پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
51
4
2021
02
19
اثر زمان و دفعات محلولپاشی قبل از برداشت اسپرمین و گاما آمینوبوتیریک اسید بر عمرگلجایی و کیفیت گلهای بریده ژربرا رقم "“Stanza
753
771
FA
میثم
محمدی
دانشجوی دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
meysammohammadi68@yahoo.com
میترا
اعلایی
0000-0002-9053-7754
استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
mitraaelaei@gmail.com
مهدی
صیدی
0000-0001-9462-7127
دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
msaidi@ilam.ac.ir
10.22059/ijhs.2019.276705.1607
به منظور حفظ کیفیت و افزایش عمر گلجایی گلهای شاخهبریده ژربرا پس از برداشت، آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سال 1397 در گروه علوم باغبانی دانشگاه ایلام با چهار تکرار طراحی و اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل محلولپاشی قبل از برداشت توسط تیمارهای اسپرمین دو میلیمولار و گاما آمینوبوتیریک اسید (گابا) یک میلیمولار هر کدام بهصورت دو مرحله محلولپاشی (زمان ظهور شاخه گلدهنده و 7 روز پس از آن) و سه مرحله محلولپاشی (زمان ظهور شاخه گلدهنده، 5 و 10 روز پس از آن) بهعنوان کرت فرعی بودند که همراه با نمونههای شاهد طی صفر، 3، 6 و 9 روز پس از برداشت به عنوان کرت اصلی آزمایش در دمای 1±22 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 65 تا70 درصد مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد تیمارهای اسپرمین سه مرحله محلولپاشی، اسپرمین دو مرحله محلولپاشی، گابا سه مرحله محلولپاشی و گابا دو مرحله محلولپاشی بهترتیب بین 5/3 تا یک روز عمر گلجایی را نسبت به شاهد افزایش دادند و باعث حفظ کیفیت پس از برداشت گلها شدند. همچنین نتایج نشان داد که در روز نهم بررسی بیشترین وزن تر، جذب محلول گلجایی، مواد جامد محلول، پروتئین، فنل و فلاونوئید کل، فعالیت آنزیمهای کاتالاز (CAT)، گایاکل پراکسیداز (GPX)، سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و فنیلآلانین آمونیالیاز (PAL) و همچنین کمترین نشت یونی، محتوای مالوندیآلدهید (MDA) و فعالیت آنزیم پلیفنل اکسیداز (PPO) بهترتیب در تیمارهای فوق مشاهده گردید. بنابراین استفاده از تیمار اسپرمین در سه مرحله محلولپاشی بهعنوان برترین تیمار و بهعنوان برنامهای کاربردی در جهت افزایش عمر گلجایی گلهای شاخهبریده ژربرا رقم "Stanza" توصیه میگردد.
پلیآمین,ژربرا,عمر گلجایی,گاما آمینو بوتیریک اسید,محلولپاشی
https://ijhs.ut.ac.ir/article_79990.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_79990_6181f59b8606bbb1ce3de8c27f810a9c.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
51
4
2021
02
19
بررسی تأثیر بیوچار گلایول بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی و جذب فلزات سنگین در گیاه کاهو (Lactuca sativa L.) رقم "سیاهو"
773
784
FA
اکرم
ولی زاده قلعه بیگ
دانشجوی دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
valizadeh.akram@mail.um.ac.ir
سید حسین
نعمتی
استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
nemati@um.ac.ir
حجت
امامی
دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
hemami@um.ac.ir
حسین
آروئی
0000-0002-5493-8200
دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
aroiee@um.ac.ir
10.22059/ijhs.2019.281235.1644
بیوچار تکنولوژی زیستمحیطی جدیدی است که استفاده از آن میتواند در راستای کاهش تجمع آلودگی خاک مورداستفاده قرار بگیرد. بدین منظور، آزمایشی گلخانهای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد و مقادیر بیوچار گلایول در 3 سطح (صفر، 5، 10 گرم در کیلوگرم خاک)، کادمیوم (صفر، 10 و 20 میلیگرم در کیلوگرم خاک) و سرب (صفر، 300 و 600 میلیگرم در کیلوگرم خاک)، مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج نشان داد بیشترین مقدار صفات مورفولوژیکی شامل سطح برگ، ارتفاع، وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه در سطح 5 گرم بیوچار گلایول در کیلوگرم خاک مشاهده شد و افزایش سطح بیوچار گلایول از سطح 5 به 10 گرم در کیلوگرم خاک سبب کاهش این صفات شد. کاربرد 5 گرم بیوچار در کیلوگرم خاک در بالاترین غلظت سرب و کادمیوم، سبب کاهش 38/27 و 87/21 درصدی غلظت سرب و کادمیوم در گیاه (اندام هوایی+ ریشه) شد. در بالاترین سطح بیوچار، سرب و کادمیوم، کاهش صفات و افزایش در غلظت سرب و کادمیوم گیاه و خاک مشاهده شد. در واقع بیوچار گلایول در سطح 5 گرم در کیلوگرم خاک بهدلیل داشتن سطح ویژه بالا، سرب و کادمیوم را در سطح خود جذب کرد و باعث کاهش جذب این دو عنصر و بهبود صفات کاهو شد.
سرب,ضایعات کشاورزی,کادمیوم,گل شاخهبریده
https://ijhs.ut.ac.ir/article_79992.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_79992_0a2384aa2e294c3cf43cf26a7caf89c5.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
51
4
2021
02
19
بررسی صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی رقمهای زرد و دیره زیتون تحت تنش حرارتی
785
795
FA
احمد
اجنی
دانشجوی دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
ahmad.ajani@yahoo.com
علی
سلیمانی
0000-0003-1486-1744
دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
asoleimani@znu.ac.ir
علی اصغر
زینانلو
0000-0002-8497-6558
دانشیار، مرکز تحقیقات درختان میوه معتدله، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
azeinanloo@yahoo.com
اسماعیل
سیفی
دانشیار، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
esmaeilseifi@yahoo.com
10.22059/ijhs.2019.282976.1659
صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی درختان 12 ساله زیتون رقم های زرد و دیره در پاسخ به تغییرات دمایی فصل رشد منطقه طارم (استان زنجان، شمال غرب ایران) در طی دو سال متوالی 1396-1397 مطالعه شد. آزمایش بهصورت کرتهای خردشده در زمان (کرت اصلی شامل نوع رقم و کرت فرعی زمان) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی اجرا گردید. نمونهبرداری و یادداشت دادهها در چهار زمان مختلف اردیبهشت، تیر، مرداد و مهرماه بهترتیب در دماهای 28، 45، 44 و 36 درجه سانتیگراد انجام شد. نتایج نشان داد فتوسنتز رقم دیره در شرایط تنش حرارتی تیرماه در مقایسه با اردیبهشتماه، حدود دو برابر بیشتر از رقم زرد کاهش یافت. رقم زرد علیرغم داشتن فتوسنتز بالا، میزان رشد و وزن خشک تجمعی شاخسارهای پایینتری داشت که بالا بودن بازده عملکرد میوه در این رقم از دلایل عمده این موضوع بود. تجمع پرولین در بافت برگ رقم دیره نتوانست نقش زیادی در ایجاد تحمل بیشتر در این رقم داشته باشد. میزان کربوهیدراتهای محلول در رقم زرد و در همه مراحل مورد ارزیابی بیشتر از رقم دیره بود. در کل، رقم زرد تحمل بیشتری به افزایش تنش حرارتی در طی فصل رشد نشان داد.
