ORIGINAL_ARTICLE
ارزیابی تنوع ژنتیکی در تعدادی از ژنوتیپهای بادام با استفاده از صفات مورفولوژیک
بادام یکی از مهمترین محصولات خشک میوه است که با توجه با اهداف خاص نیاز به اصلاح دارد. به این منظور اولین مرحله ارزیابی تنوع ژنتیکی در ژرمپلاسم موجود است. در این راستا 56 ژنوتیپ پر رشد از طریق ثبت نه صفت مورفولوژیک (قطر تنه، ارتفاع تنه اصلی، تراکم تاج، زاویه تاج، تعداد شاخه، متوسط اندازه شاخه، رنگ نوک سرشاخه و قدرت رشد) بر اساس توصیفگر در ایستگاه تحقیقات باغبانی دانشگاه تهران ارزیابی شدند. تجزیه خوشهای، در فاصله 9 ژنوتیپها را به چهار گروه تقسیم نمود. در گروه اول همه ژنوتیپها به استثنای دو ژنوتیپ از ایستگاه تحقیقات گروه باغبانی دانشگاه تهران و استهبان، بقیه از آذربایجان (غربی و شرقی) بودند. در گروه دوم به غیر از دو ژنوتیپ از کاشمر و استهبان، بقیه ژنوتیپها از آذربایجان بودند. در گروه سوم سه ژنوتیپ از ایستگاه تحقیقات و دو ژنوتیپ از آذربایجان بودند. در گروه چهارم نیز ژنوتیپهای مناطق مختلف قرار گرفتند. بر اساس نتایج بدست آمده از ضریب همبستگی، صفات همبستگی بالائی را با هم نشان دادند و در اکثر صفات همبستگی معنیدار شد. بیشترین میزان همبستگی (74/0) بین صفات تراکم تاج و انشعابدهی مشاهده شد که در سطح 1% معنیدار شدند. کمترین میزان همبستگی (007/0-) بین صفات قدرت رشد و تراکم تاج مشاهده شد.
https://ijhs.ut.ac.ir/article_24226_6b0c3555e9613dfba3e4dea3970eed95.pdf
2012-02-20
319
327
بادام
تجزیه کلاستر
صفات مورفولوژیک
ضریب همبستگی
اله داد
سلیم پور
allahsalimpour@gmail.com
1
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
AUTHOR
علی
عبادی
aebadi@ut.ac.ir
2
استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
AUTHOR
محمدرضا
فتاحی مقدم
fattahi4@ut.ac.ir
3
دانشیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
AUTHOR
محمدرضا
بی همتا
bihamta@mailinator.com
4
استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی میزان نرخ فتوسنتزکل و الگوی رشد در 9 رقم گلابی آسیایی (Pyrus serotina Rhed.) در شرایط آب و هوایی تهران
شناخت نیازهای اکولوژیکی، فرایندهای رشد و نمو درختان میوه برای حصول به عملکردی مطلوب در صنعت میوهکاری ضروری میباشد. همچنین با تعیین الگوی رشد میتوان طول دوره رشد و نمو میوه و مراحل بحرانی رشد جهت اعمال مدیریت صحیح در باغ را مشخص کرد. در این تحقیق، نرخ فتوسنتز کل و تغییرات الگوی رشد رویشی و زایشی (میوه) در 9 رقم گلابی آسیایی اندازهگیری شد. آزمایش در قالب یک طرح کرت خرد شده در زمان بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی (RCBD) با 9 رقم در 5 تکرار و در 14 هفته انجام شد. بر اساس نتایج بدست آمده بین ارقام، زمانهای مختلف اندازهگیری و اثر متقابل زمان و رقم، تفاوت معنیداری در میزان نرخ فتوسنتز کل مشاهده گردید (01/0P?). در بین ارقام مورد آزمایش، ‘KS13’ با 10/17 و ‘KS14’ با 15/11 میکرو مول دیاکسیدکربن بر مترمربع بر ثانیه (µmol CO2 m-2 s-1)، به ترتیب بیشترین و کمترین میزان نرخ فتوسنتز کل را در طی 14 هفته اندازهگیری نشان دادند. همچنین حداکثر میزان فتوسنتز در هفته چهاردهم (µmol CO2 m-2 s-125/24) و حداقل میزان آن در هفته دوم ( µmol CO2 m-2 s-137/7) ثبت گردید. با توجه به نتایج بدست آمده ارقام ‘KS13’ و ‘KS6’ دارای میزان نرخ فتوسنتز کل بالایی بودند. همچنین رشد تجمعی رویشی (شاخه) و زایشی (میوه) با توجه به تغییرات در طول فصل رشد و نمو اندازهگیری شد. نتایج، الگوی رشد ساده و کامل سیگموئیدی را برای تمام ارقام مورد بررسی مشخص نمود. مدت زمان هر یک از فازهای رشد تجمعی میوه با توجه به رقم مورد مطالعه متفاوت بود. بطوریکه فاز رکود رشدی 62 روز پس از تمام گل در ارقام KS13، KS14 و KS12 و72 روز پس از تمام گل در ارقام KS6، KS7، KS8، KS9، KS10 و KS11 اتفاق افتاد. همچنین نتایج نشان داد که از نظر زمان رسیدن میوه، ارقام KS7، KS10، KS11 و KS14 زودرس، ارقام KS6، KS9 و KS13 میانرس و دو رقم KS8 و KS12 دیررس بودند. با توجه به نرخ فتوسنتز مطلوب اکثر ارقام در شرایط آب و هوایی تهران چنین به نظر میرسد که این ارقام از نظر تولید محصول کافی و با توجه به منابع تولید شده حاصل از فتوسنتز سازگاری خوبی را نشان میدهند. از طرفی با توجه به نتایج حاصل از رشد رویشی و زایشی میتوان اطلاعات بدست آمده را برای مدیریت باغهای گلابی آسیایی در شرایط آب و هوایی تهران استفاده نمود.
https://ijhs.ut.ac.ir/article_24227_657abc929e1413d24ee7c5c404f49ffa.pdf
2012-02-20
329
338
تنظیم اسمزی
رشد تجمعی
فتوسنتز
گلابی آسیایی (Pyrus serotina Rhed.)
هدایت روزنهای
موسی
رسولی
rasooli@mailinator.com
1
استادیار گروه مهندسی فضای سبز دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه ملایر
AUTHOR
کاظم
ارزانی
arzani_k@modares.ac.ir
2
استاد دانشگاه تربیت مدرس، تهران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر کاربرد اسید سالیسیلیک بر افزایش مقاومت به سرمازدگی، فعالیت آنتیاکسیدانی و کیفیت انار رقم رباب فارس طی دوره سرد انباری
به منظور کاهش سرمازدگی میوههای انار رقم رباب فارس در سردخانه، میوهها قبل از انبار در غلظتهای 7/0، 4/1 و 2 میلیمولار اسید سالیسیلیک به مدت 10 دقیقه غوطهور شدند. میوهها به مدت 4 ماه در انبار سرد (دمای °C2 و رطوبت نسبی 85 تا 90 درصد) نگهداری و در فواصل زمانی 1 ماه، از انبار خارج و میزان سرمازدگی و برخی پارامترهای بیوشیمیایی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش دوره نگهداری میزان سرمازدگی و نشت یونی افزایش یافت اما در میوههای تیمار شده روند افزایش بسیار کندتر از میوههای شاهد بود. با افزایش دوره انبارمانی و غلظت اسید سالیسیلیک، فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز افزایش یافت. در طول دوره انبارمانی فعالیت آنتیاکسیدانی و میزان ویتامین ث در میوههای شاهد کاهش شدیدی داشت اما در میوههای تیمار شده این کاهش بسیار اندک بود. همچنین مواد جامد محلول و pH میوهها در طول دوره انبارمانی افزایش و اسیدیته قابل تیتراسیون کاهش یافت. اسید سالیسیلیک از میان صفات مربوط به کیفیت میوه، تنها بر اسیدیته قابل تیتراسیون اثر داشت و باعث کاهش آن شد. در کاهش میزان سرمازدگی و حفظ کیفیت میوه، تیمار 4/1 میلیمولار اسید سالیسیلیک بهتر از دیگر تیمارها تشخیص داده شد. نتایج این آزمایش بیانگر تأثیر مثبت اسید سالیسیلیک در کاهش سرمازدگی و حفظ ظرفیت آنتیاکسیدانی انار رقم رباب فارس در سردخانه میباشد.
