TY - JOUR ID - 70196 TI - ارزیابی شاخص‌های کیفی روغن پنج رقم زیتون در منطقه طارم زنجان JO - علوم باغبانی ایران JA - IJHS LA - fa SN - 2008-482X AU - اکبری, فرهاد AU - فتوحی قزوینی, رضا AU - طاهری, مهدی AU - محمدی, آرش AD - گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران AD - استاد گروه علوم باغبانی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت، ایران AD - بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان، ایران AD - دانشجوی دکترای اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 49 IS - 4 SP - 925 EP - 937 KW - ارزش پراکسید KW - اسیدهای چرب KW - اولئیک‌اسید KW - ترکیبات استرولی KW - فنل کل DO - 10.22059/ijhs.2017.240968.1313 N2 - روغن زیتون یکی از قدیمی­ترین روغن­های گیاهی بوده و ششمین منبع تأمین روغن جهان است. عوامل مختلفی به­ویژه رقم و اقلیم، کیفیت روغن زیتون را تحت تأثیر قرار می­دهند؛ بنابراین پژوهش حاضر به­منظور ارزیابی کیفیت روغن پنج رقم در ایستگاه تحقیقات زیتون طارم -زنجان در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1395 اجرا شد. میوه­های ارقام زرد، کالاماتا، کایسی، کرونائیکی و آربکین در شاخص رسیدگی 3-4 برداشت و بلافاصله پس از برداشت استخراج روغن انجام شد و برخی خصوصیات کیفی روغن زیتون مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در بین ارقام مورد بررسی، کایسی دارای پایین­ترین عدد یدی و ارزش پراکسید و در عین حال بالاترین مقدار K232، کارتنوئید کل، فنل کل، اولئیک­اسید و نیز نسبت اولئیک­اسید به لینولئیک­اسید روغن زیتون بود. هم‌چنین در ارزیابی ترکیبات اسید چرب روغن زیتون، مشخص شد که کرونائیکی بالاترین مقدار ایکوسنوئیک­اسید، آراشیدیک­اسید و لینولئیک­اسید را دارا بود. بیشترین  مقدار کلسترول و دلتا. 7. اونسترول در رقم زرد مشاهده گردید؛ در حالی­که کالاماتا دارای بیشترین  میزان استیگماسترول، بتاسیتوسترول و دلتا.5. 24. استیگماستادینول بود. با توجه به نتایج به­دست­آمده در بین ارقام مورد مطالعه، می‌توان رقم کایسی را بر اساس کیفیت روغن زیتون به­عنوان رقم مناسب برای شرایط آب و هوایی منطقه طارم معرفی کرد. UR - https://ijhs.ut.ac.ir/article_70196.html L1 - https://ijhs.ut.ac.ir/article_70196_85931f4c9946a24c022d9e17ff7c77d7.pdf ER -