تنش حرارتی,پرولین,زیتون,عملکرد روغن,فتوسنتز
https://ijhs.ut.ac.ir/article_79994.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_79994_74dc73e0ef06fbf044ff5cbe54d6514e.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
51
4
2021
02
19
شناسایی آللهای خودناسازگاری برخی از ژنوتیپهای بادام استان یزد با استفاده از روش PCR
797
808
FA
میترا
ابویی
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
mitra.aboe@yahoo.com
کاظم
کمالی علی آباد
دانشیار، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران
kkamali@yazd.ac.ir
محمود
سلوکی
دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
msoluki@uoz.ac.ir
لیلا
فهمیده
دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
l.fahmide@gmail.com
علی
ایمانی
دانشیار، پژوهشکده میوههای معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
imani_a@yahoo.com
10.22059/ijhs.2019.283959.1670
یکی از مشکلات تولید بادام، خودناسازگاری در این گیاه بوده که از نکات مهم اصلاحی این گیاه تلقی میشود. خودناسازگاری در بادام باعث غیر یکنواختی زمان برداشت، مشکلات مربوط به گردهافشانی و بروز مشکلاتی در مدیریت باغ خواهد شد. اغلب ارقام بادام دارای خودناسازگاری از نوع گامتوفتیکی هستند که توسط یک مکان ژنی چند آللی کنترل میشود. عامل بازدارنده لقاح گل در این پدیده توقف رشد لوله گرده در میانه خامه میباشد. هدف از این تحقیق شناسایی و تعیین آللهای مربوط به خودناسازگاری در ژنوتیپهای بادام در استان یزد بوده است. در این تحقیق، ژنوتیپهای برتر بادام جمعآوری و پس از استخراجDNA برای تشخیص آللهای S جفت آغازگرهای اختصاصی AS1II-AmyC5R،ConF-ConR و Cebador2-Cebador8 مورد استفاده قرار گرفت. در واکنش زنجیرهای پلیمراز جفت آغازگر AS1II-AmyC5R و Cebador2-Cebador8 به ترتیب باندهایی به اندازه 1205 و 1200 جفت بازی برای آلل S<em><sub>f</sub></em> تشکیل گردید. لازم به ذکر است ارقام خودسازگار از تلاقی تونو با ترکیب آللی S<em><sub>1</sub></em>S<em><sub>f</sub></em>بهعنوان والد پدری و خودسازگار و آیدین با ترکیب آللی S<em><sub>1</sub></em>S<em><sub>23</sub></em>بهعنوان والد مادری و خودناسازگار بهدستآمده است. با استفاده از جفت آغازگر ConF-ConR آللهای S<em><sub>1</sub></em>، S<em><sub>2</sub></em>، S<em><sub>3</sub></em>، S<em><sub>10</sub></em>، S<em><sub>11</sub></em>، S<em><sub>23</sub></em> و S<em><sub>31</sub></em>در نمونههای خودناسازگار شناسایی شدند. در این تحقیق آللهای S<em><sub>f</sub></em>، <em>S<sub>3</sub></em>، S<em><sub>2</sub></em>، S<em><sub>1</sub></em>، <em>S<sub>5</sub></em>، <em>S<sub>10</sub></em>،S<em><sub>11</sub></em>، S<em><sub>23</sub></em> و S<em><sub>13</sub></em>با استفاده از جفت آغازگر AS1II-AmyC5R شناسایی شدند. بر اساس نتایج بهدستآمده آللهای S<em><sub>1</sub></em>، S<sub>2</sub>، S<em><sub>3</sub></em> و S<em><sub>11</sub></em><sub> </sub>دارای بیشترین فراوانی و آللهای S<em><sub>5</sub></em>، S<em><sub>23</sub></em>، S<em><sub>10</sub></em>، S<em><sub>13</sub></em>وS<em><sub>31</sub></em><sub> </sub>به ترتیب کمترین درصد فراوانی را نشان دادند.
آلل خودناسازگاری,بادام,نشانگر مولکولی,واکنش زنجیرهای پلیمراز
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80208.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80208_8220a240aec13b168b85cd2307f61111.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
51
4
2021
02
19
تأثیر نور، غلظت ساکارز و موقعیت فلس جفتی بر ریزازدیادی گیاه آماریلیس (Hippeastrum×johnsonii)
809
821
FA
سیده مهدیه
خرازی
0000-0003-3206-7958
استادیار، گروه بیوتکنولوژی گیاهان زینتی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، مشهد، ایران
ma_kh230@yahoo.com
علی
تهرانی فر
استاد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
tehranifar2009@yahoo.com
احمد
شریفی
0000-0003-0416-1373
استادیار، گروه بیوتکنولوژی گیاهان زینتی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، مشهد، ایران
ahmadsharifi66@yahoo.com
عبدالرضا
باقری
استاد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
bagheriyazd@gmail.com
10.22059/ijhs.2019.278911.1688
آماریلیس یکی از گیاهان سوخدار زینتی است که تکثیر آن بهصورت تجاری به کندی صورت میگیرد. کاربرد تکنیکهای کشت بافت میتواند راهکاری مناسب جهت افزایش ضریب تکثیر این گیاه زینتی باشد. این پژوهش در قالب دو آزمایش جداگانه انجام شد. در آزمایش اول اثر شرایط نوری و موقعیت فلس جفتی در سوخ مادری بر میزان باززایی فلسهای جفتی آماریلیس مورد ارزیابی قرار گرفت. در آزمایش دوم اثر غلظتهای مختلف ساکارز (30، 60 و 90 گرم در لیتر) و اثر موقعیت فلس جفتی در سوخ مادری بررسی شد. از محیطکشت MS حاوی 5/0 میلیگرم در لیتر تنظیمکننده رشد BA به همراه 1/0 میلیگرم در لیتر تنظیمکننده رشد NAA استفاده شد. آزمایشها بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاًتصادفی با پنج تکرار انجام شد. نتایج نشان داد در شرایط 16 ساعت روشنایی در مقایسه با شرایط تاریکی، تعداد سوخک بیشتری تولید گردید. همچنین از لحاظ قطر سوخک باززاییشده، شرایط روشنایی نسبت به شرایط تاریکی برتری داشت. یافتههای پژوهش حاضر برتری فلسهای جفتی لایههای خارجی سوخ را در مقایسه با لایههای داخلی نشان داد. سوخکهای باززاشده از فلسهای جفتی گروه یک قطورتر بودند و وزن خشک بیشتری را به خود اختصاص دادند. کاربرد ساکارز با غلظت 60 گرم در لیتر، منجر به تولید سوخکهایی با بیشترین میزان وزن خشک گردید. با افزایش غلظت ساکارز از 60 به 90 گرم در لیتر، قطر سوخک باززاشده به طور معنی داری کاهش یافت. به طورکلی کاربرد محیطکشت حاوی 60 گرم در لیتر ساکارز، فلسهای جفتی گروه یک و شرایط 16 ساعت روشنایی جهت افزایش ضریب تکثیر آماریلیس توصیه میگردد.