https://ijhs.ut.ac.ir/article_24228_401827cc79e23a9bc9f905101f537da0.pdf
2012-02-20
339
347
دوره انبارمانی
شاخص سرمازدگی
کیفیت میوه
نشت یونی
محمد
سیاری
msayyari@ut.ac.ir
1
استادیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام
AUTHOR
مصباح
بابالار
mbabalar@ut.ac.ir
2
استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
AUTHOR
سیامک
کلانتری
kalantaris@ut.ac.ir
3
استادیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی زمان، شدت و تغییرات آناتومیکی مرگ جوانه (Bud necrosis) در مرحله رشد و نموی انگور رقم عسکری
مرگ جوانه اولیه (Primary bud necrosis) یک ناهنجاری فیزیولوژیکی است که موجب کاهش عملکرد در تاکستانها میگردد. پژوهش حاضر به منظور تعیین زمان و شدت بروز مرگ جوانه و مطالعه تغییرات آناتومیکی در جوانههای در حال تکامل انگور در تاکهای میوهدار و بیمیوه رقم عسکری انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در 4 تکرار اجرا گردید. فاکتور اول شامل تیمار حذف میوه در 2 سطح (میوهدار و بیمیوه) و فاکتور دوم، زمان نمونهبرداری در 10 سطح ( از 40 تا 130 روز پس از شکفتن جوانه) بود. به این منظور در فصل رشد، شاخههای نمونه از بوتههای میوهدار و بیمیوه، جمعآوری شد. سپس با برش عرضی و به کمک میکروسکوپ دیجیتالی نسبت به تعیین درصد جوانههای دارای نشانه بافت مردگی و سالم اقدام شد. نتایج نشان داد که اثر تیمار حذف میوه، تاریخ نمونهبرداری و برهمکنش آنها بر درصد مرگ جوانه در سطح احتمال 1% معنیدار بود. در هردو بوته میوهدار و بیمیوه، کمترین درصد مرگ جوانه در 40 و 50 روز پس از شکفتن جوانه و بیشترین درصد مرگ جوانه اولیه در 130 روز پس از شکفتن جوانه مشاهده گردید که در بوته بیمیوه نسبت به بوته میوهدار بیشتر بود. همچنین از نظر ظاهری تفاوتی بین جوانه با بافت آسیب دیده و جوانه با بافت سالم مشاهده نگردید و اولین نشانه داخلی از ناهنجاری مرگ جوانه اولیه در منطقه مورد مطالعه در انگور عسکری، از 60 روز پس از شکفتن جوانه آغاز گردید. مشاهده آناتومیکی جوانه نشان داد که نشانه بروز ناهنجاری مرگ جوانه اولیه در محدوده مرکزی جوانه ظاهر و به تدریج در کل جوانه توسعه مییابد و جوانه مرکب حاوی جوانه مرده اولیه، روی شاخه باقی مانده و ریزش نمیکند.
