پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
45
1
2014
04
21
بررسی رابطه بین عملکرد و اجزای آن در ژنوتیپهای طالبی بومی ایران
1
10
FA
رسول
محمدی
دانشجوی سابق دکتری، دانشیار و دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس
okhovat@yahoo.com
حمید
دهقانی
دانشجوی سابق دکتری، دانشیار و دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس
dehghanr@modares.ac.ir
قاسم
کریم زاده
دانشجوی سابق دکتری، دانشیار و دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس
m_jalali@modares.ac.ir
Fenny
Dane
استاد دانشگاه Auburnآمریکا
m.po.125521@gmail.com
محمود
اکرامی
دانشجوی سابق دکتری، دانشیار و دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس
ijasc@can.ut.ac.ir
10.22059/ijhs.2014.50939
بررسی رابطة بین عملکرد و اجزای عملکرد، راندمان برنامههای اصلاحی را با تعیین معیار انتخاب مناسب، بهبود میبخشد. در این پژوهش، ارتباط بین عملکرد و اجزای آن در طالبی، با استفاده از تجزیة ضرایب مسیر ترتیبی بررسی شد. برای تعیین اجزای مهم عملکرد در طالبی، 49 ژنوتیپ تولیدشده در یک طرح تلاقی دیآلل 7×7، در قالب یک طرح لاتیس ساده با سه تکرار ارزیابی شدند. بیشترین مقدار همبستگی بین صفات وزن میوه و تعداد میوه با عملکرد مشاهده شد. از روش رگرسیون چندگانه گامبهگام برای قراردادن صفات پیشبینی کننده در مسیرهای رتبة اول، دوم و سوم براساس سهم صفات در توجیه تنوع موجود در عملکرد و نیز حداقل همراستایی انجام شد. براساس مقادیر تورم واریانس و بزرگی اثرات مستقیم، صفات میانگین وزن میوهها و تعداد میوه بهمنزلة متغیرهای رتبة اول انتخاب و 96درصد از تغییرات عملکرد را توجیه کردند. آزمون <em>t</em> با استفاده از مقادیر اشتباه معیار بهدستآمده از تحلیل بوت استرپ انجام شد که نشاندهندة معناداربودن تمامی اثرات مستقیم بود. نتایج همچنین نشان داد که دو صفت میانگین وزن و تعداد میوهها میتوانند بهعنوان شاخص انتخاب برای افزایش عملکرد در طالبی در نظر گرفته شوند.
بوت استرپ,تجزیة ضرایب مسیر ترتیبی,طالبی,همبستگی.
https://ijhs.ut.ac.ir/article_50939.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_50939_ee6387503662a485ca37b70ddae3659c.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
45
1
2014
04
21
ارزیابی تنوع ژنتیکی برخی از ژنوتیپها و گونههای گلابی با استفاده از خصوصیات مورفولوژیکی
11
21
FA
جواد
عرفانی
دانشجوی سابق دکتری پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران و استادیار دانشگاه ایلام
jerfani@gmail.com
علی
عبادی
0000-0002-7043-255X
استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
aebadi@ut.ac.ir
حمید
عبدالهی
دانشیار بخش باغبانی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج
jhs@can.ut.ac.ir
محمد رضا
فتاحی مقدم
0000-0001-5300-1582
دانشیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
fattahi@ut.ac.ir
10.22059/ijhs.2014.50943
