TY - JOUR ID - 23620 TI - بررسی تنوع ژنتیکی برخی از ارقام و ژنوتیپ‌های زردآلو با استفاده از خصوصیات مورفولوژیکی و نشانگرهای RAPD JO - علوم باغبانی ایران JA - IJHS LA - fa SN - 2008-482X AU - جنتی زاده, عباسعلی AU - فتاحی مقدم, محمدرضا AU - زمانی, ذبیح اله AU - زراعتگر, هادی AD - دانشجوی دکتری پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران AD - دانشیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران AD - استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران AD - مربی مرکز تحقیقات کشاورزی شاهرود Y1 - 2011 PY - 2011 VL - 42 IS - 3 SP - 255 EP - 265 KW - تجزیه فاکتور. KW - تجزیه کلاستر KW - ضریب تنوع KW - همبستگی صفات DO - N2 - ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان زردآلو در جهان است که سابقه بسیار طولانی در کشت و کار آن دارد. تکثیر جنسی زردآلو از طریق بذر در طول قرنهای گذشته سبب تولید انواع متعددی از آن در ایران شده است که متاسفانه اطلاعات جامعی از وضعیت آنها وجود ندارد. در این پژوهش تعداد 39 رقم و ژنوتیپ ایرانی زردآلو با استفاده از صفات مورفولوژیک و نشانگر مولکولی RAPD مورد ارزیابی قرار گرفتند. در بررسی ضریب تنوع صفات، نسبت مواد جامد محلول (TSS) به اسیدیته قابل تیتراسیون (TA)، اسیدیته قابل تیتراسیون (TA)، وزن مغز دانه، وزن گوشت میوه و وزن میوه دارای مقادیر بالایی بودند که نشان از امکان انتخاب برای هر صفت در برنامه‌های اصلاحی را دارد. همچنین در تجزیه فاکتور که برای تعیین تعداد عامل‌های اصلی مؤثر بر شناسایی ظاهری استفاده شد، صفات مؤثر در 6 فاکتور اصلی قرار گرفتند که مجموعاً 52/79% از تغییرات کل را توجیه کردند که می‌توان فاکتورهای مستقل اول تا سوم را تحت عنوان: اندازه میوه (24%)، هسته میوه (16%) و طعم میوه (5/14%) نام گذاری کرد. تجزیه کلاستر داده‌های مورفولوژیکی توانست ارقام مختلف را براساس اندازه میوه، تاریخ رسیدن و صفات مربوط به طعم میوه تفکیک نماید. تجزیه و تحلیل داده‌های ملکولی RAPD بیشترین تشابه ژنتیکی را بین ژنوتیپ‌های نوری دیررس و نوری پیش‌رس (95/0) و کمترین تشابه ژنتیکی را بین ژنوتیپ‌های تنسگل و شاهرود-48 (30/0) نشان داد. در تجزیه کلاستر داده‌های RAPD، ژنوتیپ‌ها در فاصله تشابه 65% به 6 گروه اصلی تقسیم شدند که تا حدودی با نتایج خصوصیات مورفولوژیکی و منشاء جغرافیایی آنها تطابق داشت. UR - https://ijhs.ut.ac.ir/article_23620.html L1 - https://ijhs.ut.ac.ir/article_23620_23a8a32e2c0058948927aa508d84dea2.pdf ER -