TY - JOUR ID - 69032 TI - اثر محلول‌پاشی قبل از برداشت فولویک اسید بر برخی ویژگی‌های کیفی و آنتی‌اکسیدانی انگور رقم فخری (Vitis vinifera cv Fakhri) JO - علوم باغبانی ایران JA - IJHS LA - fa SN - 2008-482X AU - مظفری, محسن AU - ربیعی, ولی AU - رضوی, فرهنگ AU - خیری, عزیزاله AU - حسنی, اکبر AD - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان AD - دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان AD - استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 49 IS - 3 SP - 813 EP - 825 KW - اسیدیته قابل تیتراسیون KW - پتاسیم KW - صفات بیوشیمایی KW - فنل کل DO - 10.22059/ijhs.2018.256940.1445 N2 - استفاده بیش از حد کودهای شیمیایی، مشکلات زیست­محیطی زیادی ایجاد کرده است؛ بنابراین به­کارگیری ترکیبات ارگانیک و هیومیکی، مخصوصا فولویک اسید، در تولید محصولات باغی مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش به­منظور بررسی تأثیر فولویک اسید بر صفات کیفی و آنتی­اکسیدانی انگور رقم فخری سفید در چهار سطح صفر، 5/2، 5 و 10 گرم در لیتر به­صورت محلول‌پاشی برگی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تاک­ها به­صورت خزنده سنتی پرورش یافته بودند. محلول‌پاشی تاک­ها در سه مرحله 1- تشکیل میوه 2- ساچمه­ای­شدن حبه­ها 3- زمان تغییر رنگ حبه­ها انجام شد. پس از برداشت (با درجه بریکس 20)، ویژگی­های کیفی و آنتی­اکسیدانی میوه­ها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که تیمار 5/2 گرم در لیتر فولویک اسید به­طور معنی­داری مواد جامد محلول، ویتامین ث، قندهای محلول، فنل کل، ظرفیت آنتی­اکسیدانی میوه­ها، میزان کلروفیل و پتاسیم برگ را افزایش داد و تیمار 10 گرم در لیتر فولویک اسید، فقط باعث افزایش اسید قابل تیتراسیون میوه­ها شد. با افزایش غلظت فولویک اسید، اثر آن بر صفات ارزیابی­شده کاهش یافت؛ به­طوری­که تیمار 10 گرم در لیتر، اثر معنی­داری در بهبود کیفیت و ویژگی­های آنتی­اکسیدانی میوه نداشت. همچنین تیمار فولویک اسید بر فلاونوئید­ کل میوه، کارتنوئید، فسفر و نیتروژن برگ مؤثر نبود. به­عنوان نتیجه نهائی، تیمار فولویک اسید اثر مهمی بر بهبود خواص کیفی و آنتی‌اکسیدانی انگور رقم فخری سفید داشت و غلظت 5/2 گرم در لیتر بر صفات تأثیر بیشتری داشت. UR - https://ijhs.ut.ac.ir/article_69032.html L1 - https://ijhs.ut.ac.ir/article_69032_c3aae3403953785a475a4cbec64347cf.pdf ER -