TY - JOUR ID - 61224 TI - تأثیر محلول‌پاشی کلسیم و بُر روی برخی ویژگی‌های کمی و کیفی میوۀ سیب رقم گلاب کهنز JO - علوم باغبانی ایران JA - IJHS LA - fa SN - 2008-482X AU - آزادی بوگر, شهرام AU - قرقانی, علی AD - دانشجوی کارشناسی ارشد سابق، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شیراز AD - استادیار، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شیراز Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 47 IS - 4 SP - 811 EP - 822 KW - آنزیم‌های پاداکسندگی KW - بُر KW - ریزش پیش از برداشت KW - سفتی میوه KW - سیب KW - کلرید کلسیم DO - 10.22059/ijhs.2017.133069.844 N2 - به‌منظور بررسی تأثیر محلول‌پاشی کلسیم و بُر بر برخی ویژگی‌های کمی و کیفی میوۀ سیب رقم گلاب کهنز، آزمایشی در دو سال در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با ده تیمار و چهار تکرار  (درمجموع شامل چهل درخت) انجام گرفت. تیمارهای محلول‌پاشی شامل سه غلظت 5/0، 75/0، 1 درصد، کلرید کلسیم و همچنین سه غلظت یادشده در ترکیب با اسید بوریک 05/0 درصد، سه ترکیب تجاری کلبرون (کلسیم 34درصد  و بُر 1درصد)، کلسیوگرین (کلسیم 34درصد) و ست (کلسیم 8درصد و بُر 5/0درصد) و تیمار شاهد بود. میزان ریزش میوه پیش از برداشت، برخی از ویژگی‌های کمی و کیفی میوه، عنصرهای کانی پتاسیم، کلسیم و بُر و همچنین فعالیت آنزیم‌های پاداکسندگی (آنتی‌اکسیدانی) سوپر اکسید دیسموتاز، اسکوربیک پراکسیداز و کاتالاز اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد، همۀ تیمارهای کلرید کلسیم به تنهایی، کلرید کلسیم در ترکیب با بُر و ترکیب­های تجاری در مقایسه با تیمار شاهد، میزان ریزش میوه، میزان لک، میزان زنگار و همچنین رنگ میوه را کاهش و میزان سفتی، pH، ویتامین ث، محتوای کلسیم و بُر میوه و همچنین فعالیت هر سه آنزیم پاداکسندگی را افزایش داد. تیمارهای ترکیبی کلسیم و بُر نسبت به تیمارهای کلسیم به تنهایی، در بیشتر ویژگی‌ها برتر بودند و یا اختلاف معنی‌داری نداشتند. اگرچه بین غلظت­های مختلف کلرید کلسیم و همچنین بین ترکیب‌های تجاری و کلرید کلسیم در بیشتر ویژگی‌ها اختلاف معنی‌داری وجود نداشت، ولی به‌طورکلی در بین تیمارها، کلرید کلسیم 75/0 درصد در ترکیب با اسید بوریک 05/0 درصد بهترین تیمار بود. UR - https://ijhs.ut.ac.ir/article_61224.html L1 - https://ijhs.ut.ac.ir/article_61224_8c9eb050df357355676c4555a21160c0.pdf ER -