TY - JOUR ID - 69033 TI - عملکرد، میزان عناصر و گالیک اسید در میوه سماق تحت تیمارهای مختلف کودی JO - علوم باغبانی ایران JA - IJHS LA - fa SN - 2008-482X AU - عباس زاده, بهلول AU - لایق حقیقی, معصومه AU - ذاکریان, فاطمه AU - امامی بیستگانی, زهره AD - استادیار، مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و منابع طبیعی، تهران، ایران AD - محقق، مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و منابع طبیعی، تهران، ایران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 49 IS - 3 SP - 827 EP - 838 KW - سماق KW - کود شیمیایی KW - کود دامی KW - گالیک اسید DO - 10.22059/ijhs.2018.255418.1433 N2 - به­منظور بررسی خصوصیات مورفولوژی، عملکرد، عناصر و گالیک اسید در میوه سماق (Rhus coriaria L.) تحت تأثیر کودهای دامی و شیمیایی آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 3 تکرار در موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع اجرا شد. عامل کود‏ دامی (M) در سه سطح 0 (شاهد)، 20 و 40 تن در هکتار و عامل کود‏ شیمیایی (مخلوط نیتروژن، فسفر و پتاسیم) شامل N0P0K0، N50P25K25 و N100P50K50 کیلوگرم در هکتار از منبع اوره، سوپر­فسفات­تریپل و اکسیدپتاسیم بودند. نتایج نشان داد که اثر متقابل کود دامی × شیمیایی بر ارتفاع بوته و قطر تنه در سطح احتمال یک درصد معنی‌دار بود. همچنین کود دامی بر تعداد و عرض برگ، عملکرد خوشه تر و خشک در سطح احتمال پنج درصد و بر طول و وزن برگ در سطح احتمال یک درصد اثر معنی‌داری داشت. اثر کود شیمیایی بر وزن برگ در سطح احتمال یک درصد معنی‌دار بود. اثر کود دامی بر نیتروژن، فسفر، پتاسیم و آهن در سطح احتمال یک درصد معنی‌دار بود. مقایسه میانگین صفات مورفولوژی نشان داد که بیشترین تعداد برگ، طول برگ، وزن برگ، عملکرد خوشه تر و عملکرد خوشه خشک، به­ترتیب با میانگین‌های 44/683 عدد در هر گیاه، 25/37 سانتی‌متر، 9/1754 گرم در گیاه، 44/301 گرم در گیاه و 44/281 گرم در گیاه از مصرف 40 تن در هکتار کود دامی به­دست آمد، بیشترین درصد نیتروژن، فسفر و پتاسیم، به­ترتیب با میانگین‌های 9/1، 32/0 و 71/0 درصد از مصرف 40 تن در هکتار حاصل شد. بیشترین مقدار گالیک اسید از مصرف کود دامی 40 تن در هکتار با 74/0 میلی‌گرم در کیلوگرم میوه به­دست آمد. نتایج نشان داد که سماق، گیاه کودپذیری بوده و با مصرف کود عملکرد میوه و گالیک اسید افزایش می‌یابد. UR - https://ijhs.ut.ac.ir/article_69033.html L1 - https://ijhs.ut.ac.ir/article_69033_97127de5f083da56b681758ef131a29f.pdf ER -