TY - JOUR ID - 74076 TI - کاربرد آمینولولینیک اسید بر رشد، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و تجمع آنتوسیانین در ریزنمونه‌های سیب تحت تنش شوری در شرایط درون‌شیشه‌ای JO - علوم باغبانی ایران JA - IJHS LA - fa SN - 2008-482X AU - زاهدزاده, فاطمه AU - زارع نهندی, فریبرز AU - دادپور, محمدرضا AU - مطلبی آذر, علی رضا AU - علیزاده سالطه, سعیده AD - دانشجوی سابق دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران AD - دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران AD - استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 50 IS - 3 SP - 667 EP - 681 KW - آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان KW - بوداگوسکی نه KW - تغییرات بیوشیمیایی KW - ریزنمونه KW - کالوس DO - 10.22059/ijhs.2018.255705.1437 N2 - در این پژوهش اثر 5- آمینولولینیک اسید در پنج غلظت 0، 5/2، 5، 10 و 20 میلی­گرم در لیتر در تعدیل تنش شوری (چهار سطح 0، 30، 60 و 90 میلی­مولار) در ریزنمونه‌های سیب پایه  بوداگوسکی نه، بررسی گردید و برخی خصوصیات بیوشیمیایی اندازه­گیری شدند. شاخساره و کالوس بر روی محیط کشت قرار داده شدند و تغییرات فیتوشیمیایی با وجود یا عدم وجود 5- آمینولولینیک اسید در شرایط تنش شوری اندازه­گیری شدند. ریزنمونه‌های شاخساره و کالوس تیمار شده با 5- آمینو لوولینیک اسید (غلظت 5/2 تا 20 میکرومولار) کاهش در فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز و افزایش در فعالیت سوپراکسیددیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز را نشان دادند. بیشترین مقدار کلروفیل a وb  ریزنمونه‌های شاخساره در غلظت 10 میکرومولار آمینولولینیک اسید مشاهده شد. هم­چنین تنش شوری نقش مؤثری در افزایش مقدار آنتوسیانین ریزنمونه‌ها ایفا نمود و بیشترین مقدار آن در تنش شوری 90 میلی­مولار به‌دست آمد. افزایش شدت تنش شوری و غلظت 5- آمینو لوولینیک اسید (10-5/2 میکرومولار) در محیط کشت اثر افزایشی بر فعالیت آنتی­اکسیدانی و فنول کل ریزنمونه‌های مورد مطالعه داشت. تنش شوری و آمینو لوولینیک اسید اثر هم­افزایی بر مقدار سنتز فلاونوئیدها نیز داشت. UR - https://ijhs.ut.ac.ir/article_74076.html L1 - https://ijhs.ut.ac.ir/article_74076_199b51a78c362eb16b7414e62cbc0767.pdf ER -