.html L1 - https://ijhs.ut.ac.ir/article_77103_21a90ea07ee52ee7f686c0c0db1b8054.pdf ER -