گلابی یکی از محصولات مهم میوه در خانوادة گلسرخیان است که بیش از سه هزار سال در مناطق معتدله کشت شده است. هدف از این پژوهش، ارزیابی تنوع ژنتیکی و گروهبندی ارقام مطالعهشدة گلابی براساس صفات کمّی و کیفی مهم و تعیین فاصلة ژنتیکی بین آنها بود. بدین منظور این پژوهش با ارزیابی 47 رقم و ژنوتیپ گلابی از گونههای اروپایی، آسیایی و وحشی در گروه علوم باغبانی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران و مؤسسة تحقیقات اصلاح و تهیة نهال و بذر کرج انجام شد. نتایج ارزیابی صفات بررسیشده نشان داد تنوع بالایی در برخی خصوصیات مانند اندازة میوه، موقعیت بیشترین قطر میوه، شکل میوه، شکل نوک و قاعدة برگ وجود دارد. در این بررسی تجزیة کلاستر به روش وارد (Ward) و با استفاده از تمام صفات بررسیشده انجام شد. ژنوتیپهای بررسیشده در فاصلۀ 20 به سه گروه اصلی تقسیم شدند بهطوریکه گونة آسیایی، گونههای وحشی و گونة اروپایی در گروههای جداگانه قرار گرفتند. نتایج تجزیة همبستگی سادة صفات نشان داد که صفات مرتبط با برگ ازجمله طول پهنک و عرض پهنک همبستگی مثبت و معناداری با صفات مرتبط با میوه مانند وزن میوه و اندازة میوه دارد. وزن میوه همبستگی منفی با مقدار قند و اسید داشت. نتایج تجزیه به عاملهای اصلی نشان داد، 9 عامل اصلی نزدیک به 80درصد از واریانس کل را توجیه میکند. در بین عاملها، فاکتور اول و دوم که بیشتر مربوط به صفات کمّی مرتبط با میوه و برگ بود نزدیک به 32درصد واریانس را توجیه کرده است.
آنالیز کلاستر,تنوع ژنتیکی,صفات مورفولوژیک,گلابی,همبستگی
https://ijhs.ut.ac.ir/article_50943.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_50943_abfebc6e7ad61dffaaa551598782d0cf.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
45
1
2014
04
21
اثر ترینگزاپکاتیل بر کیفیت و ویژگیهای فیزیولوژیک چمن لولیوم دائمی (Lolium perenne L.) در شرایط شوری
23
33
FA
رحیم
امیری خواه
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
okhovat@yahoo.com
نعمت الله
اعتمادی
0000-0003-4655-364X
دانشیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
etemadin@cc.iut.ac.ir
شکوفه
فرهمند
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
m_jalali@modares.ac.ir
علی
نیکبخت
استادیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
ijasc@can.ut.ac.ir
10.22059/ijhs.2014.50942
چمن از مهمترین گیاهان پوششی و از عناصر اصلی و جزء لاینفک طراحی فضای سبز به شمار میآید. تنظیمکنندههای رشد گیاهی مثل بازدارندههای رشد بهطور گستردهای در مدیریت چمن برای کاهش رشد رویشی و درنتیجه کاهش نیاز آبی استفاده میشوند. این آزمایش برای بررسی کاربرد ترینگزاپکاتیل در شرایط تنش شوری بر میزان رشد، کیفیت ظاهری و ویژگیهای فیزیولوژیک چمن لولیوم چندساله انجام شد. تیمارهای بهکاررفته شامل چهار سطح شوری [5/1 (شاهد)، 5/2، 0/5 و 5/7 دسیزیمنس بر متر] و سه سطح ترینگزاپکاتیل [0، 02/0 و 04/0 گرم در مترمربع] بودند. نتایج نشان داد که هر دو تیمار شوری و ترینگزاپکاتیل سبب کاهش معنادار میزان رشد چمن لولیوم چندساله میشود، اگرچه بین دو غلظت 02/0 و 04/0 گرم در مترمربع ترینگزاپکاتیل تفاوت معناداری از نظر میزان رشد وجود نداشت. کاربرد ترینگزاپکاتیل، عمق نفوذ ریشه، وزن تر و خشک ریشه را افزایش داد و تیمار شوری موجب کاهش آنها شد. نتایج نشان داد که میزان کلروفیل کل، کلروفیل آ، کلروفیل ب و غلظت پرولین با کاربرد ترینگزاپکاتیل افزایش یافتند، درحالیکه ترینگزاپکاتیل تأثیر معناداری بر غلظت کاروتنوئیدها نداشت. تیمار شوری میزان کلروفیل کل، کلروفیل آ، کلروفیل ب و کاروتنوئیدها را کاهش داد ولی سبب افزایش میزان پرولین چمن شد. نتایج این پژوهش نشان داد برای بهبود مقاومت به شوری چمن لولیوم چندساله تا شوری 5/2 دسیزیمنس و کاهش تعداد دفعات سربرداری، میتوان از کاربرد ماهانه 02/0 گرم در مترمربع ترینگزاپکاتیل استفاده کرد.
