%0 Journal Article %T ارزیابی وضعیت تغذیه‌ای تاکستان‌های کیوی استان گیلان با استفاده از روش تشخیص چندگانه %J علوم باغبانی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-482X %A آجیلی لاهیجی, علی %A بصیرت, مجید %A فلاح, علیرضا %D 2022 %\ 12/22/2022 %V 53 %N 4 %P 891-903 %! ارزیابی وضعیت تغذیه‌ای تاکستان‌های کیوی استان گیلان با استفاده از روش تشخیص چندگانه %K حدود بهینه %K شاخص تعادل تغذیه‌ای %K عناصر غذایی %K گیلان %K هایوارد %R 10.22059/ijhs.2022.332806.1980 %X به منظور بررسی وضعیت تغذیه تاکستان­های کیوی (Actinidia deliciosa cv. Hayward) استان گیلان با روش تشخیص چندگانه (CND)، 40 تاکستان درسال زراعی 1388-1389 مورد بررسی قرار گرفت. نمونه­های برگ همگی از رقم غالب استان یعنی هایوارد ((Hayward از 30 تاک در هر تاکستان و 10 برگ در جهت­های مختلف تهیه و مجموعا 100 برگ منتخب از برگ تاک­های بالای ده سال در شرق (شهرستان رودسر) و غرب (شهرستان تالش) استان گیلان در مرداد ماه جمع­آوری و عناصر غذایی B، Cu، Zn، Mn، Fe، Mg، Ca، K، P و N تعیین غلظت شدند. در این پژوهش با استفاده از مدل تابع تجمعی نسبت واریانس عناصر غذایی (Vx) Fic روش تشخیص چندگانه و حل معادلات تابع تجمعی درجه سه مربوط به عناصر غذایی، عملکرد حدواسط (5/37) تن در هکتار به عنوان جداکننده دو گروه عملکرد بالا و پایین تعیین شد. نتایج نشان داد بین تاکستان­های با عملکرد بالا و پایین از لحاظ غلظت عناصر غذایی تفاوت وجود دارد. از میانگین اعداد به دست آمده عناصر غذایی برای جامعه تاکستان­های با عملکرد بالا، غلظت­های مطلوب 10 عنصر مورد بررسی به‌دست آمد که شامل نیتروژن 28/0±64/2 درصد، فسفر 06/0±26/0 درصد، پتاسیم 58/0±62/1 درصد، منیزیم 08/0±31/0 درصد، کلسیم 26/0±33/2 درصد، منگنز 0047/0±71 میلی­گرم در کیلوگرم، مس 001/0±14 میلی­گرم در کیلوگرم، آهن 330/00 ±173 میلی­گرم در کیلوگرم، روی 0006/0±28 میلی­گرم در کیلوگرم و بور 0029/0±55 میلی­گرم در کیلوگرم بود. براساس نرم‌های حاصله فراوانی کمبود، عناصر، بور، منگنز، نیتروژن، فسفر، مس و پتاسیم به ترتیب بیش از50 درصد بود.  %U https://ijhs.ut.ac.ir/article_91714_a36af0d6128d5e5be25f300d7c401af0.pdf