%0 Journal Article %T بررسی روند تغییر کیفی اسانس گل محمدی طی مراحل مختلف فنولوژی گل در منطقه ارومیه ‏ %J علوم باغبانی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-482X %A کنعانی, مهران %A چمنی, اسماعیل %A شکوهیان, علی اکبر %A ترابی, موسی %D 2021 %\ 02/19/2021 %V 51 %N 4 %P 955-963 %! بررسی روند تغییر کیفی اسانس گل محمدی طی مراحل مختلف فنولوژی گل در منطقه ارومیه ‏ %K ‏2-فنیل‌اتانول %K اوژنول %K ژرانیول %K سیترونلول %K نمو گلبرگ %R 10.22059/ijhs.2019.277924.1618 %X گل محمدی (Rosa damascena Mill.) از گونه­های ارزشمند جنس رُز بوده که اسانس آن در بسیاری از صنایع مانند آرایشی، بهداشتی و دارویی استفاده می­شود. در پژوهش حاضر، ترکیب اجزای اسانس گل محمدی طی مراحل مختلف نمو گل (1- غنچه گل 2- گل نیمه­باز 3- گل کامل باز شده و 4- گل در آغاز پیری) طی سال 1397 در منطقه ارومیه مورد مطالعه قرار گرفت. اسانس گل محمدی به روش تقطیر با آب و توسط دستگاه کلونجر تهیه شد. کمترین و بیشترین مقدار اسیدیته شیره سلولی به­ترتیب در مرحله غنچه گل و گل در آغاز پیری مشاهده شد. آنالیز ترکیب اجزای اسانس بوسیله دستگاه GC-MS نشان داد نونادِکان، هنی­کوسان، سیترونلول، ژرانیول و زد-5-نونادِسِن از اصلی­ترین اجزای اسانس بودند. بالاترین نسبت سیترونلول/ژرانیول در مرحله گل کامل باز شده به­دست آمد. بالاترین میزان آلفا-پینِن در مرحله غنچه گل تولید شد و بتا- میرسِن نیز به­طور اختصاصی در مرحله غنچه گل تولید شد. بالاترین میزان 2-فنیل­اتانول و همچنین دو ترکیب اوژنول و ژرانیال نیز به‌طور اختصاصی در مرحله گل کامل تولید شدند، در حالی­که آلکان دوکوسان تنها در این مرحله تولید نشد. نتایج نشان داد با توجه به کاربرد اسانس در بخش آرایشی، بهداشتی و یا استفاده پزشکی، می‌توان از بخش­های متفاوت گل در زمان نمو گل اسانس­گیری نمود. %U https://ijhs.ut.ac.ir/article_80957_868ebef72c4dbcac0ff027e8009b7bd7.pdf