پرولین,ترینگزاپکاتیل,تنش شوری,لولیوم دائمی,میزان رشد
https://ijhs.ut.ac.ir/article_50942.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_50942_68bc9f9e19f8183ee585baafedb49875.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
45
1
2014
04
21
بررسی دماهای سوپرکولینگ در گلهای زردآلو
35
43
FA
عباسعلی
جنتی زاده
دانشجوی سابق دکتری پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
okhovat@yahoo.com
محمدرضا
فتاحی مقدم
0000-0001-5300-1582
دانشیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
fattahi@ut.ac.ir
ذبیح اله
زمانی
0000-0002-2365-5531
استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
zzamani@ut.ac.ir
مصباح
بابالار
0000-0001-8645-625X
استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی انشگاه تهران
mbabalar@ut.ac.ir
علیرضا
عباسی
دانشیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
rezabbasi@ut.ac.ir
محمد
عابدینی اصفهانی
مربی مرکز تحقیقات کشاورزی شاهرود
m_jalali@modares.ac.ir
10.22059/ijhs.2014.50947
سرمازدگی دیررس بهاره از مهمترین مشکلات و محدودیتهای تولید زردآلو در ایران است. این پژوهش با هدف بررسی میزان آسیبپذیری به سرما در دو رقم زردآلوی نصیری و نوری دیررس در سال 1390 انجام شد. در دو مرحلۀ فنولوژیکی پاپکورن و تمامگل، گلهای این ارقام در دستگاه سرماساز قابل برنامهریزی قرار گرفتند و دمای آن بهتدریج از 5 درجۀ سانتیگراد تا 10- درجۀ سانتیگراد کاهش یافت. دمای نمونهها نیز توسط حسگرهای دمایی به دستگاه پردازشگر متصل به کامپیوتر منتقل و ثبت شدند. براساس نتایج بهدستآمده اختلاف دمای سوپرکولینگ بین دو رقم و اثر متقابل رقم و مرحلۀ فنولوژیکی معنادار نبود، درحالیکه اثر مرحلۀ فنولوژیکی در سطح 5درصد معنادار بود. کمترین دمای سوپرکولینگ ثبتشده 1/6- درجۀ سانتیگراد در رقم نوری دیررس و مرحلۀ تمامگل بود. در رقم نوری دیررس بیش از 30درصد جوانهها در مرحلۀ پاپکورن و بیش از 60درصد گلها در مرحلۀ تمامگل سوپرکولینگ کمتر از 5- درجۀ سانتیگراد نشان دادند. با توجه به یافتههای این پژوهش میتوان گفت که رقم نوری دیررس آسیبپذیری کمتری در مقایسه با رقم نصیری در شرایط تنش سرمای بهاره دارد.
