%0 Journal Article %T بررسی تاثیر تنک شیمیایی و فیزیکی بر برخی خصوصیت‌های خوشه انگور یاقوتی %J علوم باغبانی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-482X %A فاضلی رستم پور, منصور %D 2022 %\ 08/23/2022 %V 53 %N 2 %P 509-520 %! بررسی تاثیر تنک شیمیایی و فیزیکی بر برخی خصوصیت‌های خوشه انگور یاقوتی %K اسید جیبرلیک %K برگ‌چینی %K تنک خوشه %K فشردگی خوشه‏ %R 10.22059/ijhs.2021.326722.1949 %X انگور یاقوتی مهم‌ترین محصول باغی منطقه سیستان است  که تراکم خوشه، بازارپسندی آن را تحت تاثیر قرار داده است. این آزمایش با هدف بررسی تاثیر تنک شیمیایی و فیزیکی بر فشردگی خوشه انگور یاقوتی و بررسی بازده اقتصادی آن‌ها انجام شد. این آزمایش به‌صورت سه پروژه در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. آزمایش اول شامل چهار سطح هورمون اسید جیبرلیک (صفر، 10، 20 و 30 میلی‌گرم بر لیتر)، آزمایش دوم شامل چهار سطح برگ‌چینی (عدم برگ‌چینی، برگ‌چینی دو گره پایین شاخه‌های بارور، برگ‌چینی چهار گره پایین شاخه‌های بارور و برگ‌چینی شش گره پایین شاخه‌های بارور) و آزمایش سوم شامل چهار سطح تنک خوشه (عدم تنک خوشه، حذف 1 سانتی‌متر از انتهای محور خوشه، حدف 2 سانتی‌متر از انتهای محور خوشه و برس کشیدن خوشه) بود. مقایسه میانگین فشردگی خوشه در 3 آزمایش نشان داد استفاده از 30 میلی‌گرم بر لیتر اسید جیبرلیک باعث بیشترین میزان کاهش فشردگی خوشه شد. بازده اقتصادی کاربرد اسید جیبرلیک و برگ‌چینی معنی‌دار اما برای تنک خوشه ‌معنی دار نبود. مقایسه میانگین کاربرد اسید جیبرلیک و برگ‌چینی نشان داد بیشترین بازده اقتصادی مربوط به تمامی سطوح کاربرد اسید جیبرلیک بود. بازده اقتصادی 30 میلی‌گرم بر لیتر اسید جیبرلیک نسبت به بازده اقتصادی کاربرد 20 و 10 میلی‌گرم بر لیتر اسید جیبرلیک بترتیب 4/31 و 5/41 درصد بیشتر بود. بطور کلی بازده اقتصادی کاربرد30  میلی‌گرم بر لیتر اسید جیبرلیک نسبت به حذف برگ‌های 6 گره پایین تمام شاخه‌های تاک انگور 2/85 درصد افزایش نشان داد و برای کاهش فشردگی خوشه قابل توصیه است. %U https://ijhs.ut.ac.ir/article_88064_e5507594becae7f7374386c1d3a004b6.pdf