TY - JOUR ID - 67812 TI - تأثیر کودهای آلی و شیمیایی بر برخی صفات زراعی و ویژگی‌های کیفی گیاه دارویی سیر JO - علوم باغبانی ایران JA - IJHS LA - fa SN - 2008-482X AU - ترابی, علیرضا AU - اکبری, غلامعلی AU - تجلی, علی اکبر AD - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهر ری AD - دانشیار، گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان دانشگاه تهران AD - دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهر ری Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 49 IS - 2 SP - 429 EP - 442 KW - حاصل‌خیزی خاک KW - سیر KW - کود ارگانیک KW - گیاهان دارویی KW - ویژگی‌های کیفی DO - 10.22059/ijhs.2017.229513.1207 N2 - روش‌های مختلف تغذیۀ گیاه، از جمله مهم‌ترین عامل‌هایی است که در بیشتر مرحله‌های رشد گیاهان زراعی و باغی باعث افزایش رشدونمو و دستیابی به عملکرد بالا می­شود. به‌منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف کودهای دامی و شیمیایی بر ویژگی‌های کمی و کیفی بوتۀ سیر در شرایط آب‌وهوایی همدان، آزمایشی در سال زراعی 91-90 در مزرعه­ای زراعی در همدان انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی به‌صورت کرت­های یک‌بار خردشده و در سه تکرار به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش سطوح مختلف کود دامیِ گوسفندی در چهار سطح متفاوت شامل: 0، 10، 20 و 30 تن در هکتار، به‌عنوان عامل اصلی و همچنین سطوح متفاوت کود شیمیایی نیتروژنه به‌صورت اوره در چهار سطح مختلف شامل: 0، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار به‌عنوان عامل فرعی بودند. صفات زراعی مورد بررسی شامل: عملکرد سیرچه‌های بذری کشت‌شده، میانگین قطر کل پیاز و شمار سیرچه‌های آن بودند و پس از آن ویژگی­های کیفی سیر از نظر اسید پیروویک کل، سفتی بافت و درصد اسانس سیرچه، اندازه­گیری شده و روند تغییرپذیری کیفی آن­ها بررسی شد. بنا بر نتایج این پژوهش، تیمار مخلوط 30 تن کود دامی به همراه 150 کیلوگرم کود نیتروژن، بالاترین میزان عملکرد سیرچه‌های بذری کشت‌شده معادل 13290 کیلوگرم در هکتار را داشت و تیمار مخلوط 10 تن کود دامی به همراه 100 کیلوگرم کود شیمیایی، بالاترین مقدار پیروویک اسید به میزان 114 میکرومول بر گرم و بیشترین درصد اسانس سیرچه را معادل 97/2 درصد به دست آمد. UR - https://ijhs.ut.ac.ir/article_67812.html L1 - https://ijhs.ut.ac.ir/article_67812_f655e9866624a9a23f2cb2c66d6c2ef8.pdf ER -