سرمازدگی بهاره,سوپرکولینگ,نصیری,نوری دیررس
https://ijhs.ut.ac.ir/article_50947.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_50947_202113336672aabab9451fbbb496e93e.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
45
1
2014
04
21
ارزیابی تنوع و روابط ژنتیکی توتفرنگی رقم کردستان با تعدادی از ارقام تجاری با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره
45
54
FA
عباس
لطفی
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
okhovat@yahoo.com
علی
قرقانی
استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
agharghani@shirau.ac.ir
عنایت اله
تفضلی
استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
jpps@can.ut.ac
علی
نیازی
دانشیار پژوهشکده زیست فناوری دانشگاه شیراز
ijasc@can.ut.ac.ir
سعید
عشقی
دانشیار، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
m.po.125521@gmail.com
علی اکبر
مظفری
استادیار گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان
m_jalali@modares.ac.ir
10.22059/ijhs.2014.50940
بهمنظور ارزیابی روابط ژنتیکی توتفرنگی رقم کردستان و همچنین تغییرات ژنتیکی و اختلاط ژنتیکی احتمالی این رقم با دیگر ارقام تجاری 33 نمونه گیاهی شامل: 20 نمونه از رقم کردستان از مزارع مختلف و قدیمی استان کردستان با 7 رقم و دورگه روسی و 6 رقم تجاری معروف دنیا با 10 نشانگر ریزماهواره آنالیز شد. در هر جایگاه ریزماهواره بین 4 تا 8 آلل (میانگین 5/5 آلل) مشاهده شد و محتوای چندشکلی اطلاعات نشانگرها بین 59/0تا 86/0 متغیر بود. با استفاده از تجزیه و تحلیل خوشهای و همچنین تجزیه و تحلیل مختصات اصلی، ارقام در هشت گروه (شامل دو گروه اصلی نمونههای رقم کردستان و ارقام و دورگههای روسی و ارقام تجاری هر کدام یک گروه) قرار گرفتند. نمونههای رقم کردستان قرابت بیشتری با ارقام روسی در مقایسه با ارقام آمریکایی و اروپایی داشتند که با توجه به پیشینة تاریخی آن میتواند بیانگر این باشد که توتفرنگی رقم کردستان احتمالاً یک رقم روسی است که در گذشته وارد ایران شده است. در این مطالعه مواردی از اختلاط فیزیکی رقم کردستان با ارقام تجاری دیگر در مزارع و همچنین یک مورد وقوع جهش در این رقم مشاهده شد.
اختلاط ژنتیکی,ارقام تجاری توتفرنگی,توتفرنگی رقم کردستان,روابط ژنتیکی,نشانگر ریزماهواره
https://ijhs.ut.ac.ir/article_50940.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_50940_e3ff7c6c84ab25b54775bcc54c926ab6.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
45
1
2014
04
21
تأثیر شرایط نگهداری پداژه بر خصوصیات کمّی و کیفی دو رقم گل گلایل (Gladiolus grandiflorus) ارقامWhite Prosperity و Rose Supreme
55
66
FA
معصومه
کریمی
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
jhs@can.ut.ac.ir
سیامک
کلانتری
0000-0002-0287-4006
استادیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
kalantaris@ut.ac.ir
روح انگیز
نادری
0000-0003-4788-9911
استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
rnaderi@ut.ac.ir
محمد رضا
شفیعی
عضو هیئت علمی مرکز ملی تحقیقات گل و گیاه ایران
okhovat@yahoo.com
10.22059/ijhs.2014.50941
خصوصیات کیفی پداژه، یکی از عوامل اثرگذار بر کیفیت گل بریدة گلایل است، ازاینرو شرایط نگهداری پداژه در انبار در زمان استراحت و هنگام جابهجایی بر روی کیفیت گل تأثیرگذار است. در این پژوهش اثر التیامدهی پداژه قبل از انبار و شرایط مختلف نگهداری پداژه بر صفات رویشی، زایشی، کیفیت و عمر پس از برداشت دو رقم گل گلایل سفید و صورتی بررسی شد. نتایج نشان داد با التیامدهی قبل از انبار و اعمال دمای 5 درجة سانتیگراد بهمدت یک و دو ماه قبل از کشت پداژه، درصد جوانهزنی، رشد رویشی و زایشی گیاهان بهدستآمده بهبود پیدا میکند. همچنین تعداد روز از کشت تا جوانهزنی و گلدهی در این پداژهها کاهش یافت و پداژههای تولیدشده و گلهای شاخهبریده در این گیاهان نیز از کیفیت بهتری برخوردار بود. پداژههایی که تا انتهای دورة انبارمانی در دمای 5 درجة سانتیگراد نگهداری شدند، بیشترین تعداد روز از کشت تا گلدهی را داشتند ولی گلهای بهدستآمده از این پداژهها کیفیت بسیار خوبی داشتند. گیاهان و گلهای تولیدشده از پداژههایی که تا انتهای دورة انبارمانی در دمای 13 درجة سانتیگراد قرار داشتند پایینترین کیفیت را داشتند<span style="text-decoration: underline;">.</span> نگهداری پداژهها در انبار معمولی بدون کنترل دما به تأخیر جوانهزنی و رشدی بینابین تیمارهای بالا و تولید گیاهانی با کیفیت متوسط منجر شد. نتایج بهدستآمده در هر دو رقم روند مشابهی را نشان داد.
