TY - JOUR ID - 54623 TI - تأثیر تیمار پس‏ از برداشت اسید سالیسیلیک بر فعالیت آنزیم فنیل‏آلانین‏ آمونیالیاز، تشکیل لیگنین و کنترل عارضۀ خمیدگی ساقۀ گل‏دهندۀ ژربرا JO - علوم باغبانی ایران JA - IJHS LA - fa SN - 2008-482X AU - نظری دلجو, محمد جواد AU - خلیقی, احمد AU - عرب, مصطفی AU - کرمیان, رویا AU - جابریان همدان, حمیده AD - استادیار، گروه مهندسی علوم باغبانی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران AD - استاد، گروه مهندسی علوم باغبانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران AD - استادیار، گروه مهندسی علوم باغبانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران AD - دانشیار، گروه زیست‏شناسی، دانشکدۀ علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران AD - دانشجوی دکتری بیوتکنولوژی، دانشگاه گیلان، گیلان Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 46 IS - 2 SP - 279 EP - 290 KW - ارقام مقاوم و حساس به خمیدگی ساقه KW - استحکام ساقه KW - ضایعات پس ‏از برداشت KW - لیگنین‌ KW - مسیر فنیل‏پروپانوییدها‌ DO - 10.22059/ijhs.2015.54623 N2 - مهم‌ترین عارضۀ پس‏ از برداشت ژربرا، خمیدگی ساقه در ‏ناحیۀ زیر گل‏آذین است. پدیدۀ تشکیل لیگنین یکی ‏از فرضیه‏های مهم مطالعه‌شده و دلایل خمیدگی ساقۀ ژربراست. به‏منظور مطالعۀ تأثیر اسید ‏سالیسیلیک بر فعالیت آنزیم فنیل‏آلانین ‏آمونیالیاز به‌منزلۀ مهم‌ترین آنزیم دخیل در چرخۀ فنیل‏پروپانوییدها و‏ در‌نتیجه تشکیل لیگنین و کنترل عارضۀ خمیدگی ساقه، آزمایشی با‏ استفاده از سطوح مختلف اسید ‏سالیسیلیک (mM 1 و 75/0، 5/0، 25/0، 0) در دو رقم ژربرای حساس (Ecco) و مقاوم (Double dutch) به خمیدگی براساس آزمایش فاکتوریل بر پایۀ طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج آزمایش بیانگر تأثیر معنا‏دار رقم، هورمون و اثر متقابل رقم و اسید ‏سالیسیلیک بر پایداری غشای سلولی، درصد ‏خمیدگی، فعالیت آنزیم فنیل‏آلانین ‏آمونیالیاز و ‏تشکیل لیگنین بود. با توجه ‏به نتایج آزمایش ارتباط مستقیم و منفی بین میزان فعالیت آنزیم فنیل‏آلانین ‏آمونیالیاز و درجۀ خمیدگی ساقه وجود داشت. بر همین ‏اساس رقم Double dutch با ‏درجۀ خمیدگی کمتر، فعالیت آنزیمی دو برابری نسبت به رقم Ecco با درجۀ خمیدگی بیشتر، نشان داد. همچنین اسید سالیسیلیک بسته به غلظت و رقم تأثیر معنا‏داری بر فعالیت آنزیم فنیل‏آلانین ‏آمونیالیاز، تشکیل لیگنین و در‌نتیجه عارضۀ خمیدگی ساقه نشان داد. به‏طوری‏که بیشترین فعالیت آنزیمی در ارقام Double dutch و Ecco به‌ترتیب در غلظت‏های 5/0 و 25/0 میلی‏مولار حاصل شد. به‏طور‌کلی، نتایج آزمایش بیانگر تأثیر مثبت اسید سالیسیلیک به‌ویژه در غلظت‏های پایین بر لیگنین ساقۀ گل‏دهنده و عارضۀ خمیدگی ساقۀ ارقام بررسی‌شده ژربرا بود. UR - https://ijhs.ut.ac.ir/article_54623.html L1 - https://ijhs.ut.ac.ir/article_54623_23791f675de8fe8e8b38046e233c235c.pdf ER -