https://ijhs.ut.ac.ir/article_24229_d523a8ddb057684cb8da2e137b49fa5e.pdf
2012-02-20
349
356
انگور عسکری
جوانه
حذف میوه
مرگ جوانه
مطالعات آناتومیکی
بیژن
کاوسی
kavoosi6962@yahoo.com
1
استادیار پژوهش، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویر احمد
AUTHOR
سعید
عشقی
eshghi@shirazu.ac.ir
2
دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
AUTHOR
عنایت اله
تفضلی
tafazoli@mailinator.com
3
استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
AUTHOR
مجید
راحمی
rahemi@shirazu.ac.ir
4
استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر تنش کم آبی بر رشد، عملکرد و برخی شاخصهای فیزیولوژیکی خربزه ایرانی
به منظور بررسی اثر تنش کمآبی بر عملکرد، شاخصهای رشد و مقاومت به خشکی خربزه ایرانی، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح آبیاری (شروع آبیاری در پتانسیل ماتریک 50-، 65- و 75- سانتیبار) و دو توده خربزه ایرانی (زرد جلالی و سوسکی سبز) بود. در طول دوره رشد صفات سطح برگ، هدایت روزنهای و پرولین و در زمان برداشت طول و قطر ساقه، وزن متوسط میوه و عملکرد اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که تیمارهای آبیاری بر سطح برگ، طول ساقه، تجمع پرولین، وزن متوسط میوه و عملکرد تأثیر معنیداری داشتند و تنش کمآبی باعث کاهش وزن متوسط میوه و عملکرد خربزه گردید. کمترین سطح برگ ( mm231533)، طول ساقه ( cm56/258)، وزن متوسط میوه (1/2898 گرم) و عملکرد ( t/ha96/57) و بیشترین مقدار پرولین (mg/g FW 455/1) در تنش شدید (شروع آبیاری در 75- سانتیبار) حاصل شد. از نظر صفات مورد مطالعه در بین دو توده خربزه تفاوت چشمگیری مشاهده نشد.
https://ijhs.ut.ac.ir/article_24230_34315eae1ccc48286c10de14df65e43b.pdf
2012-02-20
357
363
پتانسیل ماتریک
پرولین
خربزه
عملکرد
هدایت روزنهای
طاهر
برزگر
barzegar@mailinator.com
1
دانشجوی دکتری پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
AUTHOR
مجتبی
دلشاد
mdelshad@ut.ac.ir
2
استادیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
AUTHOR
عباس
مجدآبادی
majdabadi@mailinator.com
3
دانشیار پژوهشگاه علوم و فنون هستهای
AUTHOR
عبدالکریم
کاشی
kashi2@mailinator.com
4
استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
AUTHOR
ژاله
قشقایی
ghashghaei@mainator.com
5
استاد دانشگاه پاریس 11، فرانسه
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر قارچ میکوریز-آربسکولار و تنش خشکی بر رشد، روابط آبی، تجمع پرولین و قندهای محلول در نهالهای دو رقم پایهای پسته اهلی (Pistacia vera L.)
به منظور بررسی اثر دو گونه قارچ میکوریز (Glomus mosseae و G. intraradices) بر روی جنبههای مختلف رشد دو رقم پسته (بادامی ریز زرند و قزوینی) در شرایط تنش خشکی، آزمایش گلخانهای با سه فاکتور شامل سه سطح میکوریز (بدون میکوریز به عنوان شاهد،G. mosseae و G. intraradices)، چهار سطح تنش خشکی (آبیاری بر اساس100 درصد ظرفیت مزرعه به عنوان شاهد، 75، 50 و 25 درصد ظرفیت مزرعه) و دو رقم پسته (بادامی ریز زرند و قزوینی) با سه تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که سه ماه پس از آغاز تیمارهای خشکی، خصوصیات رویشی مانند ارتفاع و قطر ساقه، سطح برگ، وزن خشک برگ، ساقه و ریشه با افزایش خشکی به طور معنیداری کاهش یافتند. روابط آبی تمام گیاهان از جمله محتوای نسبی آب برگ و کارایی استفاده از آب در اثر خشکی به شدت تحت تأثیر قرار گرفت و کاهش یافت. در پاسخ به تنش خشکی، فرآیندهای تنظیمکننده اسمزی در گیاهان پسته فعال شد و میزان پرولین و قندهای محلول در برگ گیاهان افزایش یافت. کاربرد میکوریز به طور قابل ملاحظهای رشد رویشی گیاهان را در شرایط خشکی افزایش داد، به طوری که G. mosseae و G. intraradices به ترتیب 100 و 72 درصد ارتفاع را نسبت به شاهد افزایش دادند. روابط آبی گیاهان دارای میکوریز در مقایسه با گیاهان بدون میکوریز بهبود یافت. همچنین، نتایج نشان داد که غلظت پرولین و قندهای محلول در برگ گیاهان میکوریزدار کمتر و در ریشه بیشتر از گیاهان بدون میکوریز بود.