التیامدهی,انبار,تیمار سرمایی
https://ijhs.ut.ac.ir/article_50941.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_50941_90d4bca217f3d188667510e346268a64.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
45
1
2014
04
21
تأثیر اسانسهای گیاهی و نانوذرات نقره بر ماندگاری گل بریدنی آلسترومریا رقم سوکاری
67
78
FA
نادر
مددزاده
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
okhovat@yahoo.com
معظم
حسن پور اصیل
0000-0002-1974-3299
دانشیار دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
hassanpour1@gmail.com
زینب
روئین
استادیار دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه ایلام
m_jalali@modares.ac.ir
10.22059/ijhs.2014.50946
بهمنظور بررسی اثر اسانسهای گیاهی و نانوذرات نقره بهعنوان ترکیبات ضد میکروبی در محلولهای نگهدارندة گل بریدنی آلسترومریا (SPP. Alstroemeria) رقم سوکاری، آزمایشی با 11 تیمار و 3 تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. در این پژوهش از اسانسهای کارواکرول، تیمول و آویشن شیراز در غلظتهای 50 و 100 میلیگرم در لیتر و نانوذرات نقره در غلظتهای 5، 10 و 15 میلیگرم در لیتر به همراه ساکارز 3درصد استفاده شد. ساقة گلهای بریدنی آلسترومریا بهمدت 24 ساعت با این ترکیبات تیمار شد. نتایج نشان داد میانگین ماندگاری گلهای تیمارشده با آب مقطر و ساکارز 3درصد بهمنزلة تیمارهای شاهد بهترتیب 66/8 و 33/8 روز بود، درحالیکه میانگین ماندگاری گلهای تیمارشده با اسانس کارواکرول 50 میلیگرم در لیتر + ساکارز 3درصد و نانوذرات نقره 5 میلیگرم در لیتر + ساکارز 3درصد، بهترتیب 83/14 و 16/14 روز بود که تیمار با اسانس کارواکرول و نانوذرات نقره حدود 5/5 روز ماندگاری گل را بیشتر از تیمارهای دیگر افزایش داد. زردی برگ در تمامی تیمارها زودتر از ریزش گلبرگ مشاهده شد ولی در دو تیمار ذکرشده، زردی برگ حدود 5 روز دیرتر از شاهد اتفاق افتاد بهطوریکه فاصلة بین ریزش گلچه و زردی برگ کاهش یافت. اسانس آویشن شیراز تأثیر معناداری بر ماندگاری گل نداشت. بیشترین جذب آب، وزن تر نسبی و میزان کلروفیل نیز در تیمارهای اسانس کارواکرول در غلظت 50 میلیگرم در لیتر + ساکارز 3درصد و نانوذرات نقره 5 میلیگرم در لیتر + ساکارز 3درصد بود.
