TY - JOUR ID - 51960 TI - بررسی آثار فیزیولوژیک برخی اسانس‏های گیاهی در مقایسه با 8-‌هیدروکسی‏کوئینولین در گل شاخه‌بریدة لیزیانتوس (Eustoma grandiflorum L.) JO - علوم باغبانی ایران JA - IJHS LA - fa SN - 2008-482X AU - کاظمی, صادق AU - حسن پور اصیل, معظم AU - قاسم نژاد, محمود AD - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت AD - دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت AD - دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکدة علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 45 IS - 2 SP - 185 EP - 195 KW - آنزیم KW - پروتئین KW - کلروفیل KW - لیزیانتوس DO - 10.22059/ijhs.2014.51960 N2 - به‌منظور بررسی آثار فیزیولوژیک برخی اسانس‏های گیاهی در مقایسه با 8-هیدروکسی‏کوئینولین در گل بریدة لیزیانتوس (Eustoma grandiflorumL.)، آزمایشی به‌صورت طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها عبارت بود از 8-هیدروکسی‏کوئینولین، اسانس میخک هندی (Pittosporum undudatum) و اسانس رزماری (Rosmarinus officinalis) در دو غلظت 200 و 300 میلی‏گرم در لیتر و اسانس آویشن شیراز (Zataria multiflora) در دو غلظت 50 و 100 میلی‏گرم در لیتر که همراه با ساکارز 3‌درصد استفاده شدند و سه تیمار آب‌مقطر، اتانول 500 پی‏پی‏ام و ساکارز 3‌درصد به‌منزلة تیمارهای شاهد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد 8-هیدروکسی‏کوئینولین در غلظت 300 میلی‏گرم در لیتر بیشترین ماندگاری (4/18 روز) را در مقایسه با تیمارهای شاهد (آب‌مقطر 3/10، اتانول 8/10 و ساکارز 1/12) داشت. در بین اسانس‏های گیاهی، اسانس میخک هندی در غلظت 300 میلی‏گرم در لیتر، اسانس رزماری در غلظت 200 میلی‏گرم در لیتر و اسانس آویشن شیراز در سطح 100 میلی‏گرم در لیتر به‌ترتیب با میانگین 8/15، 6/15 و 5/15روز اختلاف معنا‏داری را با تیمارهای شاهد داشتند. اسانس رزماری در غلظت 200 میلی‏گرم در لیتر بیشترین تأثیر را بر کلروفیل کل داشته است. 8-هیدروکسی‏کوئینولین و اسانس میخک هندی در غلظت 300 میلی‏گرم در لیتر به‌ترتیب بیشترین تأثیر را بر میزان آنتوسیانین، پروتئین، مالون‏دی‏آلدئید و آنزیم‏ها داشتند. با توجه به نتایج حاصله، استفاده از اسانس‏های گیاهی به جای ترکیبات شیمیایی می‏تواند راه مؤثری برای بهبود ماندگاری در گل‏های شاخه‌بریدة لیزیانتوس باشد. UR - https://ijhs.ut.ac.ir/article_51960.html L1 - https://ijhs.ut.ac.ir/article_51960_64f2efd912b326a936c31b0a800bf8da.pdf ER -