ساکارز,شرایط نوری,قطر سوخک,موقعیت فلس جفتی
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80545.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80545_b51a11dbd474b6c83511d8f4165de427.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
51
4
2021
02
19
ارزیابی ترکیبات اسانس و اثر ضدباکتریایی پونه (Mentha longifolia) جمعآوریشده از مناطق مختلف لرستان
823
835
FA
سهیلا
افکار
0000-0001-9596-7254
استادیار، گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
soheila.afkar@gmail.com
مژگان
آزادپور
دانشجوی دکتری، مرکز تحقیقات داروهای گیاهی رازی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرمآباد، ایران
mojganazadpour@yahoo.com
بتول
مهدوی
استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان، رفسنجان، ایران
batool.mahdavi@gmail.com
مرضیه
رشیدی پور
دانشآموخته کارشناسی ارشد، مرکز تحقیقات داروهای گیاهی رازی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرمآباد، ایران
m_rashidi80@yahoo.com
10.22059/ijhs.2019.278471.1623
تحقیق حاضر با هدف بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس استخراج شده از پونه جمعآوریشده از مناطق مختلف شامل خرمآباد، الشتر و دلفان در استان لرستان و تعیین فعالیت ضدباکتریایی آنها علیه سه سویه باکتری <em>Escherichia coli</em><em>، </em><em>Staphylococcus aureus</em> و <em>Pseudomonas aeruginosa</em> انجام شد. آنالیز GC-MS نشان داد ترکیبات اصلی اسانس پونه منطقه خرمآباد شامل پولگان (41/54 درصد) و 8،1- سینئول (05/22 درصد) بود، درحالیکه پونه منطقه الشتر غنی از پیپریتنون (29/29 درصد)، پولگان (53/17 درصد)، پیپریتنوناکساید (35/14 درصد) و 8،1- سینئول (34/14 درصد) و ترکیبات اصلی پونه منطقه دلفان سیترونلیلاستات (93/59 درصد) و آروماندرن (1/5 درصد) بودند. همبستگی معنیداری بین تمام ویژگیهای جغرافیایی و خاک، بهجز فسفر و هدایت الکتریکی، با ترکیبات اسانس مشاهده شد. با توجه به نتایج بهدستآمده از MIC و MBC نشان داد حداقل غلظت بازدارندگی اسانس پونه مناطق مورد مطالعه بین mg/mL 2-03/0 بود. فعالیت ضدمیکروبی حاکی از این بود که مؤثرترین اسانس در مهارکنندگی باکتریهای <em>E. coli</em>و <em> </em><em>S. aureus</em> بهترتیب اسانس پونه منطقه الشتر و دلفان بودند و دو باکتری <em>P. aeruginosa</em> و <em>S. aureus</em> کمترین حساسیت به اسانس پونه منطقه خرمآباد داشتند. اسانس پونه جمعآوری شده از مناطق مختلف استان لرستان دارای قدرت بازدارندگی علیه باکتریهای گرم مثبت و منفی مورد مطالعه از کم تا عالی بودندکه بستگی به منطقه جمعآوری گیاهان و سویههای مورد مطالعه باکتری داشت. در این تحقیق سه ترکیب سیترونلال، سیترونلیلاستات و آرومادرن برای اولین بار برای اسانس پونه گزارش شد.
اسانس,پونه,ترکیبات شیمیایی,فعالیت ضدباکتریایی,لرستان
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80549.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80549_669fd756b6f2ad521fb25ce7f643ac47.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
51
4
2021
02
19
تأثیر سطوح مختلف بیوچار حاصل از ضایعات رز گلخانهای هیدروپونیک و کودکندرها بر رشد نشای سیکلامن (Cyclamen persicum L.)
837
847
FA
مریم
فتحی
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
fathikhoma@gmail.com
سعید
ریزی
0000-0002-8888-9734
استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
sreezi57@yahoo.com
حمیدرضا
متقیان
استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
motaghian.h@yahoo.com
رحیم
برزگر
استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
barzegar56@yahoo.com
10.22059/ijhs.2019.285775.1682
تولیدکنندگان رز شاخه بریده در سراسر سال مقدار زیادی از شاخ و برگ این گیاه را از گلخانهها به صورت ضایعات بیرون میریزند که میتواند طی فرایندی بهعنوان منابع غذایی جدید در تولید مورد استفاده قرار گیرد. به منظور بررسی اثر بیوچار و کود کندرها بر رشد نشای سیکلامن آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در 3 تکرار انجام شد. بیوچار در سه سطح صفر، 5/2 و 5 درصد وزنی و کود کندرها با فرمول کودی+TE S 13 -MgO 3 –K 20 – P 10 - N 15 با پوشش پلیمری در سه سطح صفر، 5/1 و 3 کیلوگرم بر متر مکعب در بستر پیت ماس و پرلیت با نسبتهای 60 به 40 بهکار رفت. نتایج نشان داد بیشترین وزن تر اندام هوایی، عرض پهنک اولین برگ و محتوی کلروفیل کل در کاربرد توأم تیمار بیوچار 5 درصد وزنی و کودکندرهای 3 کیلوگرم بر متر مکعب بود. تیمار 3 کیلوگرم بر متر مکعب کود کندرها بیشترین درصد وزن خشک اندام هوایی، ارتفاع گیاه، عرض تاجپوشش گیاه، تعداد برگ، طول ریشه، سطح برگ و محتوای کاروتنوئید را نشان داد. بیوچار و کود کندرها احتمالاً به دلیل کاهش آبشویی مصرف عناصر غذایی و افزایش کارایی آنها میتواند موجب ایجاد اثر مثبت بر فرایند تولید نشای سیکلامن گردند.