https://ijhs.ut.ac.ir/article_24231_17d7afb2c3078bbf79d0bef721d9267a.pdf
2012-02-20
365
377
پرولین
پسته
تنش خشکی
قندهای محلول
میکوریز
واحد
باقری
bagheri@mailinator.com
1
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان
AUTHOR
محمدحسین
شمشیری
shamshiri882@gmail.com
2
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان
AUTHOR
حسین
شیرانی
shirani@mailinator.com
3
استادیار، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان
AUTHOR
حمیدرضا
روستا
roosta_h@yahoo.com
4
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
ارزیابی اثر تراکم بالای بنه و سه روش کاشت بر برخی از ویژگیهای زراعی زعفران (Crocus sativus L.) و رفتار بنهها
بهمنظور بررسی تأثیر تراکمهای بالا و روشهای مختلف کشت بنه زعفران (Crocus sativus L.) بر برخی خصوصیات زراعی و رفتار بنهها، مطالعهای در سه سال زراعی 86-85، 87-86 و 88-87 بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار درمزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. تیمارهای آزمایشی سه روش مختلف کشت بصورت ردیفی، کپهای و تصادفی (پخشی) و تراکمهای مختلف بنه بر مبنای سه سطح تراکم کم، متوسط و زیاد (بهترتیب معادل 4، 8 و 12 تن بنه در هکتار) در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تراکم بنه در هر سه سال بهرهبرداری از زمین، تعداد گل، وزن تر و خشک گلهای تولید شده، وزن تر و خشک کلاله در واحد سطح را تحت تأثیر قرار داد بهطوریکه با افزایش تراکم از سطح 4 به 12 تن بنه در هکتار، میانگین صفات مذکور از روندی افزایشی برخوردار بود. در کل مدت بهرهبرداری از مزرعه، کشت ردیفی نسبت به دو روش کشت کپهای و تصادفی، منجر به افزایش تعداد گل، وزن تر و خشک گلهای تولید شده در واحد سطح شد. نوع روش کشت نیز بر وزن تر کلاله در دو سال اول و بر وزن خشک کلاله در هر سه سال تأثیر گذار بود و بیشترین وزن تر و خشک کلاله در روش کشت ردیفی نسبت به دو روش کپهای و تصادفی حاصل شد. تعداد بنه دختری تولید شده در واحد سطح تنها در سال دوم تحت تأثیر تیمارهای تراکم بنه و روش کاشت قرار گرفتند، بهطوریکه تراکم 12 تن بنه در هکتار، تعداد بنههای تولیدی را بهمیزان 81/30% نسبت به تراکم کم افزایش داد. همچنین روش کشت کپهای نسبت به کشت ردیفی تعداد بنه دختری بیشتری تولید کرد (07/43%). در هیچ یک از سالهای مورد مطالعه وزن تر و خشک بنههای دختری تولید شده در واحد سطح، تحت تأثیر تراکم بنه قرار نگرفتند اما، در طی سال اول تحقیق، تغییر روش کشت از ردیفی به کپهای و تصادفی منجر به کاهش وزن تر و خشک بنهها در واحد سطح شد. اثر متقابل تراکم و روش کشت تنها در سال اول بر تعداد گل، وزن تر و خشک گل، وزن تر و خشک کلاله در واحد سطح تأثیرگذار بود و در سال سوم تعداد، وزن تر و خشک بنه تولید شده را تحت تأثیر قرار داد.
