%0 Journal Article %T اثر آرژنین و متیل جاسمونات بر کاهش خسارت سرمازدگی و حفظ کیفیت تغذیه‌ای میوه‌ انار رقم ملس ‏ساوه %J علوم باغبانی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-482X %A پیرزاد, فرهاد %A عسگری سرچشمه, محمدعلی %A بابالار, مصباح %A طلایی, علیرضا %A لسانی, حسین %D 2021 %\ 11/22/2021 %V 52 %N 3 %P 541-552 %! اثر آرژنین و متیل جاسمونات بر کاهش خسارت سرمازدگی و حفظ کیفیت تغذیه‌ای میوه‌ انار رقم ملس ‏ساوه %K انبارمانی %K ظرفیت آنتی‌اکسیدانی %K قهوه‌ای شدن %K محلول‌پاشی %R 10.22059/ijhs.2019.281815.1648 %X از مشکلات اصلی میوه‌ انار طی انبارمانی، خسارت سرمازدگی در دمای پایین‌تر از 5 درجه سلسیوس بوده که با قهوه‌ای شدن پوست، بذر پوشینه‌ها و کاهش کیفیت تغذیه‌ای آن­ها همراه است. در این پژوهش اثر تیمارهای ترکیبی‌ آرژنین (صفر، 1 و 2 میلی‌مولار) و متیل جاسمونات (صفر، 1/0 و 2/0 میلی‌مولار) به‌صورت محلول‌پاشی روی درخت، طی سه مرحله 60، 40 و 20 روز قبل از برداشت به منظور کاهش خسارت سرمازدگی و حفظ کیفیت تغذیه‌ای آریل‌های میوه انار در دمای 5/0±4 درجه سلسیوس در روزهای صفر، 30، 60، 90 و 120 روز انبارمانی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد تیمار ترکیبی آرژنین 2 میلی‌مولار و متیل جاسمونات 1/0 میلی‌مولار سبب کاهش میزان خسارت سرمازدگی (74/37 درصد)، نشت یونی (42/31 درصد) و مالون‌دی‌آلدهید (46/29 درصد) در میوه‌های انار شد. همچنین میوه­های انار تیمار شده میزان آسکوربیک اسید، فعالیت آنزیم‌ فنیل‌آلانین‌آمونیالایز، میزان فنل‌ کل و آنتوسیانین‌ بالاتر و میزان فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز کمتری داشتند که در نهایت منجر به افزایش ظرفیت آنتی­اکسیدانی میوه­ها شد. این تیمار سبب افزایش فعالیت آنزیمی آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز به ترتیب به میزان 04/9، 18/8 و 21/44 درصد در مقایسه با شاهد شد که در نتیجه آن تجمع هیدروژن پراکسید در این میوه­ها کاهش یافت. بنابراین تیمار ترکیبی آرژنین و متیل جاسمونات از طریق بهبود سیستم آنتی­اکسیدانی و کاهش میزان خسارت سرمازدگی منجر به افزایش کیفیت تغذیه‌ای، حفظ سیالیت غشا سیتوپلاسمی و بازار پسندی میوه‌های انار شده است. %U https://ijhs.ut.ac.ir/article_85102_1b41d83ec77887714f9734927a1b3045.pdf