ارتفاع گیاه,کلروفیل کل,وزن تر و خشک اندام هوایی
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80582.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80582_a21aaa8626b8356542c0e37c721c6749.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
51
4
2021
02
19
اثر محلولپاشی نانو کلات کلسیم بر خصوصیات فیزیولوژیکی، مورفولوژیکی و ماندگاری گل ژربرا
849
860
FA
ثریا
معلای مزرعی
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
sorayamoalla@gmail.com
مهرانگیز
چهرازی
دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
chehrazi_m@yahoo.com
اسمعیل
خالقی
0000-0003-4979-2478
دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
khaleghi@scu.ac.ir
10.22059/ijhs.2019.273685.1584
به منظور بررسی اثر غلظتهای مختلف نانو کلات کلسیم (صفر، 2 و 3 گرم در لیتر) بر برخی از شاخصهای رشدی، فیزیولوژیکی و ماندگاری سه رقم گل ژربرا(Amlet, Cabana, Intense) تحت سیستم هیدروپونیک آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد تیمار نانوکلات کلسیم عمر پس از برداشت گل شاخهبریده ژربرا را افزایش داد. بالاترین زمان ماندگاری گل (10 روز) متعلق به تیمار 3 گرم در لیتر نانو کلات کلسیم در رقم Intense و کمترین ماندگاری گل (5 روز) در گیاهان شاهد رقم Amlet مشاهده شد. با محلولپاشی نانو کلات کلسیم میزان کلسیم درون بافتی گیاهان تیمارشده نسبت به شاهد افزایش نشان داد. تأثیر مثبت کاربرد نانوکلات کلسیم بر افزایش میزان رنگدانههای اصلی فتوسنتز، محتوای نسبی آب برگ، میزان کربوهیدرات محلول و هدایت روزنهای مشاهده گردید، اما بر پرولین تاثیر مثبتی دیده نشد. در فاکتورهای مختلف رشدی تفاوت معنیداری بین دو سطح 2 و 3 گرم در لیتر وجود نداشت، اما هر دو سطح با شاهد تفاوت معنی دار نشان دادند. بهطورکلی، تیمار پیش از برداشت 2 گرم در لیتر نانو کلات کلسیم جهت بهبود شرایط رشدی و همچنین افزایش ماندگاری پس از برداشت گل شاخهبریده ژربرا توصیه میشود.
سیستم هیدروپونیک,عمر پس از برداشت,ویژگیهای رشدی
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80583.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80583_a8fe3a326eaad6eff613179b20270b01.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
51
4
2021
02
19
گروهبندی برخی ژنوتیپهای سریش (Eremurus spp.) ایران با استفاده از صفات ریختی
861
870
FA
هانیه
هادیزاده
دانشجوی دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
haniehhadizadeh63@gmail.com
علیرضا
بابایی
دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
a.babaei@hotmail.com
لیلا
سمیعی
استادیار، پژوهشکده علوم گیاهی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران
leilisamie@gmail.com
علیرضا
سیفی
استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران
arseifi@yahoo.com
10.22059/ijhs.2019.282762.1656
ایران با داشتن هفت گونه، سه زیرگونه و یک گونه هیبرید، سومین مرکز پراکنش جنس سریش میباشد. به منظور بررسی تنوع ژنتیکی درون و بینگونهای، 87 ژنوتیپ <em>Eremurus</em> متعلق به شش گونه شامل <em>E. inderiensis</em>، <em>E. presicus</em>، <em>E. luteus</em>، <em>E. olgea</em>، <em>E. spectabilis</em> و <em>E. stenophyllus</em> جمع آوری شده از نه استان از لحاظ صفات کمی و کیفی ریختشناسی مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه به مؤلفههای اصلی نشان داد پنج مؤلفه، 96 درصد از تغییرات کل واریانس را توجیه می نمایند. طول خوشه، ساقه و ارتفاع گیاه، رنگ گل، تعداد برگ و شکل میوه از اجزای تشکیلدهنده مؤلفههای اصلی بودند. تجزیه خوشهای، ژنوتیپها را به شش گروه در سطح گونهای تقسیم نمود.جمعیتهای درون هر گروه از مناطق مختلف جغرافیایی بودند که بیانگر این است که ارتباطی بین الگوی کلاستر بر اساس صفات ریختی و توزیع جغرافیایی ژنوتیپها وجود نداشت. نتایج تجزیه همبستگی نشان داد بین اکثر صفات کمی اندازهگیری شده همبستگی مثبت وجود داشت. بهطورکلی، نتایج این تحقیق نشان داد ژنوتیپهای سریش از نظر صفات مورد مطالعه از تنوع بالایی برخوردار هستند. بر اساس نتایج حاصل از دادههای ریختی، گونههای <em>E. olgea</em> و <em>E. stenophyllus</em> پتانسیل بهنژادی جهت تولید گل شاخهبریده و گونههای <em>E. inderiensis</em>، <em>E. luteus</em>، <em>E. presicus</em>فرصت بهنژادی جهت به کارگیری در باغهای صخره ای و فضای سبز را دارا میباشند.
آنالیزهای ریختشناسی,تجزیه خوشهای,تنوع ژنتیکی,Eremurus
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80610.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80610_fbb97cc1bf1b6548077bd94f7e3ccb92.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
51
4
2021
02
19
تأثیر محلولپاشی سالیسیلیک اسید بر ویژگیهای کمی و کیفی کاکوتی کوهی (Ziziphora clinopodioides Lam.) در شرایط تنش کمآبی
871
887
FA
علی
حیدرزاده
دانشآموخته کارشناسی ارشد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
ali.heidarzadeh@ut.ac.ir
وحیده
ناظری
0000-0001-7439-1866
استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
nazeri@ut.ac.ir
لیلا
تبریزی رائینی
استادیار، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
l.tabrizi@ut.ac.ir
10.22059/ijhs.2019.274761.1593
به منظور بررسی تأثیر تنش کمآبی و سالیسیلیک اسید بر ویژگیهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه دارویی کاکوتی کوهی (<em>Ziziphora</em> <em>clinopodioides</em> Lam.)، آزمایشی گلخانهای بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار با دو عامل تنش کمآبی در چهار سطح (100، 75، 50 و 30 درصد ظرفیت مزرعهای) و محلولپاشی سالیسیلیک اسید در سه سطح (صفر، نیم و یک میلیمولار) صورت گرفت. وزن خشک بوته و اندامهای برگ و ساقه، کلروفیل a، b و کل، کاروتنوئید و عملکرد اسانس در اثر تنش کمآبی کاهش یافت، در حالی که محلولپاشی با سالیسیلیک اسید منجر به افزایش مقادیر این صفات شد. میزان فنل کل در اثر تنش کمآبی و سالیسیلیک اسید افزایش یافت و در تنش 30 درصد ظرفیت مزرعهای و سالیسیلیک اسید نیم میلیمولار به بیشترین مقدار رسید. بیشترین وزن خشک بوته و اندامهای برگ و ساقه به ترتیب به میزان 2/18، 8 و 6/6 گرم در 100 درصد ظرفیت مزرعهای و محلولپاشی نیم میلیمولار سالیسیلیک اسید مشاهده شد. عملکرد اسانس در اثر تنش کمآبی کاهش پیدا کرد و بیشترین عملکرد اسانس در 100 درصد ظرفیت مزرعهای و کاربرد سالیسیلیک اسید نیم میلیمولار بهدست آمد. با توجه به نتایج حاصل گیاه دارویی کاکوتی کوهی برای داشتن بیشترین عملکرد مورفولوژیکی نیاز به آبیاری کامل و محلولپاشی نیم میلیمولار سالیسیلیک اسید دارد.
