TY - JOUR ID - 59811 TI - بررسی تأثیر کائولین بر میزان آفتاب‌سوختگی و شاخص‌های کیفی انار رقم ملس ترش ساوه JO - علوم باغبانی ایران JA - IJHS LA - fa SN - 2008-482X AU - میغانی, حسین AU - قاسم نژاد, محمود AU - بخشی, داود AD - استادیار، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران AD - دانشیار، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 47 IS - 3 SP - 491 EP - 499 KW - انار KW - آنتوسیانین KW - آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی KW - ترکیب‌های فنلی DO - 10.22059/ijhs.2016.59811 N2 - آفتاب‌سوختگی عارضه‌ای فیزیولوژیکی است که با کاهش کیفیت میوة انار، سالانه آسیب و زیان زیادی به باغداران وارد می‌کند. در این پژوهش، تأثیر کائولین بر حفظ کیفیت و کاهش آفتاب‌سوختگی میوة انار رقم ملس ترش ساوه بررسی شد. درختان انار طی فصل رشد در سه مرحله به ترتیب 45، 75 و 105 روز پس از تشکیل میوه با چهار سطح کائولین فرآوری شده (0، 5/2، 5 و 10 درصد) محلول‌پاشی شدند. نتایج نشان داد که کائولین به‌طور معنی‌داری آفتاب‌سوختگی میوه را کاهش داد. میزان مواد جامد محلول (TSS)، فلاونوئید کل و آنتوسیانین کل و میزان فعالیت آنزیم‌های سوپراکسید دیسموتاز، پراکسیداز و کاتالاز در میوه‌های تیمارشده کمتر از شاهد بود. همچنین میزان سیانیدین 3- گلوکوزید، سیانیدین 3و5- دی‌گلوکوزید، دلفینیدین 3و5- دی‌گلوکوزید و پلارگونیدین 3و5- دی‌گلوکوزید در میوه‌های تیمارشده با کائولین به‌طور معنی‌داری در مقایسه با شاهد کاهش یافت. در مقابل، میزان فنل کل میوه افزایش یافت، اما تغییر معنی‌داری در ظرفیت پاداکسندگی (آنتی‌اکسیدانی) کل و میزان TA، pH، TSS/TA و دلفینیدین 3-‌گلوکوزید و پلارگونیدین 3-‌گلوکوزید آب انار مشاهده نشد. در کل، سه بار محلول‌پاشی درختان انار با غلظت 5 درصد کائولین با فاصلة سی روز برای جلوگیری از آسیب و زیان آفتاب‌سوختگی میوة انار توصیه می‌شود. UR - https://ijhs.ut.ac.ir/article_59811.html L1 - https://ijhs.ut.ac.ir/article_59811_e8b21ecc3ad4af7f4f6f53a0c98cc4f2.pdf ER -