TY - JOUR ID - 22704 TI - تأثیر تغذیه فسفری از منابع مختلف آپاتیتهای ایران در دوره های طولانی کشت بر ویژگیهای غنچه گل رُز (Rosa L. hybrids var. Black magic) در کشت زئوپونیک JO - علوم باغبانی ایران JA - IJHS LA - fa SN - 2008-482X AU - صالحی, فروزان AU - کافی, محسن AU - بابالار, مصباح AU - احمدی, احمد AD - پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کارشناسی ارشد AD - پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، دانشیار AD - پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، استاد AD - پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، مربی Y1 - 2011 PY - 2011 VL - 42 IS - 1 SP - 41 EP - 52 KW - بستر کشت KW - زئولیت KW - فسفر KW - محلول غذایی DO - N2 - عنصر فسفر پدیده تشکیل گل را در گیاه تحریک کرده و به تشکیل دانه کمک می‌کند، اما فاصله‌ای زیاد بین میزان فسفر قابل تأمین از منابع طبیعی و تقاضای بخش صنعت و کشاورزی وجود دارد. به منظور ارزیابی اثر تغذیه فسفری طی زمان از آپاتیت‌های مناطق ایران بر خصوصیات گل رُز رقم بلک مجیک (Black magic) در کشت زئوپونیک، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار صورت گرفت. اثر 8 نوع بستر کشت با درصدهای مختلفی از آپاتیت، زئولیت، پرلیت و خاک زراعی به همراه 5 نوع محلول غذایی با غلظت‌های مختلف (3 نوع محلول غذایی کوئیک و همکاران (1975) و 2 نوع محلول غذایی مشابه غلظت خاک مناسب) بررسی گردید. بسترهای کشت حدود یک سال قبل تهیه شده و برای آزمایشی مشابه مورد استفاده قرار گرفته بودند. در این مطالعه میزان فسفر برگ و شاخص‌های گلدهی مانند قطر دمگل، قطر غنچه، طول غنچه و تعداد غنچه اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که اکثر بسترهای کشت و تمامی محلول‌های غذایی، اثر معنی‌داری بر این شاخص‌ها دارند. در تمام فاکتورهای اندازه‌گیری شده محلول غذایی کوئیک و همکاران (به عنوان شاهد) مناسب‌ترین محلول بوده که با محلول غذایی یک دوم کوئیک و همکاران تفاوت معنی‌داری نداشت. بستر کشت حاوی 1 درصد آپاتیت منطقه دلیر با میانگین فسفر برگ 6/0 درصد (در ماده خشک)، نسبت به سایر بستر‌ها نتایج بهتری ایجاد کرد هرچند در اکثر شاخص‌های اندازه‌گیری شده با بقیه بسترها به جز بستر حاوی آپاتیت منطقه موندن و فاقد خاک زراعی با میانگین فسفر برگ 48/0 درصد (در ماده خشک)، تفاوت معنی‌داری نداشت. UR - https://ijhs.ut.ac.ir/article_22704.html L1 - https://ijhs.ut.ac.ir/article_22704_159f7d0a66b2c82b9cd9f7cf4bd93754.pdf ER -