تنش کمآبی,سالیسیلیک اسید,صفات مورفولوژیکی,عملکرد اسانس,کاکوتی کوهی
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80826.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80826_c7d4ba618e41f658e4bf260e410f41c5.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
51
4
2021
02
19
اثر ایندول بوتریک اسید، نوع بستر کشت و قطر قلمه بر کمیت ریشهزایی قلمه گلمحمدی
889
898
FA
احمد
کریم زاده
دانشآموخته کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
ahmadkarimzadeh3@gmail.com
علی
تهرانی فر
استاد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
tehranifar@um.ac.ir
حسین
نعمتی
استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
nemati@um.ac.ir
فرشته
یوسفی
دانشآموخته کارشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
fereshteh.lucifer@yahoo.com
10.22059/ijhs.2019.272669.1596
یکی از مهمترین گونههای رز، گل محمدی است که بعضی از رقم های آن برای تولید اسانس اهمیت دارند و بعضی دیگر بهعنوان رزهای باغی کشت میشوند. به منظور بررسی اثر هورمون ایندول بوتریک اسید (IBA)، بستر کشت و قطر قلمه بر کیفیت ریشهزایی گل محمدی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 30 تیمار و 3 تکرار طراحی و اجرا شد.تیمارها شامل بستر کشت در سه سطح (30% کوکوپیت+ 70% پرلیت، 50% کوکوپیت+ 50% پرلیت، 50% ماسه+ 50% پرلیت)، ایندول بوتریک اسید در پنج سطح (صفر، 1000، 2000، 3000 و 4000 میلیگرم بر لیتر) و قطر قلمه در دو سطح ( 13-5 و 20-13 میلیمتر) بودند. نتایج نشان داد درصد زندهمانی قلمه گل محمدی با افزایش غلظت IBAتا 3000 میلیگرم بر لیتر بهطور معنیداری افزایش یافت. بیشترین تعداد برگ در تیمار 2000 و 3000 میلیگرم در لیتر IBA و قلمههای قطورتر مشاهده شد. اثر متقابل غلظت هورمون IBA و قطر قلمه در اکثر پارامترها، بهجز تعداد ریشه، معنیدار شد. بیشترین حجم و طول ریشه، تعداد ریشه، تعداد برگ، درصد زندهمانی و بلندترین طول ریشه در بستر کشت 30:70 کوکوپیت و پرلیت مشاهده شد. براساس نتایج میتوان کاربرد غلظت 2000 میلیگرم در لیتر هورمون IBA، قلمههای قطور (20-13 میلیمتر) و بستر کشت 30:70 کوکوپیت و پرلیت را برای بیشترین درصد زندهمانی و تراکم ریشه توصیه کرد.
پرلیت,ریشه,قلمه ساقه,کوکوپیت
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80865.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80865_80324198f1cf6396f8e8c69ff6d6b9a0.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
51
4
2021
02
19
افزایش عمر انباری و حفظ کیفیت سیب گلاب با استفاده از پوشش خوراکی ژل آلوئهورا و اسانس آویشن شیرازی
899
911
FA
منا
قاضی مقدم
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
ghazimoghadammona@mail.um.ac.ir
یحیی
سلاح ورزی
0000-0003-0395-5876
استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
selahvarzi@um.ac.ir
بهرام
عابدی
0000-0001-5292-9557
استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
abedy@um.ac.ir
10.22059/ijhs.2019.275581.1599
سیب گلاب یک رقم تجاری ایران است که بهدلیل فعالیت متابولیکی بالا و قهوهایشدن در اثر آسیبهای مکانیکی عمر پس از برداشت کوتاهی دارد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار صورت پذیرفت. عامل اول پوشش خوراکی در پنج سطح (ژل آلوئهورا در دو سطح 30 و 60 درصد حجمی- حجمی، ژل آلوئهورا در دو سطح 30 و 60 درصد حجمی- حجمی به همراه اسانس آویشن شیرازی با غلظت 120 میکرولیتر در لیتر همراه و بدون پوشش) و عامل دوم زمان انبارداری در پنج سطح (صفر، 7، 14، 21 و 28 روز پس از براشت) بود. نتایج نشان داد کاهشوزن و شاخص رسیدگی در پوشش ژل آلوئهورا 60% به همراه اسانس آویشن شیرازی به ترتیب 8/3 و 4/31 درصد در مقایسه با میوه های شاهد (بدون پوشش) کاهش نشانداد. هم چنین تیمارهای مذکور، منجر به حفظ ظرفیت جاروب کنندگی رادیکال DPPH و تجمع فنول کل میوههای تیمارشده با پوشش آلوئهورا غنیشده با اسانس آویشن شیرازی شدند. پوشش ژلآلوئهورا 60 درصد و همچنین تیمار ژل آلوئهورا 60 درصد+ اسانسآویشن شیرازی به ترتیب 5/55 و 2/62 درصد استحکام بافت میوه را در مقایسه با شاهد افزایش دادند. ازسویدیگر نتایج ارزیابیحسی مشخص نمود که پوشش ژلآلوئهورا در ترکیب با اسانسآویشنشیرازی اثر منفی بر طعم و ظاهر سیب گلاب نداشت.
ارزیابی حسی, عمر پس از برداشت,کاهش وزن,محتوی فنول کل
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80898.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80898_43950fc3ea9f4a1d6da1b28e0700ae32.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
51
4
2021
02
19
اثر سدیم نیتروپروساید بر حفظ بازارپسندی و برخی خواص کیفی لیمو آب شیراز در شرایط انبار
913
923
FA
غلامرضا
هدایتی
دانشآموخته کارشناسی ارشد، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
sasan.h46@gmail.com
فرشاد
صادقی
استادیار، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
farshad.sadeghi1351@gmail.com
10.22059/ijhs.2019.280767.1641
لیمو آب شیراز به دلیل داشتن عطر، طعم مطلوب و اسیدیته بالا مورد پسند بسیاری از مصرف کنندگان بوده و در صنعت به عنوان افزودنی غذاها کاربرد زیادی دارد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. تیمارها شامل سدیم نیتروپروساید در سه سطح (صفر، 5/7 و 15 میکرومولار) و مدت زمان انبارمانی در چهار سطح (زمان برداشت، 20، 40 و 60 روز پس از برداشت) بودند. نتایج نشان داد کاربرد سدیم نیتروپروساید مانع افزایش مواد جامد محلول میوهها در انبار شد. بیشترین میزان اسیدیته کل میوه مربوط به زمان برداشت بود. تفاوتی بین میوههای تیمار شده با سدیم نیتروپروساید و شاهد تا روز بیستم انبارمانی از نظر اسیدیته کل و ویتامین ث وجود نداشت. عدم کاربرد سدیم نیتروپروساید باعث شد روند کاهش وزن میوهها در مدت انبارمانی افزایش یابد و کاربرد آن به دلیل جلوگیری از تبخیر آب از سطح میوه، با روند کندتری انجام شد. کاربرد 5/7 و 15 میکرومولار سدیم نیتروپروساید باعث حفظ محتوای کلروفیلهای a، b و کلروفیل کل در پوست میوهها پس از 40 روز نگهداری در انبار شدند. کاربرد غلظتهای 5/7 و 15 میکرو مولار سدیم نیتروپروساید باعث جلوگیری از پوسیدگی میوهها تا روز 20 ام در انبار شد. در مجموع، نتایج نشان داد غوطهور کردن میوههای لیمو آب شیراز در غلظت 5/7 میکرومولار سدیم نیتروپروساید باعث حفظ کلروفیل پوست میوه، کند شدن روند کاهش وزن، ممانعت از افزایش مواد جامد محلول و حفظ محتوای ویتامین ث شد و جهت افزایش عمر انبارمانی فرآوردههای باغبانی توصیه میگردد.