اسانس آویشن شیراز,تیمار کوتاهمدت,تیمول,زردی برگ,کارواکرول
https://ijhs.ut.ac.ir/article_50946.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_50946_ef2dbb405eb5d5cf8ad5c971cd6769a2.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
45
1
2014
04
21
بررسی تغییرات کیفی هلوی رقم آلبرتا در طول انبار با بسته بندی اتمسفر تعدیلیافته (MAP)
79
91
FA
شهرام
بهروزی
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
okhovat@yahoo.com
یونس
مستوفی
استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
ymostofi@ut.ac.ir
ذبیح اله
زمانی
0000-0002-2365-5531
استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
zzamani@ut.ac.ir
احمد
احمدی
مربی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
amhmadi@ut.ac.ir
اسحاق
رنجبر
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
m_jalali@modares.ac.ir
جمانه
ادیب نیشابوری
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
ijasc@can.ut.ac.ir
10.22059/ijhs.2014.50944
در این پژوهش تأثیر بستهبندی با اتمسفر تعدیلیافته با سه ترکیب گازی مختلف و دو نوع پوشش پلاستیکی (پلیاتیلن با دانسیتة پایین و پلیپروپیلن) در طول 9 هفته نگهداری در انبار بر ویژگیهای کیفی و عمر ماندگاری هلوی رقم آلبرتا در یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی مطالعه شد. میوهها بعد از تیمار در سردخانه در دمای یک درجة سانتیگراد با رطوبت نسبی 90درصد نگهداری شدند و میوههای بستهبندی با ترکیب هوا، بهمنزلة شاهد در نظر گرفته شدند. میوههای تیمارشده هر هفته از انبار خارج و پس از 24 ساعت نگهداری در دمای اتاق از نظر فاکتورهای مختلف کیفی مثل رنگ ظاهری، کاهش وزن، سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول، اسید قابل تیتراسیون، pH، تولید اتیلن و شاخص TSS/TA میوه اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که میوهها در شرایط اتمسفر تعدیلیافته ویژگیهای کیفی را بهتر حفظ کردند. پوشش پلیاتیلن فاکتورهای سفتی میوه، pH، TA، TSS و شاخص TSS/TA میوه را بهتر از پلیپروپیلن حفظ کرد. تولید اتیلن در پوشش پلیپروپیلن کمتر از پلیاتیلن بود. ترکیب گازی با حفظ سفتی، pH، TA، کاهش وزن، شاخص TSS/TA و کاهش تولید اتیلن بهتر از ترکیب گازی (O<sub>2</sub>2% + CO<sub>2</sub>5%) بود. درمجموع تیمار پوشش پلیاتیلن با ترکیب گازی ( O<sub>2</sub>2% + CO<sub>2</sub>10%) سبب حفظ کیفیت و افزایش عمر انبارمانی هلو رقم آلبرتا بهمدت 63 روز شد.
پلی اتیلن با دانسیته پایین,پلیپروپیلن,تولید اتیلن,عمر انبارمانی,کیفیت
https://ijhs.ut.ac.ir/article_50944.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_50944_b99fc7caecab4b47b3aca8cbbba06c55.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
45
1
2014
04
21
اثر غلظتهای مختلف بور بر غلظت و توزیع این عنصر و برخی عناصر غذایی دیگر در دو رقم زیتون در شرایط آبکشت
93
101
FA
حجت اله
رستمی
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
hojatrostami@gmail.com
سید جلال
طباطبایی
استاد، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
tabatabaei@tabrizu.ac.ir
فریبرز
زارع نهندی
0000-0003-3253-8705
استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
fzaare@gmail.com
محمد
رحمن پورآذر
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
m.rahmanpour@gmail.com
10.22059/ijhs.2014.50945
سمیت بور یکی از اختلالاتی است که در خاکهای شور و مناطق خشک دیده میشود. از بین تمامی منابع آلودهکننده، آب آبیاری مهمترین عامل افزایش بور در خاک است. اصلاح خاکهای غنی از بور مشکل است و ارقام میتوانند نقش مهمی در مقاومت به سمیت بور ایفا کنند. بدین منظور و برای ارزیابی اثر غلظتهای مختلف بور بر غلظت عناصر و نیز توزیع بور در گیاه زیتون آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش سطح بور (2/0، 10، 20، 30، 40 و 50 میلیگرم در لیتر) و دو رقم زیتون (کنسروالیا و آمیگدالولیا) همراه با چهار تکرار در شرایط گلخانه اجرا شد. نتایج نشان داد که با افزایش سطوح بور میزان نیتروژن، فسفر، پتاسیم و کلسیم در برگها کاهش معناداری مییابد. میزان نیتروژن رقم آمیگدالولیا با افزایش غلظت بور به 50 میلیگرم در لیتر 47درصد در مقایسه با شاهد کاهش یافت. غلظت بور در همة قسمتهای گیاه با افزایش سطوح بور در محلول غذایی افزایش یافت. علائم ظاهری سمیت بور توصیفشده در این پژوهش 45 روز بعد از شروع آزمایش ابتدا در رقم آمیگدالولیا در غلظتهای (30، 40 و 50 میلیگرم در لیتر) و در رقم کنسروالیا 75 روز بعد از آزمایش در تیمارهای 40 و 50 میلیگرم در لیتر ظاهر شد.
