TY - JOUR ID - 61215 TI - بررسی وضعیت عنصرهای غذایی در تاکستان‌های شهرستان خدابنده با کاربرد شاخص‌های تغذیه‌ای JO - علوم باغبانی ایران JA - IJHS LA - fa SN - 2008-482X AU - طاهری, مهدی AD - استادیار، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان، ایران Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 47 IS - 4 SP - 703 EP - 715 KW - انگور KW - تجزیۀ برگی KW - شاخص‌های CND KW - DOP KW - DRIS DO - 10.22059/ijhs.2017.123762.764 N2 - با توجه به افزایش نیاز و تقاضا به مواد غذایی بیشتر و کاهش منابع آب‌وخاک، حفظ اراضی و ارتقا کمی و کیفی عملکرد گیاهان در واحد سطح با تأمین مواد موردنیاز خاک و گیاه تحقق می­یابد. شناسایی وضعیت عنصرهای غذایی در گیاهان، راه­کاری مؤثر در تعیین الگوی مصرفی عنصرهای غذایی و افزایش عملکرد و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی است. ازاین‌رو در این پژوهش با استفاده از نتایج شاخص­های DOP، DRIS و CND به تجزیه‌وتحلیل وضعیت عنصرهای غذایی در نمونه­های برگ تاکستان­های شهرستان خدابنده در استان زنجان پرداخته شد. نمونه­های برگ از 75 تاکستان گردآوری و تجزیه­های شیمیایی عنصرهای نیتروژن، فسفر، پتاسیم، منگنز، مس، روی و بُر و ویژگی‌های مربوط به عملکرد انجام شد. معیار­های بهینه با تقسیم تاکستان­ها به دو گروه با عملکرد بالا و پایین تعیین شد. نتایج نشان داد بیشتر تاکستان­های شهرستان خدابنده به‌طور میانگین از لحاظ میزان عنصر پتاسیم، روی و مس با کمبود روبه‌رو هستند. بااین‌حال عنصرهای نیتروژن، فسفر، بُر و منگنز در منطقه بیش­بود داشتند. همچنین نتایج هر یک از شاخص­های DOP، DRIS و CND با هم مقایسه شد. بنابراین نتایج میزان شاخص­ها در برخی از عنصرها تفاوت داشتند. هر سه شاخص DOP، DRIS و CND کمبود عنصر روی را در بیشتر تاکستان­ها تشخیص دادند. به‌طورکلی شاخص­های DRIS و CND روند تغییرپذیری عنصرهای غذایی را نسبت به شاخص DOP بهتر نشان دادند. UR - https://ijhs.ut.ac.ir/article_61215.html L1 - https://ijhs.ut.ac.ir/article_61215_c44fe271576503ee13563289c85c04d1.pdf ER -