%0 Journal Article %T ارزیابی ترکیبات اسانس و اثر ضد‌باکتریایی پونه (‏Mentha longifolia‏) جمع‌آوری‌شده از مناطق ‏مختلف لرستان %J علوم باغبانی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-482X %A افکار, سهیلا %A آزادپور, مژگان %A مهدوی, بتول %A رشیدی پور, مرضیه %D 2021 %\ 02/19/2021 %V 51 %N 4 %P 823-835 %! ارزیابی ترکیبات اسانس و اثر ضد‌باکتریایی پونه (‏Mentha longifolia‏) جمع‌آوری‌شده از مناطق ‏مختلف لرستان %K اسانس %K پونه %K ترکیبات شیمیایی %K فعالیت ضد‌باکتریایی %K لرستان‏ %R 10.22059/ijhs.2019.278471.1623 %X تحقیق حاضر با هدف بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس استخراج شده از پونه جمع­آوری‌شده از مناطق مختلف شامل خرم‌آباد، الشتر و دلفان در استان لرستان و تعیین فعالیت ضد­باکتریایی آنها علیه سه سویه باکتری Escherichia coli، Staphylococcus aureus و Pseudomonas aeruginosa انجام شد. آنالیز GC-MS نشان داد ترکیبات اصلی اسانس پونه منطقه خرم‌آباد شامل پولگان (41/54 درصد) و 8،1- سینئول (05/22 درصد) بود، درحالی‌که پونه منطقه الشتر غنی از پیپریتنون (29/29 درصد)، پولگان (53/17 درصد)، پیپریتنون­اکساید (35/14 درصد) و 8،1- سینئول (34/14 درصد) و ترکیبات اصلی پونه منطقه دلفان سیترونلیل­استات (93/59 درصد) و آروماندرن (1/5 درصد) بودند. همبستگی معنی‌داری بین تمام ویژگی­های جغرافیایی و خاک، به‌جز فسفر و هدایت الکتریکی، با ترکیبات اسانس مشاهده شد. با توجه به  نتایج به‌دست‌آمده از MIC و MBC نشان داد حداقل غلظت بازدارندگی اسانس پونه مناطق مورد مطالعه بین mg/mL 2-03/0 بود. فعالیت ضدمیکروبی حاکی از این بود که مؤثرترین اسانس در مهارکنندگی باکتری­های E. coliو  S. aureus به‌ترتیب اسانس پونه منطقه الشتر و دلفان بودند و دو باکتری P. aeruginosa و S. aureus کمترین حساسیت به اسانس پونه منطقه خرم‌آباد داشتند. اسانس پونه جمع­آوری شده از مناطق مختلف استان لرستان دارای قدرت بازدارندگی علیه باکتری­های گرم مثبت و منفی مورد مطالعه از کم تا عالی بودندکه بستگی به منطقه جمع­آوری گیاهان و سویه­های مورد مطالعه باکتری داشت. در این تحقیق سه ترکیب سیترونلال، سیترونلیل­استات و آرومادرن برای اولین بار برای اسانس پونه گزارش شد. %U https://ijhs.ut.ac.ir/article_80549_669fd756b6f2ad521fb25ce7f643ac47.pdf