جذب عناصر,زیتون,سمیت بور,علائم ظاهری
https://ijhs.ut.ac.ir/article_50945.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_50945_40457da52dacbd552c77d3cd3bf87103.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
45
1
2014
04
21
بررسی رابطه بین کربوهیدرات با نمو و پیری گل لیلیوم هیبرید LA رقم سبدازل
103
114
FA
نسرین
مجیدیان
دانشجوی سابق دکتری پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
nasrin.majidian@yahoo.com
روحانگیز
نادری
0000-0003-4788-9911
استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
rnaderi@ut.ac.ir
مصباح
بابالار
0000-0001-8645-625X
استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
mbabalar@ut.ac.ir
وحیده
ناظری
دانشیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
okhovat@yahoo.com
مجید
مجیدیان
استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان
jpps@can.ut.ac.ir
10.22059/ijhs.2014.50938
عمر گلدانی لیلیوم به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که این عوامل، کیفیت زندگی گیاه را تحتتأثیر قرار میدهند. بهطورکلی، قندها برای گسترش عمر گلدانی گلهای بریده استفاده میشوند. چنین اثرات مفیدی، با بهبود روابط آبی و افزایش انرژی در دسترس بافتهای گل، برای تنفس در ارتباط است. برای تعیین اهمیت توزیع مجدد کربوهیدراتها در تنظیم نمو و پیری، نقش ساکارز در لیلیوم هیبرید LA سبدازل بررسی شد. این آزمایش بهصورت طرح کاملاً تصادفی انجام شد. عمر پس از برداشت گل پس از شکوفایی جوانههای جداشده از گلآذین، با مقدار کل کربوهیدرات گلپوش در موقع برداشت همبستگی داشت، درحالیکه طول عمر گلهای متصل به گلآذین، تقریباً ثابت باقی میماند که احتمالاً بهعلت توزیع مجدد کربوهیدراتهاست. <br />مقدار کربوهیدرات موجود در گلپوشها، یک فاکتور کلیدی در نمو و پیری گل لیلیوم است. با افزایش رشد جوانه، مقدار نشاسته در گلپوش جوانهها افزایش یافت، بهگونهای که در جوانههای 80 میلیمتری بیشترین مقدار نشاسته (3/10 میلیگرم در گرم وزن خشک) مشاهده شد.در زمان نمو جوانههای گل لیلیوم، روند تغییرات ساکارز، گلوکز و فروکتوز تقریباً همانند است. وجود مقادیر تقریباً یکسانی از گلوکز و فروکتوز درون گلپوشهای لیلیوم نشان میدهد که احتمالاً ساکارز، توسط اینورتاز سریعاً تبدیل میشود. به نظر میرسد که قندهای احیایی، بخش بزرگی از ذخیرة کربوهیدرات در گلپوشها را فراهم میکنند. جوانههای گل مراکز فعال متابولیکی هستند و احتمالاً قند انتقالی در آنها ساکارز است. اما کاربرد قند در محلول گلدانی، سبب زردی بیشتر برگها در مقایسه با محلول بدون قند شد و غلظتهای بیشتر ساکارز هم سبب سیاهشدن برگها شد.
پیری,جوانه,زردی برگ,کربوهیدرات,لیلیوم هیبرید LA (Longiflorum×Asiatic hybrids)
https://ijhs.ut.ac.ir/article_50938.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_50938_404d3db3afe018f6967b2f1033484841.pdf