انبارمانی,سدیم نیتروپروساید,لیمو آب شیراز,ویتامین ث
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80899.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80899_60b0925c4d350b32abbd7ea8d072845c.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
51
4
2021
02
19
پیشبینی پتانسیل رشد با مطالعه صفات رویشی در برخی پایههای سیب دورگه
925
937
FA
داریوش
آتشکار
استادیار پژوهش، پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، 31585، صندوق پستی 4119، کرج، ایران
datashkar2002@yahoo.com
روح اله
حق جویان
استادیار پژوهش، پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، 31585، صندوق پستی 4119، کرج، ایران
rgaghjooyan@yahoo.com
مریم
دودانگه بالاخانی
کارشناس، پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، 31585، صندوق پستی 4119، کرج، ایران
maryamdodangeh@yahoo.com
اصغر
سلیمانی
کارشناس، پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، 31585، صندوق پستی 4119، کرج، ایران
soleimani1362@gmail.com
10.22059/ijhs.2019.284902.1675
انتخاب نتاج امید بخش در مراحل اولیه پروژه اصلاح پایههای رویشی درختان میوه یکی از روشهای دستیابی زود هنگام به پایههای مورد نظر میباشد. در این پژوهش صفات رویشی مرتبط با قدرت رشد در تعداد 11 ژنوتیپ امید بخش پایه سیب به همراه پایه رویشی سیب MM111 به عنوان شاهد بررسی شد. نتایج نشان داد بین ژنوتیپ پایههای مورد مطالعه به لحاظ صفات رویشی تفاوت معنیداری وجود داشت. بر اساس قدرت رشد این ژنوتیپها به سه دسته کلی تقسیم شدند: 1- ژنوتیپهای کمرشد (پاکوتاه) AR4, AR8, AR11 که دارای کمترین بیوماس، کمترین سرعت رشد و بیشترین تراکم روزنه در واحد سطح برگ بودند، 2- ژنوتیپهای پر رشد AR1، AR3، AR6، AR7 و AR9 که دارای بیشترین بیوماس، بیشترین سرعت رشد و کمترین تراکم روزنه در واحد سطح برگ بودند و 3- ژنوتیپهای متوسط رشد AR2، AR5، AR10 و MM111 که دارای مقدار متوسط بیوماس، سرعت رشد و تراکم روزنه در واحد سطح برگ بودند. ژنوتیپهای کم رشد بیشترین و ژنوتیپهای پر رشد کمترین نسبت وزن خشک ریشه به شاخساره را داشتند. گسترش رشد طولی ریشه در ژنوتیپهای سیب با قدرت رشد پایهها ارتباط مستقیمی نداشت، اما با گسترش افقی در آنها رابطه عکس داشت. ژنوتیپهای AR1, AR4, AR5, AR10 که گسترش طولی ریشه بیشتری نسبت به سایر ژنوتیپها داشتند، گسترش افقی ریشه کمتری داشتند و ژنوتیپ پایههای AR2, AR3, AR8 که گسترش طولی کمتری داشتند، گسترش افقی بیشتری داشتند.
بهنژادی پایه,رشد,روزنه,ریشه,ساقه
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80935.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80935_fbd26f555fe39ffe30eb11247c373326.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
51
4
2021
02
19
تأثیر محلولپاشی نانو اکسید آهن و کودهای زیستی بر فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان و برخی خصوصیات فیزیولوژیکی ریشه و بخش هوایی سیاهدانه (Nigella sativa L.)
939
953
FA
مریم
برومند سویری
دانشجوی دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران
m.bromand68@yahoo.com
مصطفی
حیدری
دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران
haydari2005@googlemail.com
احمد
غلامی
دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران
ahgholami@yahoo.com
هادی
قربانی
دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران
ghorbani1969@yahoo.com
10.22059/ijhs.2019.274442.1591
به منظور بررسی تأثیر نانو اکسید آهن و انواع مختلف کودهای زیستی بر رشد ریشه، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان در در دو بخش ریشه و برگ و نیز برخی دیگر از خصوصیات فیزیولوژیکی سیاهدانه، آزمایشی گلدانی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1396 در دانشگاه صنعتی شاهرود اجرا شد. عامل اول محلولپاشی نانو اکسید آهن در سه سطح (صفرF<sub>0</sub>=، 5/1F<sub>1</sub>= و 3 F2= گرم در لیتر آب) و عامل دوم کود زیستی در پنج سطح (عدم مصرف کود زیستی (شاهد)B<sub>0</sub>=، <em>Glomus</em> <em>intraradices</em>B<sub>1</sub>=، B<sub>2</sub>= <em>Glomus</em> <em>mosseae</em>، آزوسپریلیوم B<sub>3</sub>= و ازتوباکتر B<sub>4</sub>=) بودند. نتایج نشان داد فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی کاتالاز، پلی فنل اکسیداز در دو بخش ریشه و برگ تحت تأثیر دو عامل کودهای زیستی و محلولپاشی نانو اکسید آهن قرار گرفت، بهطوریکه استفاده از کودهای زیستی سبب کاهش و با افزایش غلظت نانو اکسید آهن، فعالیت آنها افزایش یافت. بیشترین میزان فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز در برگ نیز از تیمارF<sub>2</sub>B<sub>0</sub> حاصل شد. اثر متقابل محلولپاشی نانو اکسید آهن و کودهای زیستی بر رنگدانه های فتوسنتزی و وزن خشک اندام هوایی معنیدار بود، بهطوریکه بیشترین مقدار کلروفیل a از تیمار F<sub>2</sub>B<sub>1</sub>، کلروفیل b، وزن خشک اندام هوایی و آهن اندام هوایی از تیمار F<sub>2</sub>B<sub>2</sub> حاصل شدند. با توجه به نتایج آزمایش همزیستی با قارچ <em>G. intrarardices</em> موجب افزایش معنیدار جذب عناصر نیتروزن و آهن در گیاه شد.