https://ijhs.ut.ac.ir/article_24232_f948baf55a66ed8a4656fa1f5618db75.pdf
2012-02-20
379
391
بنه دختری
زعفران
عملکرد گل
عملیات زراعی
علیرضا
کوچکی
koochaki@mailinator.com
1
استاد گروه زراعت دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
لیلا
تبریزی
l.tabrizi@ut.ac.ir
2
استادیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج
AUTHOR
مریم
جهانی
jahani@mailinator.com
3
دانشجوی دکتری گروه زراعت دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
علی اصغر
محمدآبادی
mohammadabadi@mailinator.com
4
مربی آموزشی گروه زراعت دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر تیمار کوتاه مدت (پالسی) هینوکیتیول، هومیک اسید، ساکارز و تیوسولفات نقره بر عمر گلجایی گل بریدنی سوسن رقم Yelloween
به منظور بررسی تأثیر تیمارهای هینوکیتیول (1/0، 1، 5 و 10 میکرومولار)، هومیک اسید (100، 500، 1000، 5000 و 10000 میلیگرم بر لیتر)، ساکارز (5/2، 5، 5/7 و 10 درصد) و تیوسولفات نقره (25/0 ، 5/0، 1 و 2 میلیمولار)، بر عمر گلجایی و برخی صفات کیفی گل بریده سوسن رقم یلووین پژوهشی با دو آزمایش جداگانه در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تکرار در هر تیمار در آزمایشگاه پس از برداشت دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. به طور کلی نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تیمار تیوسولفات نقره در غلظتهای 25/0 تا 1 میلیمولار در مقایسه با شاهد و سایر تیمارها طول عمر گلجایی گل بریده سوسن را (2 روز) افزایش داد، همچنین تیمار هینوکیتیول در غلظتهای 10- 5 میکرومولار عمر گلجایی این گل را تا 4/2 روز کاهش داد. مشخص شد تیمارهای اعمال شده جز در غلظتهای بالا سبب افزایش محلول جذب شده و وزن تر نسبی گلهای بریده شدند. اسید هومیک، به عنوان یک ترکیب جایگزین با فعالیت شبه سیتوکینینی به طور مشخصی ماندگاری برگ را افزایش داد، به طوری که تیمار کوتاهمدت با هومیک اسید 1000 میلیگرم بر لیتر، بهترین تیمار در جلوگیری از زردی برگ در شرایط آزمایشی این پژوهش بود.
https://ijhs.ut.ac.ir/article_24233_1e69467e91d722a6a61a5506a9023a50.pdf
2012-02-20
393
402
اسید هومیک
پیری
زردی برگ
سوسن
هینوکیتیول
لیلا
کشاورزی
keshavarzi@mailinator.com
1
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه محقق اردبیلی
AUTHOR
اسماعیل
چمنی
echamani@uma.ac.ir
2
استادیار دانشگاه محقق اردبیلی
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر هومیک اسید بر برخی از خصوصیات کمی و کیفی چمن اسپیدیگرین
امروزه استفاده از تحریککنندههای زیستی مانند ترکیبات هوموسی در مدیریت چمن مرسوم شده است. از اهداف استفاده از این ترکیبات، افزایش استقرار چمن و تحریک آن به تحمل تنش است. هدف از انجام این آزمایش مطالعه تأثیر هومیک اسید بر بهبود برخی از فاکتورهای رشدی چمن بود و به صورت فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در شرایط کنترل شده اجرا شد. بذرها در گلدانهای پلیاتیلن کشت شدند و بعد از استقرار گیاهان با محلول آماده شده هومیک اسید از نوع لئوناردیت در غلظتهای 0، 100، 400 و 1000 میلیگرم در لیتر به صورت ماهیانه اسپری شدند. تا نه هفته بعد از زمان شروع تیمار صفاتی همچون ارتفاع، وزن تر و خشک، برخی عناصر ماکرو و میکرو و کیفیت ظاهری نمونهها مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد هومیک اسید در غلظتهای 100 و 400 بهتر از غلظت 1000 میلیگرم در لیتر عمل کرد. غلظتهای 100 میلیگرم در لیتر بر صفات وزن تر، وزن خشک و کیفیت ظاهری و 400 میلیگرم در لیتر بر میزان آهن و پتاسیم تأثیر معنیداری داشتند. دو غلظت 400 و 1000 میلیگرم در لیتر هومیک اسید با گذشت زمان تأثیر بهتری بر میزان جذب عنصر روی داشتند. هیچ کدام از غلظتها تأثیری بر مقدار فسفر نداشتند. همچنین افزایش در میزان غلظت هومیک اسید موجب کاهش در میزان ارتفاع شد.
