TY - JOUR ID - 29375 TI - اثر تنش آبی بر عملکرد و برخی خصوصیات کیفی سه ژنوتیپ دستنبو و طالبی ایران JO - علوم باغبانی ایران JA - IJHS LA - fa SN - 2008-482X AU - زینلی, نجمه AU - دلشاد, مجتبی AU - کاشی, عبدالکریم AU - حق بین, کمال الدین AD - دانشجوی دکتری دانشگاه تهران AD - استادیار، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشکده علوم زراعی و دامی، گروه علوم باغبانی و فضای سبز، تخصص: فیزیولوژی و اصلاح سبزی¬ها/ تولید گلخانه ای/ سیستم هایدروپونیک AD - استاد دانشگاه تهران AD - استادیار پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک Y1 - 2012 PY - 2012 VL - 43 IS - 4 SP - 403 EP - 410 KW - پتانسیل ماتریک KW - پرولین KW - تنش آبی تعدیل یافته DO - 10.22059/ijhs.2012.29375 N2 - این تحقیق به منظور ارزیابی مقاومت به تنش کم آبی دو ژنوتیپ دستنبوی ایرانی (دستنبوی بیرجند و کرمان) و یک رقم طالبی سمسوری ورامین انجام شد. در این مطالعه، سه سطح آبیاری (شروع آبیاری در پتانسیلهای ماتریک 50-، 65- و 75- سانتی بار) مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثرتنش آبی بر عملکرد، سفتی بافت میوه، میزان قندهای گلوکز، فروکتوز و ساکاروز میوه و همچنین محتوای پرولین برگ گیاهان معنی دار می باشد. شروع آبیاری در پتانسیل ماتریک 65- سانتی بار، کاهش معنی داری در عملکرد و اجزای آن ایجاد نکرد و از این رو می توان آن را نوعی تنش آبی تعدیل یافته برای این گیاهان به حساب آورد. اثر متقابل بین تنش آبی و ژنوتیپ بر متوسط وزن میوه و میزان مواد جامد محلول معنی دار بود. در مورد این دو صفت، طالبی سمسوری در مقایسه با دو ژنوتیپ دستنبو نسبت به سطوح مختلف تنش آبی واکنش بیشتری نشان داد. تنش آبی تعدیل یافته، اثر مثبت بر میزان قند میوه (گلوکز، فروکتوز و ساکاروز) داشت. در مجموع در شرایط مشابه این آزمایش می توان از طریق اعمال تنش آبی کنترل شده، بدون کاهش عملکرد معنی دار، باعث افزایش کیفیت میوه ها از نظر میزان مواد جامد محلول شد. UR - https://ijhs.ut.ac.ir/article_29375.html L1 - https://ijhs.ut.ac.ir/article_29375_d8a941d9b06d1c2c5bd1a19d4c0306c2.pdf ER -