آسکوربات پراکسیداز,پلیفنل اکسیداز,کاتالاز,کلروفیل,میکوریزا
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80956.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80956_68dc4219e6e49d1731678340cde11e07.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
51
4
2021
02
19
بررسی روند تغییر کیفی اسانس گل محمدی طی مراحل مختلف فنولوژی گل در منطقه ارومیه
955
963
FA
مهران
کنعانی
0000-0002-9473-881X
دانشجوی دکتری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
kanani.mehran@gmail.com
اسماعیل
چمنی
0000-0003-4132-5306
استاد، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
echamani@uma.ac.ir
علی اکبر
شکوهیان
دانشیار، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
shokouhiana@yahoo.com
موسی
ترابی
0000-0002-5282-5894
استادیار، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
mtorabi@uma.ac.ir
10.22059/ijhs.2019.277924.1618
گل محمدی (<em>Rosa</em> <em>damascena</em> Mill.) از گونههای ارزشمند جنس رُز بوده که اسانس آن در بسیاری از صنایع مانند آرایشی، بهداشتی و دارویی استفاده میشود. در پژوهش حاضر، ترکیب اجزای اسانس گل محمدی طی مراحل مختلف نمو گل (1- غنچه گل 2- گل نیمهباز 3- گل کامل باز شده و 4- گل در آغاز پیری) طی سال 1397 در منطقه ارومیه مورد مطالعه قرار گرفت. اسانس گل محمدی به روش تقطیر با آب و توسط دستگاه کلونجر تهیه شد. کمترین و بیشترین مقدار اسیدیته شیره سلولی بهترتیب در مرحله غنچه گل و گل در آغاز پیری مشاهده شد. آنالیز ترکیب اجزای اسانس بوسیله دستگاه GC-MS نشان داد نونادِکان، هنیکوسان، سیترونلول، ژرانیول و زد-5-نونادِسِن از اصلیترین اجزای اسانس بودند. بالاترین نسبت سیترونلول/ژرانیول در مرحله گل کامل باز شده بهدست آمد. بالاترین میزان آلفا-پینِن در مرحله غنچه گل تولید شد و بتا- میرسِن نیز بهطور اختصاصی در مرحله غنچه گل تولید شد. بالاترین میزان 2-فنیلاتانول و همچنین دو ترکیب اوژنول و ژرانیال نیز بهطور اختصاصی در مرحله گل کامل تولید شدند، در حالیکه آلکان دوکوسان تنها در این مرحله تولید نشد. نتایج نشان داد با توجه به کاربرد اسانس در بخش آرایشی، بهداشتی و یا استفاده پزشکی، میتوان از بخشهای متفاوت گل در زمان نمو گل اسانسگیری نمود.
2-فنیلاتانول,اوژنول,ژرانیول,سیترونلول,نمو گلبرگ
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80957.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_80957_868ebef72c4dbcac0ff027e8009b7bd7.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
51
4
2021
02
19
اثر محلولپاشی آهن و روی بر عملکرد، خواص کیفی و غلظت عناصر غذایی برگ و میوه سیب رقم گالا (Malus domestica cv. Gala)
965
978
FA
اسماعیل
صادقی
0009-0003-7349-5243
دانشآموخته کارشناسی ارشد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
esmaeil_sadeghi@ut.ac.ir
مصباح
بابالار
0000-0001-8645-625X
پردیس کشاورزی دانشگاه تهران
mbabalar@ut.ac.ir
علی رضا
طلایی
استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
atalaii@ut.ac.ir
10.22059/ijhs.2018.228844.1204
کمبود آهن و روی در خاکهای آهکی در بیشتر خاکهای ایران شایع است. به منظور مطالعه اثر محلولپاشی آهن و روی بر غلظت عناصر غذایی برگ و میوه سیب رقم گالا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات علوم باغبانی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران انجام گرفت. عامل اول محلولپاشی روی بهصورت سولفات روی در سه سطح (صفر، 10 و 100 میلیگرم بر لیتر) و عامل دوم محلولپاشی آهن بهصورت کلات آهن در سه سطح (صفر، 100 و 1000 میلیگرم بر لیتر) بودند. نتایج نشان داد محلولپاشی آهن و روی بر عملکرد و غلظت عناصر غذایی برگ و میوه معنیدار بود و باعث افزایش محتوای عناصر غذایی برگها و میوهها شد. با توجه به نتایج این آزمایش کاربرد آهن باعث افزایش عملکرد، وزن، محتوای آهن، روی و پتاسیم برگها شد و میزان آهن، روی، پتاسیم، کلسیم و فسفر میوهها را نیز افزایش داد. همچنین روی موجب افزایش عملکرد، مواد جامد محلول و محتوای روی برگها و محتوای آهن و روی میوهها شد. طبق نتایج بهدستآمده اثر تیمارهای استفادهشده بر محتوای نیتروژن برگها و میوهها معنیدار نبود. نتایج این پژوهش نشان داد محلول پاشی آهن و روی باعث افزایش عملکرد، کیفیت و غلظت عناصر غذایی برگ و میوه سیب رقم گالا شد.
پتاسیم,سولفات روی,کلات آهن,کلسیم
https://ijhs.ut.ac.ir/article_81029.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_81029_ead4cc7bae4e04a615d68e215737846b.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
51
4
2021
02
19
اثر طول روز و اسیدجیبرلیک بر برخی شاخصهای مورفولوژی و بیوشیمیایی گل داوودی
979
993
FA
نسیم
زرین
دانشجوی دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
nasim.zarn@gmail.com
محمود
شور
0000-0002-7817-9464
دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
shoor@um.ac.ir
علی
تهرانی فر
استاد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
tehranifar@um.ac.ir
زهرا
کریمیان
استادیار، پژوهشکده علوم گیاهی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
zkarimian@um.ac.ir
10.22059/ijhs.2019.261853.1476
به منظور تسریع زمان گلدهی در چهار رقم داوودی دیرگلده، تأثیر غلظتهای مختلف اسیدجیبرلیک و طول روز بر زمان گلدهی و برخی خصوصیتهای کمی و کیفی، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و چهار تکرار اجرا شد. رقم شامل رقمهای آریامنش، رکسانا، دینا و اوران بودند. تیمار اسیدجیبرلیک در چهار سطح (0، 75، 150 و 300 میلیگرم بر لیتر) و زمان محلولپاشی در دو سطح (30 و 45 روز بعد از انتقال نشا) اعمال شدند. تیمار طول روز در سه سطح شامل 16ساعت روشنایی- 8 ساعت تاریکی (شاهد)، 12 ساعت روشنایی- 12 ساعت تاریکی و 8 ساعت روشنایی و 16 ساعت تاریکی بودند. در این آزمایش کرت اصلی و فرعی به ترتیب طول روز و اسید جیبرلیک بودند. صفات مورد مطالعه شامل طول ساقه گلدهنده، تعداد گل، قطرگل، وزن خشک گل و برگ، محتوی رنگیزههای فتوسنتزی، پراکسیداز و تعداد روز تا گلدهی بود. نتایج نشان داد بیشترین تعداد گل، قطر و وزن خشک گل در تیمار 300 میلیگرم بر لیتر اسیدجیبرلیک و 16 ساعت تاریکی حاصل شد. زمان گلدهی نیز در تیمار 300 میلیگرم بر لیتر اسیدجیبرلیک و 16 ساعت تاریکی نسبت به شاهد حدود 21 روز تسریع گردید. همچنین رقم دینا به عنوان بهترین رقم در پاسخ به سطوح مختلف اسید جیبرلیک و کاهش طول روز شناخته شد، بهطوری که تعداد روز تا رسیدن به گلدهی در این رقم نسبت به سایر رقمهای مورد آزمایش کاهش قابل توجهی نشان داد.
