%0 Journal Article %T اثر تغذیه برگی نارنگی ‏‎’‎پیج‎‘‎‏ بر ترکیدگی قبل از برداشت میوه، فعالیت پلی‌گالاکتوروناز و صفات ‏عملکردی %J علوم باغبانی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-482X %A عدولی, بابک %A مرادی, بیژن %A گل محمدی, مرتضی %D 2022 %\ 08/23/2022 %V 53 %N 2 %P 333-340 %! اثر تغذیه برگی نارنگی ‏‎’‎پیج‎‘‎‏ بر ترکیدگی قبل از برداشت میوه، فعالیت پلی‌گالاکتوروناز و صفات ‏عملکردی %K ترک‌خوردگی %K تغذیه برگی %K ضخامت پوست %K مرکبات %R 10.22059/ijhs.2021.314431.1878 %X ترکیدگی قبل از برداشت میوه مرکبات، عارضه‌ای فیزیولوژیک است که هر ساله در رقم های حساس مانند نارنگی’پیج‘ باعث کاهش محصول قابل عرضه به بازار و افزایش آلودگی‌های قارچی میوه در باغ و انبار می‌شود. با توجه به نقشی که سه عنصر پتاسیم، کلسیم و بُر می‌توانند در استحکام پوست میوه مرکبات داشته باشند، تحقیقی به منظور تعیین اثرات یک بار محلول‌پاشی برگی درختان نارنگی رقم پیج با نسبت‌های مختلفی از سه ترکیب معدنی نیترات پتاسیم (1 درصد)، نیترات کلسیم (1 درصد) و اسید بوریک (5/0 درصد) در پایان ریزش جودرو روی شدت ترکیدگی، فعالیت آنزیم پلی‌گالاکتوروناز میوه و صفات عملکردی انجام شد. نتایج نشان داد تیمارها ‌اثری بر فعالیت آنزیم پلی‌گالاکتوروناز نداشت، اما درصد ترکیدگی را از حدود 3/12 درصد به 3/8 درصد کاهش و موجب افزایش عملکرد، وزن میوه و درصد آب میوه شدند. بر اساس یافته‌های حاصله، کمترین شدت ترکیدگی در تیمارهای ترکیبی کلسیم‌دار دیده شد. تیمارهای پتاسیم‌دار دارای بالاترین عملکرد، وزن تک میوه و محتوای آب میوه بودند. بنابراین می‌توان محلول‌پاشی برگی درختان نارنگی’پیج‘ با ترکیبی از هر سه عنصر پتاسیم، کلسیم و بُر را برای کاهش درصد ترکیدگی و بهبود کمیت و کیفیت محصول به تولیدکنندگان نارنگی رقم پیج پیشنهاد کرد.   %U https://ijhs.ut.ac.ir/article_88067_810265395707556bd1b77395a9770631.pdf