https://ijhs.ut.ac.ir/article_24234_4c510bbe4ff93b10d103040918a8e6fc.pdf
2012-02-20
403
412
ارتفاع
جذب عناصر
کیفیت ظاهری
هومیک اسید
نغمه
دانشور حکیمی میبدی
naghmeh.daneshvar@gmail.com
1
دانشجوی کارشناسی ارشد و استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
AUTHOR
محسن
کافی
mkafi@ut.ac.ir
2
استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
AUTHOR
علی
نیکبخت
anikbakht2@cc.iut.ac.ir
3
استادیار دانشگاه صنعتی اصفهان
AUTHOR
فرهاد
رجالی
frejali@yahoo.com
4
استادیار مرکز تحقیقات خاک و آب کشور
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسه ارزش غذایی و ترکیبات آنتیاکسیدانی میوه کیوی رقم ‘هایوارد’ در روشهای کشاورزی ارگانیک، تلفیقی و متداول
در این پژوهش، اثر تیمارهای ارگانیک، تلفیقی و متداول بر کیفیت میوه کیوی رقم ‘هایوارد’ در زمان برداشت بررسی شد. صفاتی مانند اندازه میوه، سفتی بافت، مواد جامد محلول (TSS)، اسیدیته قابل تیتراسیون (TA)، کلروفیل کل، کارتنوئید کل، ویتامین C، فنل کل، ترکیبات فلاونوئیدی (کاتچین، کوئرستین 3- گالاکتوزاید، کوئرستین کل و کلروژنیک اسید) و ظرفیت آنتیاکسیدانی میوهها در دو سال اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که کارتنوئید کل، TA و TSS/TA میوههای کیوی ارگانیگ در مقایسه با میوههای متداول یا تلفیقی اختلاف معنیداری نداشتند، اما سفتی بافت میوه، TSS، ویتامین C، کلروفیل کل، فنل کل، نوع فلاونوئیدها مثل کوئرستین 3- گالاکتوزاید، کاتچین و کلروژنیک اسید و ظرفیت آنتیاکسیدانی بالاتری داشتند. میزان TSS و اندازه میوهها در روش کشت متداول و تلفیقی به طور معنیداری بالاتر از ارگانیک بوده است، در حالیکه اندازه میوه در تیمار ارگانیک اندکی کوچکتر و گرد شده بود. همبستگی منفی و معنیداری بین سفتی بافت و TSS میوه وجود داشت، اما سفتی بافت با فلاونوئید کل، ظرفیت آنتیاکسیدانی و کلروفیل کل همبستگی مثبت و معنیداری نشان دادند. در مجموع، نتایج نشان داد که ارزش غذایی و ترکیبات آنتیاکسیدانی میوهها در روش کشاورزی ارگانیک میتواند بالاتر باشد.
https://ijhs.ut.ac.ir/article_24235_d30df6678e8b34eb99492f7e0b669ef9.pdf
2012-02-20
413
422
آنتیاکسیدانها
فلاونوئیدها
فنلها
کشت ارگانیک
کیویفروت
مصطفی
عشور نژاد
ashournezhad@mailinator.com
1
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه گیلان
AUTHOR
محمود
قاسم نژاد
sana1385@yahoo.com
2
استادیار دانشگاه گیلان
AUTHOR
سیروس
آقاجانزاده
aghajanzadeh@mailinator.com
3
پژوهشگر مؤسسه تحقیقات مرکبات، رامسر
AUTHOR
داود
بخشی
bakhshi@mailinator.com
4
استادیار دانشگاه گیلان
AUTHOR
جواد
فتاحی مقدم
fatahimoghadam2@mailinator.com
5
دانشجوی دکتری دانشگاه گیلان
AUTHOR