اسیدجیبرلیک,رنگدانههای فتوسنتزی,پراکسیداز, تعداد روز تا گلدهی
https://ijhs.ut.ac.ir/article_81030.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_81030_ee0ab0a46590087382b7bc50cd379885.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
51
4
2021
02
19
ارزیابی ویژگیهای فیزیولوژیک، بیوشیمیایی و زراعی تاتوره (Datura stramonium L.) تحت اثر باقیمانده سیستمهای کشت متداول و کمنهاده
995
1015
FA
رقیه
محمدپوروشوایی
دانشجوی دکتری، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل
ro_mohammadpour@yahoo.com
احمد
قنبری
استاد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل
ganbari@uoz.ac.ir
محمدرضا
محمدرضا اصغری پور
دانشیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل
m_asgharipour@uoz.ac.ir
محمود
رمرودی
0000-0002-3629-136X
دانشیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل
m_ramroudi@yahoo.com
مهدی
دهمرده
دانشیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل
dahmard@yahoo.com
10.22059/ijhs.2019.268615.1530
در راستای کشت گیاه دارویی تاتوره در نظام زراعی کمنهاده، آزمایشی بهصورت کرتهای یکبار خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بایعکلا (مازندران) در سالهای 1395 و 1396 اجرا شد. کرت اصلی شامل کودهی در پنج سطح (کودهای شیمیایی(NPK)، کود دامی، کمپوست، ورمیکمپوست و عدم مصرف کود آلی و معدنی) و کرت فرعی شامل کودهای زیستی در پنج سطح (نیتروکسین، بیوفسفات، نیتروکسین + بیوفسفات، نانوبیومیک و عدم کاربرد کود زیستی و نانوزیستی) بودند. نتایج نشان داد بیشترین ارتفاع بوته (21/172 سانتیمتر)، تعداد شاخه در بوته (59/63)، تعداد برگ در بوته (99/230)، سطح برگ کل بوته (93/6567 سانتیمتر مربع)، وزن خشک برگ (33/477 گرم در بوته)، کلروفیل a، b و کاروتنوئید کل (بهترتیب 806/1، 373/1 و 473/0 میلیگرم در گرم وزن تر)، کربوهیدرات کل برگ (47/45 میلیگرم در گرم وزن خشک)، پروتئین دانه (10/26 درصد)، میزان الکالوئید کل برگ و دانه (بهترتیب 04/62 و 94/12 میلیگرم در گرم وزن خشک)، تعداد کپسول در بوته (57/59)، تعداد دانه در کپسول (84/456)، وزن هزار دانه (02/9 گرم) و عملکرد دانه (4/7927 کیلوگرم در هکتار) به تلفیق کودهای ورمیکمپوست و نانوبیومیک تعلق داشت. بنابراین باتوجه به ضرورت تولید گیاهان دارویی در نظامهای زراعی کمنهاده و کارایی بالای اثر تلفیق کودهای ورمیکمپوست و نانوبیومیک، مصرف یکسال در میان این تیمار جهت بهبود ویژگیهای فیزیولوژیک، بیوشیمیایی و زراعی تاتوره توصیه میگردد.
الکالوئید کل,گیاهان دارویی,عملکرد,نانوبیومیک,نظام زراعی کمنهاده,ورمیکمپوست
https://ijhs.ut.ac.ir/article_81129.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_81129_63e4e4479b005258b264957ed55d03ef.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم باغبانی ایران
2008-482X
2423-7930
51
4
2021
02
19
اثر قارچ تریکودرما (Trichoderma harzianum) بر صفات فیزیولوژی و ویژگیهای رویشی و زایشی گل مریم (Polianthes tuberose L. cv. Double) در شرایط تنش خشکی
1017
1026
FA
حمید رضا
ذکاوتی
دانشآموخته دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
hamidreza_zeka@yahoo.com
نرجس
منصوری
دانشآموخته کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
n.mansory93@gmail.com
سیده رقیه
فاطمی
دانشآموخته کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
sounyafatemi@yahoo.com
10.22059/ijhs.2019.270124.1560
بهمنظور مطالعه تأثیر سطوح مختلف قارچ تریکودرما بر برخی صفات مورفوفیزیولوژیک، گلدهی و بیوشیمیایی گیاه گل مریم در شرایط تنش خشکی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانههای تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1396 انجام رسید. عامل اول تنش خشکی در سه سطح (100 (شاهد)، 50 و 25 درصد ظرفیت زراعی) و عامل دوم قارچ <em>Trichoderma</em><em> harzianum bi</em> در سه سطح (20، 10 و صفر درصد وزن گلدان) بود. نتایج نشان داد تنش خشکی باعث افزایش مقادیر آنتیاکسیدان و پرولین شد و تأثیر منفی و معنیداری بر مقدار وزنتر و خشک ریشه و پیازچهها، محتوای رطوبت نسبی آب برگ، تعداد برگ، قطر گلچه و تعداد گلچه بازشده داشت، اما قارچ تریکودرما تا حد زیادی این اثر منفی را تعدیلنمود. بیشترین مقدار رطوبت نسبی آب برگ (5/84 درصد) در تیمار 10 درصد قارچ بهدستآمد که تفاوت معنیداری با سطح 20 درصد قارچ نداشت. در سایر صفات بیشترین مقادیر مربوط به سطح 20 درصد قارچ بود. اثر متقابل قارچ و تنش خشکی بر قطر گلچه، وزن تر و خشک ریشه و پیازچهها معنیدار شد و قارچ تریکودرما بهخوبی توانست اثر منفی تنش خشکی را بهبود ببخشد. قارچ تریکودرما ضمن کاهش اثر تنش خشکی، باعث افزایش رشد رویشی و پیازچهها و افزایش تعداد گلچه بازشده، گردید. بر اساس نتایج میتوان قارچ تریکودرما را بهعنوان عامل مؤثر در افزایش کیفیت گل مریم در شرایط مشابه پیشنهاد نمود.
پیازچه,تعداد گلچه,تنش خشکی,قارچ تریکودرما,گل مریم
https://ijhs.ut.ac.ir/article_81130.html
https://ijhs.ut.ac.ir/article_81130_bf8ca054020ed251c8f4bb942acad130.pdf