%0 Journal Article %T اثر تیمارهای مختلف بر میزان قهوه‌ای‌شدن و ریز ازدیادی‎ ‎تعدادی از ارقام گیلاس (‏Prunus avium ‎L.‎‏) ‏ %J علوم باغبانی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-482X %A جلالی, آرزو %A گنجی مقدم, ابراهیم %A مرجانی, علی %D 2022 %\ 12/22/2022 %V 53 %N 4 %P 849-858 %! اثر تیمارهای مختلف بر میزان قهوه‌ای‌شدن و ریز ازدیادی‎ ‎تعدادی از ارقام گیلاس (‏Prunus avium ‎L.‎‏) ‏ %K ازدیاد رویشی %K اسید آسکوربیک %K تاریکی %K سرما %R 10.22059/ijhs.2021.314166.1873 %X از آنجایی که گیلاس یکی از مهمترین محصولات باغی مناطق معتدله در کشور محسوب می­شود، استفاده از ریز ازدیادی جهت تسریع در تکثیر آن ضروری است. این مطالعه به منظور بررسی تیمارهای کاهش قهوه­ای شدن و تاثیر نوع و غلظت تنظیم کننده­های رشد بر ریز ازدیادی در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی انجام شد. فاکتور اول، رقم در دو سطح (عدلی و تکدانه)، فاکتور دوم تیمار کاهش قهوه­ای شدن در چهار سطح (تاریکی، سرما، تاریکی و سرما و آنتی اکسیدان (100 میلی­گرم در لیتر اسید آسکوربیک و 150 میلی­گرم در لیتر اسید سیتریک)) و فاکتور سوم تنظیم کننده­های رشد شاخه­زایی شامل BAP (صفر، 1 و 2 میلی­گرم در لیتر) و IBA (صفر و 01/0 میلی­گرم در لیتر) و تیمار NAA (صفر و 1 میلی­گرم در لیتر) و IBA (صفر و 2 میلی­گرم در لیتر) جهت ریشه­زایی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که اختلاف معنی­داری بین تیمارها وجود داشت. بیشترین و کمترین میزان قهوه­ای شدن به ترتیب در تیمار سرما و تیمار آنتی اکسیدان بود. بیشترین تعداد شاخساره در رقم تکدانه و عدلی به ترتیب با میانگین 6/5 و 5 ریز شاخه بود. بالاترین درصد ریشه­زایی در رقم تکدانه 73/78 درصد و در رقم عدلی 4/69 درصد مشاهده گردید. به‌طور کلی، محیط کشت MS حاوی 2 میلی­گرم بر لیتر BAP و 01/0 میلی­گرم در لیتر IBA در مرحله پرآوری و 2 میلی­گرم بر لیتر IBA در مرحله ریشه­زایی برای تکثیر درون شیشه ای رقم عدلی و تکدانه توصیه می­شود. %U https://ijhs.ut.ac.ir/article_91619_450315583b37eeada183395367e617f0.pdf